RottenSys malware nakazil 5 milionů mobilů. Zkontrolujte si, jestli ho nemáte

android malware

V poslední době se opět do mobilních zařízení rozšířil malware, tentokrát se nazývá RottenSys. Dostal se již na více než 5 milionů Android zařízení. Naštěstí nepatří k těm nebezpečným, zaměřuje se totiž na na reklamu v telefonu. Problém je ale v tom, že od výroby bývá předinstalován v telefonech. Pokud se tak ve vašem telefonu zobrazují nevyžádané reklamy, můžete mít problém právě s RottenSys.

RottenSys bývá předinstalován na zařízeních

O tomto malwaru informoval server Check Point. Zajímavé na tomto případu je to, že uživatel si tento malware ani nemusel instalovat do zařízení. Je v telefonu totiž už od výroby. Objevil se v milionech zařízení značek Honor, Huawei, Xiaomi, OPPO, Vivo, Samsung a GIONEE. Podle všeho to vypadá na to, že malware byl instalován v době, kdy se telefony z výroby distribuovaly dále. Stopy vedou k distributorovi Tian Pai, který se nachází v Hangzhou v Číně.

rottensys Nejvíce jsou napadeny telefony značek Honor, Huawei a Xiaomi.

Na první pohled tento malware vypadá jako další systémová aplikace. V telefonu jej můžete objevit jako proces „Secure Wi-Fi Service“. Nic ale s Wi-Fi nemá společného, místo toho plní telefon reklamami. A to poměrně hodně. Hackeři si už podle serveru Checkpoint přišli jen z reklamy na více než 3 miliony korun, přitom běží jen několik dnů.

Otestujte si, jestli váš telefon nemá RottenSys

Na Google Play už se objevila aplikace od společnosti Ashampoo, která kontroluje, jestli malware nemáte nainstalovaný v telefonu. Stačí ji jednoduše stáhnout z Google Play, otevřít a spustit testování. Pokud vám malware v telefonu objeví, tak jej pomocí jednoho tlačítka můžete odstranit. Poté už můžete normálně tuto aplikaci pro kontrolu odinstalovat.

Rotten Sys Checker
Rotten Sys Checker

Objevují se ve vašem telefonu nevyžádané reklamy?

Zdroj: theinquirer.net

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)