Sailfish OS chce v Rusku vytlačit Android. Má důležitou certifikaci

sailfish-os-chce-vytlacit-android_ico

Android vládne světu, což se v Rusku nesetkává s právě pozitivním ohlasem z nejvyšších míst. S jistou nadějí se tu jako k možné alternativě obracejí k mobilnímu operačnímu systému Sailfish OS, za kterým stojí finská společnost Jolla. Ta se stará o údržbu a rozvoj základního kódu s cílem licencovat systém ostatním stranám. Zástupci Jolly se pochlubili ziskem důležité certifikace pro vládní a firemní použití.

Ruská vláda v posledních letech učinila řadu kroků, směřujících k podpoře alternativ vůči dominujícím systémům Android a iOS, jež jsou pod taktovkou amerických firem. Sailfish OS je spolu s Tizenem považován za jednu z konkurenceschopných variant. Ruští vládní činitelé se v minulosti nechali slyšet, že chtějí radikálně omezit závislost na zahraničních operačních systémech. Cílem je snížit stávající 95% podíl Androidu a iOS do roku 2025 na 50 %.

Sailfish OS chce v Rusku vytlačit Android Sailfish OS chce v Rusku vytlačit Android

Sailfish OS získal ruskou certifikaci

Certifikace OS následuje po dřívějším oznámení, že nová ruská společnost Open Mobile Platform (OMP) licencovala tento operační systém se záměrem vyvíjet vlastní verzi platformy pro použití na domácím trhu. Řečeno jinými slovy: ruská strategická „alternativa Androidu“ je postavena na Sailfish OS.

Generální ředitel OMP Pavel Eyges řekl: „Věříme, že open sourcový a nezávislý systém je mobilní platformou budoucnosti. Má velký potenciál v Rusku i jinde. Sailfish OS RUS je založen na principech participace a partnerství, nyní aktivně získáváme partnery a členy vývojářské komunity, abychom tuto iniciativu v Rusku posunuli na další úroveň.“

Předseda představenstva společnosti Jolla Antti Saarnio uvedl pro TechCrunch, že proces certifikace trval téměř rok a půl. „Byl to velmi dlouhý a rozsáhlý projekt, kterému jsme věnovali značnou pozornost.“ dodal. Dalším uchazečem o certifikaci byl Tizen, nicméně úspěšným ziskem se může jako jediný mobilní operační systém chlubit právě Sailfish.

Stejně jako Android je i Sailfish OS založený na vlastním linuxovém jádře. Na rozdíl od dalších alternativních operačních systémů těží z kompatibility s aplikacemi pro Android. Tím se liší od dosavadních neúspěšných alternativ, jako je třeba Mozilla Firefox OS. Jolla v minulosti vydala několik zařízení s tímto systémem, ale v současné době nabízí žádné smartphony se Sailfish OS.

Uvítali byste nějakou ryze českou alternativu k Androidu a iOS? Co by podle vás musel takový systém nabídnout, abyste o něm uvažovali?

Zdroje: techcrunch.com, androidauthority.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)