Root Androidu 6.0 Marshmallow přichází, není ale jednoduchý

root_,marshmallow_ico

Zejména pokročilejší uživatelé operačního systému Android si neumí představit své fungování s telefonem či tabletem bez možnosti využívat nejvyšší oprávnění, tzv. práv roota. Na zařízeních řady Nexus, která již dostávají aktualizace na Android 6.0 Marshmallow, šlo získat přístup s právy root relativně snadno, nicméně vždy je nutné mít k dispozici odpovídající nástroje pro danou verzi systému.

Jak na root Androidu 6.0?

V polovině tohoto týdne se v diskuzních fórech kolem serveru XDA Developers objevil jak nástroj SuperSU 2.50 (zatím v beta verzi), tak i upravené obrazy zavaděče, které mají pomoci s rootnutím Androidu 6.0. Celý proces sice není extrémně složitý, na druhou stranu ale ani vysloveně jednoduchý. Po aktualizaci na Android 6.0 je nutné nejprve flashnout modifikovaný soubor boot.img, obsahující jádro systému a upravený RAMdisk (ty jsou aktuálně k dispozici pro Nexus 5 (GSM/LTE), Nexus 6, Nexus 7 [2013] (Wi-Fi), Nexus 7 [2013] (Mobile), Nexus 9 (LTE), Nexus 9 (Wi-Fi) a Nexus Player).

Na zařízeních řady Nexus šlo získat přístup s právy root relativně snadno Na zařízeních řady Nexus šlo získat přístup s právy root relativně snadno

Jeho cílem je umožnit získat práva roota s SELinux nastaveným do režimu vynucení. Zaváděcí obraz však na některých zařízeních způsobuje uvedení zařízení do továrního nastavení, a to zejména na telefonech a tabletech s nastaveným výchozím šifrováním, jako jsou Nexus 6 a Nexus 9.

Dále je nutné nainstalovat alternativní konzoli pro obnovení TWRP a skrze sideload nahrát novou betaverzi aplikace SuperSU.

Vývojář, vystupující v diskuzích a na webu pod přezdívkou Chainfire, nadále hledá možnost, jak provést root Androidu 6.0 Marshmallow bez nutnosti použít upravený zavaděč. Podle zprávy serveru Android Police nebudou rootnutá zařízení schopna přijímat OTA aktualizace systému.

Zdroje: Android Police, XDA: [WIP][2015.10.08] Android 6.0 Marshmallow, XDA: [BETA][2015.10.08] SuperSU v2.51.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)