Menu

[Recenze] Samsung Galaxy S4 – Král je mrtev! Ať žije král?

HTC One? Stranou! Sony Xperia Z? Nezacláněj! Jo, Samsung, ten má sebevědomí na rozdávání. Ale neplatí zrovna v tomto případě, že pýcha předchází pád? Navázat na úspěch předchozího modelu nebude snadné!

Dovolte mi nejprve krátký úvod a pohled do historie. Samsung Galaxy S. Tam se to někde zlomilo – nebo to tak alespoň mnoho lidí vnímá. S příchodem modelů Galaxy S2 a S3 se potvrdilo, že Android může hrdě do bitvy s iPhonem a nemusí potichu krást mety v oblasti levných telefonů. Samsungu se zkrátka podařilo vyrobit telefon poháněný Androidem, který se dočkal masivního úspěchu a ladným obloukem překonal překážku v podobě roztříštěnosti platformy. Prvního a druhého Galaxy se dohromady prodalo přes 64 milionů a “es-trojka” tento leden bez sebemenších problémů překonala hranici 40 milionů (podle nejnovějších informací má momentálně více než 50 milionů kusů). Celkem se tedy esková řada dostala přes 100 milionů prodaných telefonů. Jaká tedy musela panovat v Samsungu atmosféra, když měli vymyslet pokračovatele této úspěšné řady – nového vlajkonoše, který vběhne se zářným praporem do nové etapy a získá si na svou stranu další miliony příznivců? Bavíme se o technologiích, proto jediné možnosti přicházející v úvahu jsou dále, výše, rychleji. A lépe? V podstatě ano, ale na rozebrání této problematiky máme celou recenzi, verdikt rozhodně nebudeme vynášet hned v prvních větách.

Obsah balení, které dorazilo do redakce. Krabička sice ještě není finální a manuál také chyběl, to hlavní jsme však v krabici našli!

Obsah balení, které dorazilo do redakce. Krabička sice ještě není finální a manuál také chyběl, to hlavní jsme však v krabici našli! Krom telefonu dostanete také tradičně minimalistickou nabíječku a základní sluchátka – “špunty”.

 

Obsah recenze

  1. Vzhled a dílenské zpracování
  2. Hardware a displej
  3. Testy výkonu (benchmarky)
  4. Herní výkon
  5. Připojení k počítači
  6. Konektivita
  7. GPS
  8. Baterie a výdrž přístroje
  9. Uživatelské prostředí
  10. Klávesnice
  11. Kontakty a telefonování
  12. Bezdotykové ovládání a další vychytávky
  13. Softwarová výbava
  14. Fotoaparát a natáčení videa
  15. Multimédia
  16. Resumé

Vzhled a dílenské zpracování

A je to tady. Kdo z vás už si připravuje voodoo panenku s mým jménem, nechť se přihlásí. Jdeme na to, ať to máme raději za sebou a třeba z toho nakonec vyjdu živý. Ve svém předchozím článku, kde jsem se rozepsal o prvních dojmech z používání přístroje, jsem slíbil, že budu v rámci recenze maximálně objektivní. Tak šup, bude se rozbalovat!

IMG_0699

Design a použité materiály jsou zdrojem častých slovních přestřelek. Co na něj říkáte vy?

 

Dominantou bílého přístroje je v přední části samozřejmě displej. Jedná se o rozměrný tmavý obdélník, který zachází téměř k bokům přístroje. Po stranách tím pádem zůstávají jen tenké bílé pruhy a telefon možná díky tomu působí o něco subtilněji než jeho předchůdce. Ostatní prvky jsou tradičně omezeny na minimum a je patrná snaha zachovat čelní stranu co nejčistější. Nad SuperAMOLED obrazovkou se nachází stříbrné logo Samsungu, tenká stříbrná mřížka zakrývající reproduktor a několik různých senzorů. Ty jsou oproti Galaxy S3 mírně přeskupeny. Úplně vlevo najdeme skrytou notifikační diodu, která – pokud není zrovna rozsvícena – dokonale splývá s tělem telefonu. Vedle ní pak má své místo RGB senzor monitorující hodnoty červené, zelené a modré barvy v prostředí a dle nich by měl nastavovat saturaci, kontrast a jas displeje tak, aby nedocházelo k únavě očí. Na pravé straně reproduktoru se pak nachází čidlo pro rozpoznávání bezdotykových gest (něco jako Kinect z Xboxu – laicky řečeno) a dobře známý proximity senzor, díky kterému telefon pozná, zda jste si sluchátko přiložili k uchu. Posledním “očíčkem” na čele displeje je přední webkamerka pro videhovory.

IMG_0709

Pod displejem vládne rozměrné obdélníkové tlačítko se zakulacenými okraji a stříbrným rámečkem. To má dvojí funkci – při krátkém stisknutí slouží pro návrat do výchozí obrazovky, zatímco podržením aktivujete přepínání mezi spuštěnými programy. I když to ani po bližším zkoumání není dobře patrné, po obou jeho stranách se nacházejí další dvě senzorová tlačítka, přesně po vzoru Galaxy S3. Vpravo najdeme šipku pro návrat zpět, zatímco vlevo se nachází klávesa pro kontextové menu a vyvolání Google Now.

IMG_0713

Boky lemuje tenký stříbrný rámeček, který má připomínat kov, ale zdání klame. I přes použití méně ušlechtilého materiálu, plastu, působí na oko příjemně a dá se říci, že dodává bílé placce švih. Jednolitost stříbrného proužku je na několika místech narušena – v horní části 3,5mm audio konektorem, sekundárním mikrofonem a infraportem, ve spodní části je to klasický micro-USB konektor bez záslepky a mikrofon.

IMG_0718 IMG_0724

Na levém boku vstupuje do stříbrného pruhu dvojité tlačítko pro ovládání hlasitosti. Působí bytelným dojmem a je poměrně tiché, stisk je přesný. Rovněž plní funkci spouště fotoaparátu. Drobný problém se vyskytne v momentě, kdy na Galaxy nasadíte separátně prodávaný oficiální kryt, díky kterému jsou pak tato tlačítka hůře přístupná a není je možno stisknout palcem. Tohle mohl promyslet Samsung lépe.

IMG_0722

Na pravé straně pak najdete stejně jako u S3 tlačítko na vypnutí/zapnutí displeje či rovnou celého přístroje. Osobně jsem si na něj musel mírně zvykat, občas jsem měl pocit, že stisk pro vypnutí displeje musí být vážně bleskový, jinak přístroj zobrazí menu pro vypnutí či restartování systému. Je to ale čistě o sžití s přístrojem.

IMG_0721

Záda rozměrného telefonu působí díky svým rozměrům poněkud prázdně. Při bližším zkoumání bílého polykarbonátového krytu objevíme jemnou mřížku, která dodává jinak prázdnému místu vizuální strukturu. Jedná se ovšem pouze o potisk, samotná záda telefonu jsou hladká. Přesto jsem neměl problém s tím, že by mi telefon v dlani nějak výrazně klouzal nebo se rovnou choval jako úhoř. Použitý materiál je častým zdrojem kontroverze a proto necháváme hodnocení na individuálním zvážení. Někdo může vnímat ohebný plastový zadní kryt jako výhodu (může například lépe absorbovat nárazy, případná výměna je levná), jiný zase vidí problém v tom, že to u takto drahého telefonu není dostatečně prémiový materiál. Soudit nebudeme, preference má každý jiné. Pro zajímavost, Samsung odůvodnil použití plastu tím, že při očekávaných prodejích je nutno dodat na pulty co nejvíce kusů a nelze riskovat prodlevy ve výrobě kvůli použití netradičních materiálů. A abychom zahnali poslední zbytky pochybností – Samsung a například Nokia uvádějí u svých přístrojů, že mají tělo vyrobeno z polykarbonátů. To je ovšem spíše marketingová berlička: z vědeckého a technického hlediska patří polykarbonát mezi (komoditní) plasty, má ale velmi specifické vlastnosti (vysoká pružnost) a netříští se jako plasty u levných telefonů z Číny.

IMG_0732 IMG_0741

V horní části zad přístroje najdeme výraznou černou čočku fotoaparátu, bohužel není zapuštěna a dost možná hrozí její poškrábání při šoupání po stole. Pod ní se nachází diodový blesk. V dolní části zaujímá místo drobná mřížka reproduktoru, o kterém se ještě rozepíšeme dále v recenzi.

IMG_0753

Telefon se rozebírá pro mě trochu hororovým způsobem, při kterém slyšíte hlasitě cvakat zoubky krytu, který silou odtrháváte z těla přístroje. Pro Samsung je to však běžná praxe a setkáte se s ní například i u odolného modelu Xcover 2, takže v tomto ohledu žádná překvapení. Odloupnutý kryt je pružný a ohebný, dost možná tedy snese nějaký ten pád, aniž by se poškodil. Co vlastně skrýval? Přístup k baterii o kapacitě 2600 mAh, slot na microSD kartu a místo pro vložení SIM karty. Především za podporu externího úložiště a vyměnitelnou baterii má u nás Samsung velké plus. A kryt putuje zpět na místo.

IMG_0743 IMG_0750

Celkově telefon působí poměrně vzdušným dojmem a to i přes použití velkého pětipalcového displeje. Podle všeho je dokonce S4 ještě štíhlejší, než její předchůdce. Na výšku jsou sice rozměrově stejné (136,6 mm), ovšem S4 je užší (69,8 mm vs. 70,6 mm) a dokonce i tenčí (7,9 mm vs 8,6 mm). Bohužel náš redakční trojúhelník s ryskou není natolik přesný, abychom si tyto hodnoty ověřili, takže budeme muset věřit hodnotám dodaným výrobcem. Galaxy S4 navíc prošla dietou a shodila celé 3 gramy. Taková jsou fakta.

K testovanému telefonu jsme navíc dostali i speciální kryt s klapkou, který se na mobil nasazuje namísto továrně montovaného zadního krytu. Nabízí přidanou ochranu celé obrazovky a je zajímavý především malým okénkem v přední části. Přístroj s tímto krytem skvěle spolupracuje a pokud jej zapnete zatímco je obrazovka zakrytá, zobrazí se v průzoru pouze základní informace o čase. Krásně promyšlené, jen kdyby ten alternativní kryt nezhoršoval přístup k tlačítkům pro ovládání hlasitosti.

IMG_0758 IMG_0766


Hardware a displej

Galaxy S4 je špička. Špička špičky. Vymyslete si technologii a je dost možné, že ji S4 v sobě má. Samsung moc dobře chápal, v jakém jsou postavení a že do svého přístroje musí narvat to nejlepší, co je k dispozici. Kde jen začít? Nejčastěji bude asi zákazníky zajímat výkon, takže se jdeme mrknout, jaký motor má tohle žihadlo pod kapotou.

CPU: V našem modelu se usídlil Qualcomm Snapdragon 600. Jedno z nejvýkonnějších mobilních řešení, které je momentálně výrobcům k dispozici. Sice si na nás brousí křemíkové zuby i Snapdragon 800, ale na něj si ještě chvilku počkáme. Čtyřjádrový drak Snapdragon 600 (APQ8064T) vyráběný 28nm procesem vychází z architektury ARM7 a je taktován na frekvenci o závratné hodnotě 1,9 GHz. Pro srovnání je to ještě o 200 MHz více, než u konkurenčního HTC One. Krom toho existuje slušná šance, že pokud nepatříte k náročným počítačovým hráčům, má váš stolní PC či notebook podobnou frekvenci procesoru. Nejde samozřejmě generalizovat, jedná se o rozdílné architektury, ale z čistě laického pohledu je to signál toho, jak moc se smartphony v posledních letech vyvinuly.

Poznámka pod čarou: Na některé trhy se dostane Galaxy S4 vybavena osmijádrovým procesorem Exynos 5 Octa, který sestává ze dvou čtyřjádrových procesorů: 1,8 GHz čtyřjádro Cortex-A15 a 1,2 GHz čtyřjádro Cortex-A7. Ten je prý ještě výkonnější než Snapdragon 600.

snapdragon-600-800

GPU: Pozici grafického akcelerátoru obsadil model Adreno 320, který v herních i syntetických testech pravidelně okupuje přední pozice. Aby také ne, má ve výbavě unifikované shadery, podporu dvoukanálového řadiče paměti a výkon jako tryskové letadlo. Podporuje všechny nejnovější technologie včetně OpenGL ES 3.0, Direct3D feature level  9_3 a hromadu dalších, díky kterým je hraní na této platformě skvělým zážitkem.

RAM: Operační paměti jsou komponentou, která v posledních letech zažívá obrovský propad cen. Jsme rádi, že se tedy výrobci mobilních telefonů chytli za nos a konečně do svých přístrojů montují moduly o pořádné kapacitě. Není nic horšího, než neustále vyhazovat spuštěné programy z paměti. Tohle u Galaxy S4 nehrozí. Celkem může telefon pracovat s 1821 MB RAM, protože 128 MB je dedikováno pro grafický akcelerátor Adreno 320. I při náročné práci, kdy skáčete z jedné aplikace do druhé, vám bude často zbývat 400-600 MB volných. V tomto momentě si opravdu uvědomíte, jak strašně omezující je operační paměť menší než 1 GB.

Tím jsme si odbyli komponenty starající se o výkon zařízení. I méně technickým uživatelům je určitě jasné, že se v bílém těle tohoto přístroje skrývají opravdu vysoce výkonné vnitřnosti, které bez nadsázky představují vrchol toho, co se dá do takto tenkého těla nacpat.

qualcomm2

Konektivita: Galaxy S4 obsahuje moduly pro komunikaci v sítích 2.5G (GSM/GPRS/EDGE) na frekvencích 850, 900, 1800 a 1900 MHz, dále nabízí podporu pro 3G HSPA+ (850, 900, 1900 a 2100 MHz), 4G LTE (700, 800, 1700, 1800, 1900, 2600 MHz). Dále je vybaven pro bezdrátovou komunikaci na sítích Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac. Samozřejmě nesmí chybět GPS/Glonass, NFC a HDMI (skrze microUSB). Teď se ale podržte, jdeme se podívat na výbavu senzorů!

Senzory: Kromě klasických senzorů pro snímání ambientního světla a proximity senzoru, který hlídá, zda máte zrovna telefon u ucha nebo ne, je tu několik dalších netradičních čidel. Jedná se o barometr, teploměr a vlhkoměr. Nejsou tu však jen pro srandu králíkům, jak se říká. Samsung je totiž dobře známý svým kladným přístupem k lifestylu a zdravé životosprávě. Proto tyto senzory spolupracují s vlastní aplikací S Health, která vám pomáhá s aktivním životem, zdravým jídelníčkem a sportovními aktivitami . S pomocí jmenovaných senzorů vám pak aplikace snadno řekne, zda je právě vhodné počasí pro nějaký ten jogging. Sice bych situaci venku dokázal asi odhadnout i pohledem z okna, ale před komplexním programem S Health je nutno smeknout klobouk, opravdu se povedl. A třeba to bude i signál pro geeky, kteří po tomto zařízení jdou primárně kvůli výkonu, aby si na Wikipedii dohledali, co je to ten sport a životospráva :)

 Hardware v bodech

  • Procesor: čtyřjádrový, 1,9 GHz, Qualcomm Snapdragon 600 ( APQ8064T)
  • GPU: Adreno 320
  • Operační systém: Android 4.2.2 s nadstavbou TouchWiz
  • Interní paměť: 16 GB
  • Paměť RAM: 2 GB
  • Velikost telefonu: 136,6 x 69,8 x 7,9 mm
  • Hmotnost telefonu: 130 g
  • Displej: 5 palců, SuperAMOLED, 16 milionů barev, rozlišení 1920×1080 pixelů, 441 dpi, chráněný Gorilla Glass 3
  • GPS: ano, včetně A-GPS a GLONASS
  • Wi-Fi: Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot
  • Bluetooth: 4.0
  • NFC: ano
  • Infraport: ano
  • Konektory: 3,5 mm stereo audio jack, microUSB (USB 2.0), MHL
  • Senzory: zrychlení, polohy, okolního světla, přiblížení, kompas, gyroskop, akcelerometr, vlhkoměr, barometr BOSCH, teploměr
  • Fotoaparát: 13 MPix, max rozlišení 4128 x 3096, autofocus, LED blesk, HDR
  • Přední kamera: 2 Mpx – natáčení videa 1920 × 1080 bodů při 30 fps
  • Baterie: 2 600 mAh, Li-Ion

 

V útrobách Galaxy S4 se zabydlel i netradiční barometr

V útrobách Galaxy S4 se zabydlel i netradiční barometr

Displej: SuperAMOLED se nezapře

Velký, krásný a výrazně barevný. Takový je ve zkratce displej S4. Samsung sáhl po osvědčené technologii SuperAMOLED a výsledky jsou znát – se všemi klady i zápory. Už samotné rozměry zobrazovacího panelu jsou impozantní. Pět palců je vážně hodně a pokud máte menší ruku, zkuste si nejprve v nějaké prodejně tento telefon osahat. Je samozřejmě možné jej ovládat jednou rukou, ale neobejdete se bez přehmatávání a posouvání telefonu v dlani, během čehož se vám může snadno stát, že telefon z ruky vyklouzne. Hned při prvním zapnutí přístroje a rozsvícení zamykací obrazovky budete přivítáni sytými barevnými tóny, které jsou ale v režii Samsungu vždy poněkud nerealistické a “lehce” přesaturované. Záleží na vás, zda jste příznivci přepálených červených odstínů nebo ne. Jinak je ale na displej radost pohledět, vysoká hustota bodů zaručuje ten nejjemnější obraz a po krátké době používání vám najednou ostatní telefony budou připadat skoro černobílé. Pokud by vám připadaly barevné tóny až příliš křiklavé, není problém je v nastavení srazit výběrem vhodné předvolby.

 

O skvělých barvách svého displeje Samsung dobře ví a základní tapety hrají všemi barvami

O skvělých barvách svého displeje Samsung dobře ví a základní tapety hrají všemi barvami

Pokud by na vás byly barvy až moc křiklavé, můžete si v nastavení vybrat decentnější předvolbu

Pokud by na vás byly barvy až moc křiklavé, můžete si v nastavení vybrat decentnější předvolbu

 

Displej je krytý ochranným sklem s technologií Gorilla Glass 3, takže by mu společnost klíčů v kapse neměla vadit. Celkově působí bytelně a velmi solidně, při zatlačení prstem na obrazovku nedochází ke zkreslení obrazu. U některých tabletů či telefonů se po poklepání nehtem na displej ozve zvláštní, poněkud plastově dutý zvuk. Ne však tady. Navíc je možno telefon ovládat i v rukavicích, dotyková vrstva si s tím hravě poradí. Když už zmiňujeme dotykovou vrstvu, hodí se dodat, že samozřejmě zvládá až deset současných dotyků – žádné překvapení se nekoná.

Nejsem velkým příznivcem automatické korekce podsvícení a ani Galaxy S4 mě nepřesvědčila, že bych ji měl nechat zapnutou. Neustále jsem měl pocit, že by telefon při automatickém nastavení mohl být o něco jasnější, občas se navíc systém nemohl rozhodnout, kterou hodnotu jasu ponechat a popojížděl s ukazatelem sem a tam. Celkově hodnotím maximální nastavení jasu jako dostatečné, nezlobil bych se, kdyby bylo možno jas vytáhnout ještě o stupínek výše. Co se týče čitelnosti na slunci, nutno přiznat, že v posledních dnech nebyly na testování ideální podmínky. Slunko se celou dobu schovávalo za ocelově šedou clonu mraků a vykouklo jen velmi sporadicky. Dovoluji si ale tvrdit, že čitelnost na přímém slunci nebude zásadní překážkou a většina uživatelů bude spokojena. Mírným strašákem budiž to, že u S-AMOLED displejů dochází k velmi pozvolnému slábnutí barev.

Dva stejně staré přístroje Galaxy S II se SuperAMOLED Plus. Každý dislej má přitom trochu jiné barvy = následek vypalování

Dva stejně staré přístroje Galaxy S II se SuperAMOLED Plus. Každý displej má přitom trochu jiné barvy = následek vypalování

 

  • Velmi syté, až přepálené barvy, především červená a oranžová
  • Černá je opravdu černá, navíc šetří energii, protože světlo emitují samotné pixely, není třeba podsvícení displeje
  • Na první pohled zaujme barevným podáním
  • Vysoká jemnost, rozlišení 1920 x 1080, hustota 441 dpi
  • Automatická korekce jasu měla občas problémy
  • Krásně rovnoměrné podsvícení bez anomálií
  • Otočení displeje je rychlé a plynulé, dochází k němu cca 1-2 vteřiny po překlopení do druhé polohy
  • Lze ovládat v rukavicích
  • AMOLED displeje trpí na velmi pozvolné slábnutí barev
Testovací telefon v ruce našeho modela

Testovací telefon v ruce našeho hand modela

Testy výkonu (benchmarky)

Pro všechny testované přístroje tu máme sadu našich oblíbených mučících programů. Vzhledem k tomu, že se na Google Play podívaly v poslední době i dva nové, zkoušíme je protentokrát zařadit. Zatím jsou oba relativně mladé a nemusí mít tudíž zcela vypovídající hodnotu. Stejná výstraha může samozřejmě platit i pro starší kousky, protože výkonná zařízení často narážejí na různá technologická omezení těchto benchmarků a nepůjdou například na vyšší hodnoty snímků za vteřinu než 60 – to pak může výsledky zkreslovat.

Snažíme se porovnávat výsledky s online žebříčky a veškerá měření provádíme opakovaně – z deseti měření škrtneme nejvyšší a nejnižší výsledek a ze zbytku vypočítáme aritmetický průměr. Ten pak vidíte v našich žebříčcích.

Linpack Single

  • Samsung Galaxy S4 – 309,4 MFLOPS
  • HTC One – 275 4,6 MFLOPS
  • Sony Xperia Z – 223,84 MFLOPS
  • Samsung Galaxy Note II – 64,57 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S III – 55,69 MFLOPS
  • Nexus 4 – 54,68 MFLOPS
  • Huawei Honor – 54,67 MFLOPS
  • Samsung Galaxy W – 51,95 MFLOPS
  • HTC One X – 51,63 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S II – 51,72 MFLOPS
  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 47,90 MFLOPS
  • HTC EVO 3D – 44,76 MFLOPS
  • Huawei Vision – 41,30 MFLOPS
  • Samsung Galaxy Beam – 40,55 MFLOPS
  • LG Optimus 2X – 36,44 MFLOPS

Linpack Multi

  • Samsung Galaxy S4 – 647,8 MFLOPS
  • HTC One – 614,2 MFLOPS
  • Sony Xperia Z – 562,45 MFLOPS
  • Samsung Galaxy Note II – 187,48 MFLOPS
  • Nexus 4 – 170,79 MFLOPS
  • HTC One X – 127,1 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S III – 120,64 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S II – 85,56 MFLOPS
  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 79,07 MFLOPS
  • Samsung Galaxy Beam – 63,33 MFLOPS
  • Huawei Honor – 48,08 MFLOPS
  • Samsung Galaxy W – 45,55 MFLOPS
  • Huawei Vision – 35,32 MFLOPS

SmartBench 2012 Productivity index

  • Samsung Galaxy S4 – 7206
  • HTC One – 6498,75
  • Sony Xperia Z – 5014
  • Samsung Galaxy Note II – 4870
  • Samsung Galaxy S III – 3984
  • Nexus 4 – 3247
  • Samsung Galaxy Beam – 2255
  • Huawei Honor – 1029

SmartBench 2012 Games index

  • Nexus 4 – 3267
  • HTC One – 2844,13
  • Samsung Galaxy S4 – 2436
  • Sony Xperia Z – 2402
  • Samsung Galaxy Beam – 2159
  • Samsung Galaxy Note II – 1650
  • Samsung Galaxy S III – 1610
  • Huawei Honor – 2142
Galaxy S4 se s Quadrantem ani konkurencí nemazlí a první místo zaujímá s velkým náskokem

Galaxy S4 sice podle grafů vypadá jako nedostižný trhač asfaltu, jenže v automaticky generovaném grafu chybí blízká konkurence

Quadrant Standard Edition

  • HTC One – 12524
  • Samsung Galaxy S4 – 12493
  • Sony Xperia Z – 8064
  • Samsung Galaxy Note II – 6039
  • Samsung Galaxy S III – 5313
  • Nexus 4 – 4796
  • HTC One X – 4692
  • Samsung Galaxy S II – 3326
  • Samsung Galaxy Beam – 2832
  • Huawei Honor – 2021
  • Huawei Vision – 1874
  • Samsung Galaxy W – 1473
  • Emgeton Meizu M9 – 1368
Boj o první příčku byl v testování vyrovnaný. HTC One a Galaxy S4 se střídavě předháněly

Boj o první příčku byl v testování vyrovnaný. HTC One a Galaxy S4 se střídavě předháněly

AnTuTu Benchmark v 3.3

  • Samsung Galaxy S4 – 23798
  • HTC One – 22499
  • Nexus 4 – 16 058
  • Samsung Galaxy Note II – 13 601
  • Sony Xperia Z – 11 801

Zajímavost: Galaxy S4 GT-I9500 s osmijádrovým procesorem má podle AnTuTu výsledků skóre až o 5000 vyšší, překonává tedy metu 29000 bodů.

Nekompromisní výsledek z benchmarku AnTuTu v3.3

Nekompromisní výsledek z benchmarku AnTuTu v3.3

3D Mark Ice Storm

  •  Xiaomi MI-2s – 11234
  • Samsung Galaxy S4 – 10810
  • Sharp Aquos Phone Zeta – 10803
  • HTC One – 10403
  • LG Nexus 4 – 10177
  • Sony Xperia Z – 9141
Screenshot_2013-04-29-09-35-29

Na hlavních pozicích vidíme agresivní souboj mezi Xiaomi MI-2S a Samsung Galaxy S4

 

3D Mark Ice Storm EXTREME

  •  Samsung Galaxy S4 – 6612
  • Sharp Aquos Phone Zeta – 6402
  • Xiaomi MI-2s – 6359
  • HTC One – 6298
  • LG Nexus 4 – 5897
  • Sony Xperia Z – 5644

Poznámka pod čarou: 3D Mark jsme zařadili experimentálně a uvidíme, jak se bude dál vyvíjet. Nutno podotknout, že výsledky byly lehce nekonzistentní a výsledná skóre v Ice Storm se často hýbala v rozmezí cca 400 bodů oběma směry, zatímco u Extreme byl výkyv zhruba kolem 200 bodů. Je tedy možné, že kdybychom vedle sebe měli HTC One a Galaxy S4 a ve stejný okamžik na nich spustili Ice Storm, mohlo by se klidně stát, že budou mít obě zařízení při jednom z měření prakticky stejné výsledky. I když je tedy Galaxy S4 na vrcholu žebříčku, nejsou rozdíly mezi jednotlivými zařízeními markantní. Ostatní naměřené hodnoty jsou převzaty z databáze 3D Mark, nejsou to námi naměřená čísla.

3D Mark předvádí grafické orgie v benchmarku nazvaném Ice Storm Extreme

3D Mark předvádí grafické orgie v benchmarku nazvaném Ice Storm Extreme

Basemark X Free (On-Screen)

  •  Samsung Galaxy S4 – 8.287 fps
  • HTC One – 7.34 fps
  • Asus Padfone 2 – 7.25 fps
  • Xiaomi MI-2 – 6.72 fps
  • Sony Xperia Z – 6.38 fps
  • HTC One S – 4.88 fps

Poznámka pod čarou: I Basemark X zařazujeme experimentálně. Je to zatím asi jediný benchmark, který myslí na budoucnost a nestává se, že by většina výkonnějších zařízení atakovala strop v podobě 60 fps. Je to spíš opačný extrém, kdy i nejvýkonnější mobily současnosti nedosáhnou ani na základní plynulost v podobě alespoň 25 fps. Výsledky berte s rezervou, rozdíl 1 fps oko vážně nepozná.

nexusae0_unnamed-48

Basemark X dokáže vaše zařízení skutečně ošklivě potrápit. Nečekejte, že by se nějaký současný mobil dostal nad 25 fps

 

Shrnuto a podtrženo, Samsung nám dodal přesně takovou dávku výkonu, jakou jsme očekávali. Ve srovnání s konkurencí je sice o něco výkonnější, ale nejedná se o kdovíjak propastné rozdíly. Není divu – oproti HTC One má výhodu vlastně jen v o 200 MHz rychlejším procesoru, jinak je výbava identická. Pak už záleží jen na vyladění systému a v případě syntetických benchmarků možná i trochu na štěstí.

Herní výkon

Co dělat s jedním z nejvýkonnějších telefonů na trhu? Čím ho potrápit? Ono to vlastně ani pořádně nejde… aby se na tomhle monstru něco trhalo a škubalo, to už musí být hlavně vina špatné optimalizace. Vyzkoušeli jsme tedy naše osvědčené herní pecky, které představují grafickou špičku androidích her.

Real Racing 3

Říkám si to už od začátku: tady byl někdo hrozně hrrr do grafiky a zapomnělo se na optimalizaci. Jak jinak si vysvětlit, že při počátečním průletu kamerou nad startovním polem může bystrý pozorovatel zaznamenat drobné záškuby? Běžný uživatel si toho pravděpodobně nevšimne, ale v zájmu recenze je vhodné tento postřeh zmínit. V momentě, kdy se auta rozjedou a nevidíte je všechny, není s počtem snímků za vteřinu prakticky žádný problém. Vše jede na max, odlesky se hezky lesknou a zrcátka zrcadlí. Nejkrásnější závodní hra na Androidu? Nepochybně. Mimochodem, loading z menu do závodu trvá cca 7 sekund.

realracing3-news1

Oil Rush

Graficky opulentní strategie s nádherně zpracovanou vodou je exkluzivní pro zařízení s procesory Snapdragon S4 a Snapdragon 600. Není tedy divu, že tenhle vizuální klenot běží na Galaxy S4 jak na drátkách. Není co vytknout.

oil-rush_12

Modern Combat 4: Zero Hour

Mezi graficky náročné hry patří samozřejmě i bratranec Call of Duty nazvaný Modern Combat 4: Zero Hour. Svižná střílečka si našla cestu k tisícům hráčů a na Galaxy S4 si ji samozřejmě bez škobrtnutí vychutnáte.

Výborná grafika se spostou efektů - to je MC4

Výborná grafika se spostou efektů – to je MC4

N.O.V.A. 3

Pokud je Modern Combat 4 vzdáleným příbuzným Call of Duty, pak NOVA 3 je do jisté míry inspirováno hrou HALO. Ani zde jsme nezaznamenali žádné škubání a záseky a hra svištěla jak o závod.

nova-3

Bladeslinger

Má smysl dodávat něco více než to, že se Samsung opět předvedl v nejlepším světle a poradil si s touto hrou s veškerou grácií? Snad jen to, že pokud vás láká netradiční kombinace kovbojky a residentevilovských monster, vyzkoušejte Bladeslingera!

bladeslinger featured bladeslinger 7

Sonic Episode I

Modrý ježek Sonic si to ve vysokorychlostních hrách uhání už dvacet let. Jeho nejnovější grafický kabátek vypadá k světu a ani super rychlý pohyb po herním světě nezpůsobí, že by se Galaxy S4 zadýchala. Ani jeden záškub!

sonic1

Dál testovat už asi nemá valný smysl, protože vlastně žádná současná hra, krom nepříliš dobře odladěného Real Racing 3, nepředstavuje pro Samsung Galaxy S4 výraznější výzvu a můžete si být po čertech jistí, že za své peníze dostáváte špičkový výkon, který si poradí i s nejnáročnějšími hrami. S hraním souvisí jeden nešvar moderního hardwaru: zahřívání. Výrobci tlačí na tloušťku přístroje a spoléhají se na to, že se procesor nějak uchladí. To je sice pravda, zatím se mi při testování žádného mobilu nestalo, že by vlivem náročného hraní došlo k poškození mobilu, ale je nutno na tento prvek upozornit. Samsung není výjimkou. Při intenzivním hraní se horní část displeje citelně zahřívá, zadní strana zůstává relativně v normě, i když i na ní je při delším intenzivním hraní zahřívání cítit – nemusí to být nutně teplo z dlaní, telefon jsem měl při testování položený na stole.

Bohužel nemám k dispozici termální kameru, abych dodal přesné snímky s teplotou. Na internetu se však tato měření objevila, ovšem pouze pro model s procesorem Samsung Exynos 5, který má sice více jader, ale běží na nižší frekvenci. U něj byly v horní části obrazovky naměřeny teploty hraničící s 43°C. Výše taktovaný Snapdragon 600 bude mít tedy očekávatelně o něco vyšší hodnoty. Mírné nepohodlí se ale dostaví jenom v případě držení telefonu v landscape režimu – při telefonování a běžné práci žádné nepříjemné teploty rozhodně nezaznamenáte.

Termální kamera snímá Galaxy S4 - ovšem s odlišným procesorem Samsung Exynos 5

Termální kamera snímá Galaxy S4 – ovšem s odlišným procesorem Samsung Exynos 5

 

S hraním souvisí tak trochu i zvuk. V podání drobného repráčku na zadní straně přístroje se jedná o zcela běžnou kvalitu, která nepřekvapí. Při vyšších hlasitostech jsou patrné sykavky a obecně se hraje především na výšky, než na středy a basy. Osobně se mi více líbilo stereo řešení v přední části přístroje u HTC One. Umístění reproduktoru je navíc poněkud nešťastné, protože se vám jej pravděpodobně často podaří zakrýt rukou a výrazně jej ztlumit.

Připojení k počítači

Není žádným překvapením, že u Galaxy S4 nalezneme protokol MTP pro přenos souborů. MTP je zkratkou pro Media Transfer Protokol a mezi jeho hlavní výhody patří především to, že při spárování s počítačem se v zařízení neodpojí úložiště a lze tedy se soubory pracovat na PC i mobilu současně. Bohužel se můžete ale setkat s tím, že například některé souborové manažery si s touto formou komunikace neporadí. Mobil se totiž nehlásí jako přenosný disk ale jako mediální zařízení. V nastavení lze dodatečně aktivovat sdílení internetového připojení přes USB.

Galaxy S4 se standardně připojuje jako MTP zařízení

Galaxy S4 se standardně připojuje jako MTP zařízení

Internet lze sdílet prostřednictvím USB

Internet lze sdílet prostřednictvím USB

Instalace ovladačů proběhla na Windows 8 x64 CZ zcela automaticky. Po připojení ukazuje systém Windows, že úložiště má maximální kapacitu pouhých 9,05 GB.

Nízká kapacita interního úložiště je vyvážená možností použít microSD kartu pro rozšíření kapacity

Nízká kapacita interního úložiště je vyvážená možností použít microSD kartu pro rozšíření kapacity

Test rychlosti přenosu

Rychlost jsme testovali tak, že jsme nechali na interní úložiště kopírovat soubor o velikosti 796 MB a zapnuli jsme stopky. Výsledný čas byl 33 sekund, což odpovídá kopírovací rychlosti 24 MB/s. Pokud si tedy do mobilu budete kopírovat film, můžete počítat zhruba s tímto časem. Kopírování stejného souboru do PC bylo o ždibec rychlejší, stopky se zastavily na hodnotě 30 sekund, kopírovalo se tedy rychlostí zhruba 26,5 MB/s. Tyto hodnoty berte prosím jako orientační, mohou se u různých PC drobně lišit.

MicroSD karta

Samsung Galaxy S4 jako jeden z mála high-endových telefonů podporuje rozšíření úložné kapacity pomocí microSD karet. Karta se v systému tváří jako další disk a například z menu aplikace není možno program přesunout na kartu.

Slot na microSD kartu najdete hned vedle SIMky

Slot na microSD kartu najdete hned vedle SIMky

Konektivita

Bylo by s podivem, kdyby u špičkového přístroje společnosti Samsung měla chybět nějaká technologie. Buďte bez obav, vše je na svém místě. V podstatě se dá říct, že pod kapotou najdete jakýkoliv dnes používaný komunikační standard.

Máme tu nejnovější Bluetooth 4.0 s pokročilým systémem šetření energie, S Beam a NFC pro rychlé spárování s blízkými přístroji. Soubory lze přenášet bleskově pomocí technologie Wi-Fi Direct a abyste se náhodou neztratili, přibalil vám Samsung na cestu i GPS/Glonass. V domácím prostředí naopak využijete bohaté možnosti pro propojení s DLNA servery (vyzkoušeli jsme přenos mezi tímto telefonem a PS3 – vše fungovalo na jedničku) a potěšeni budou i majitelé Smart TV od Samsungu. Ostatní nemusí truchlit, pokud chcete přivést signál z telefonu do televize, poohlédněte se po redukci z microUSB na HDMI, zařízení totiž podporuje standard MHL.

Signál Wi-Fi můžeme hodnotit jako velmi dobrý. Porovnávali jsme kvalitu signálu na třech zařízeních – Galaxy S4, HTC Desire Z a Galaxy Nexus – položených vedle sebe. Z těchto tří mělo právě Galaxy S4 asi nejlepší signál, objevoval se na něm dokonce i signál z přístupového bodu, který druhé dvě zařízení neviděly.

Pokud vás zajímají čistě technické parametry, zde jsou:

  • 2,5G GSM/GPRS/EDGE – 850, 900, 1800, 1900 MHz
  • 3G HSPA+ – 850, 900, 1900, 2100 MHz
  • 4G LTE – 700, 800, 1700, 1800, 1900, 2600 MHz
  • Bluetooth 4.0 – profily PBAP, PBA, A2DP, AVRCP, HFP, HSP, OPP, SAP, HID, PAN, MAP
  • DLNA, MHL
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
  • Wi-Fi Direct: Ano
  • GPS, Glonass

GPS

Díky funkci A-GPS (asistovaná GPS) je nalezení prvních satelitů otázkou okamžiku a přesnost lokalizace je špičková – tedy přesně tak, jak bychom u pořádného smartphonu čekali. Co jsem ale nečekal, byla rychlost, se kterou se dokázal telefon “spárovat” se sedmnácti satelity. Kdepak, Galaxy S4 vás “ve štychu” nenechá, tady funguje GPS na jedničku. Testovali jsme samozřejmě i bez SIMkarty, abychom vyzkoušeli, jak rychle se chytí bez stažení asistenčních dat. V takovém případě se dostáváme na čas okolo půl minuty pro prvotní zaměření.

Parametry rychlosti zafixování a přesnosti pozice nás potěšily

Parametry rychlosti zafixování a přesnosti pozice nás potěšily

Spolupráce s Google Maps a Navigací Google je rovněž zcela bezproblémová a ani úzké pražské uličky skryté ve stínu stromů mezi vysokými činžovními domy nepřidělaly navigaci žádné vrásky na čele.

Mírné znepokojení můžeme spojovat s výkonným procesorem uvnitř zařízení. Při užívání graficky náročnější navigace určitě nebude problém dostat hardware do otáček a kdo ví, co s telefonem pak udělá rozpálené slunce smažící skrz čelní sklo vozu. Během našeho testu bylo celý týden zataženo, takže jsme tuto obavu nemohli potvrdit ani vyvrátit.

Baterie a výdrž

Při porovnání kapacity baterie s konkurencí dostal Samsung do vínku kapacitu nejvyšší. HTC One je vybaveno Li-Pol akumulátorem o kapacitě 2300 mAh a Sony Xperia Z má ve výbavě Li-Pol s kapacitou 2330 mAh. Bude 2600 mAh v Samsungu znamenat drtivé vítězství? Pravděpodobně ne, pár desítek minut k dobru z něj ale možná dostanete. Jako vždy záleží na desítce faktorů, které ovlivňují výdrž a nelze tedy se stoprocentní jistotou tvrdit, jak dlouho který mobil vydrží.

medium_897f1acc5a2eabfde787d3e2bd269c85

Pokud se máme bavit o výdrži při “běžném” vytížení, měli bychom si nejprve nějak definovat ono “běžné” využití. Řekněme, že ráno kolem osmé hodiny odpojíme mobil z nabíječky a vyrazíme do práce. Cestou si poslechneme pár MP3 souborů, aby nám cesta rychleji utíkala a zkontrolujeme pár e-mailů přes 3G připojení. Jakmile dorazíme do práce, připojí se mobil na Wi-Fi a až na pár hovorů zůstává nevyužit. V poledne se vyráží na oběd, při čekání na jídlo si zkusíme zahrát nějakou tu hru a mrkneme na internet. Odpoledne nám přijde několik SMS, na které odpovíme a vyrazíme na schůzku. Protože jedeme autem, připojíme bluetooth handsfree a vyřídíme ještě dva hovory. Na schůzce si mobil moc neodpočine, protože používáme kalendář a Evernote, přičemž se samozřejmě nezapomeneme pochlubit fungl novým přístrojem – takže nějaká ta hra pro demonstraci displeje a chvilku předvádíme bezdotyková gesta. Večer doma ještě mrkneme na zprávy a nějaká YouTube videa, protože nám na Skypu přistálo pár odkazů od známých. Na kolik procent jsme se dostali? Věřte nebo ne, zbývá ještě 45 procent. Otázkou je, kdo by takhle výkonnou mašinu dokázal mít po většinu dne v kapse! Kdepak, něco nám říká, že hlavně během prvních dnů bude Galaxy S4 na nabíječce hodně často. Každopádně intenzivní den překoná bez zaváhání.

S trochou snahy se tedy dá dostat na dvoudenní výdrž. Je to málo? Hodně? Řekněme, že u zařízení se čtyřjádrovým procesorem a obřím jasným displejem jsou to velmi slušné hodnoty. Pokud vás zajímá, kolik procent zmizelo z baterie přes noc, vězte, že to byla čtyři procenta, přičemž na pozadí neběžely pouze ty nejnutnější aplikace.

Co se týče výdrže baterie v zátěži, zkusili jsme pustit několik FullHD filmů, dokud “es-čtyřka” nehodila bílý ručník do ringu. Při zapnuté Wi-Fi a jasu nastaveném na zhruba 80 % jsme se dostali na zhruba šest hodin výdrže, tudíž by při poněkud nižším jasu neměl být problém přehrát 3 až 4 celovečerní filmy.

Neohrožený Steven nám pomáhal testovat výdrž telefonu (při přehrávání filmů)

Neohrožený Steven nám pomáhal testovat výdrž telefonu (při přehrávání filmů)

 

Výdrž při hraní jsme testovali na hře Real Racing 3, které jsme nechali běžet bez přerušení. Na nulu jsme se dostali, když nám stopky ukazovaly 3 hodiny a 25 minut, což je velmi slušný výsledek.

Jako vždy je nutno k naměřeným výsledkům přistupovat opatrně, v rukou každého uživatele dostává telefon jinak zabrat a výdrž je tedy silně individuálním parametrem, navíc většinou nemůžeme testovaný kousek škádlit více než pár dnů a nechat telefon ležet celý den ladem jen proto, abychom zjistili úbytky energie za různých podmínek, to je luxus, který si nemůžeme dovolit. Můžeme však říci, že volba vyměnitelné 2600 mAh baterie byla pro Samsung velmi dobrým tahem a je příjemné vidět, že i s trochou rozumného užívání a případně zapojení softwaru pro správu energie se i s takto velkým a výkonným telefonem dá dostat na dva dny výdrže.

15-tips-to-keep-your-smartphones-battery-long-lasting

Uživatelské prostředí

Samsung a TouchWiz, to je nerozlučná dvojka a není tedy žádným překvapením, že se do vlajkové lodi korejského výrobce podíval nejnovější TouchWiz s množstvím unikátních vychytávek, které si na Galaxy S4 odbývají svoji premiéru. Už tak dobře vybavený systém Android 4.2.2 ve verzi JellyBean je s touto nadstavbou ještě schopnější.

device-2013-04-29-164116 device-2013-04-29-164220 device-2013-04-29-164304

Velmi dobře chápeme, že vzhled uživatelského prostředí je především otázkou osobního vkusu, dovolte nám ale pár postřehů. Ještě než se totiž vrhneme do detailního rozboru všech zajímavostí této nadstavby, chtěli bychom vypíchnout jednu jedinou věc: na to, jak je displej rozměrný a rozlišení vysoké, nelze se zbavit pocitu, že se plýtvalo místem více, než by bylo vhodné. Snad jako by se jelo především na efekt a zapomnělo se na efektivnost. Nejedná se samozřejmě o nic tragického, navíc se bavíme o systému Android, který se proslavil především vysokou mírou uživatelského přizpůsobení, takže pokud někomu náhodou nebude základní rozložení a velikost ikon vyhovovat, najde si jistě způsoby, jak vše přizpůsobit obrazu svému.

Jako první vás v systému přivítá nová uvítací obrazovka. Zatímco předchozí verze – Galaxy S3 – si pohrávala s motivem vodní hladiny, Galaxy S4 nás vítá zelenou loukou a dítětem s balónky. Tažením prstu pohybujete sluncem na pozadí a odemčení provází oslňující “lens flare” efekt. Úvodní obrazovku lze kompletně editovat – můžete změnit například tapetu, hlavní nápis i jeho font a barvu a zvolit si, zda se na zamykací obrazovce budou zobrazovat i hodiny a čas.

Na lockscreen jsem si dal nápis Svět Androida, protože mé srdce patří tomuto webu. Šéfe, dostanu za to přidáno?

Na lockscreen jsem si dal nápis Svět Androida, protože mé srdce patří tomuto webu. Petře, dostanu přidáno?

 

Oproti Galaxy S3 najdeme jenom minimum změn a většina z nich by se zařadila do kategorie “Najděte 7 rozdílů.” Máme zde například lehce přepracovanou informační lištu, která zobrazuje odlišné informace podle toho, za kterou část ji zatáháte. Tažením prstu v levé části zobrazíte menu s nejnovějšími notifikacemi, jako jsou nové e-maily, SMSky, zameškané hovory a další podrobnosti. V horní části tohoto menu se navíc nachází i lišta s rychlými zkratkami pro aktivaci nejzásadnějších funkcí. Těch je zde opravdu požehnaně a není překvapením, že se dá celou lištou ještě posouvat, čímž se odkryjí další ikony. Najdete zde i snadný přístup k nastavení jasu.

device-2013-04-29-163811

V případě, že prstem sjedete po pravé části notifikační lišty, zobrazí se vám přehledný výpis všech akcí popsaných v předchozím odstavečku. Jedná se o zkratky pro akce typu vypnutí/zapnutí Wi-Fi, GPS, Bluetooth, NFC, dále tu máme možnosti zapnutí úsporného režimu, bezdotykových gest a hromady dalších možností. Obrazovku si navíc můžete dle libosti přeskupit a odebrat či přidat libovolné ikony.

device-2013-04-29-163833 device-2013-04-29-163929

Konečně se dostáváme k domovské stránce. Ta je ve výchozí podobě jasně modrá s velkými pestrými ikonami a jak jsme zmínili v úvodu kapitoly, menší zamyšlení nad organizací volného místa by neškodilo. Naprosto stejné uspořádání nabízela Galaxy S3 a byť její nástupce oplývá vyšším rozlišením, změny nenajdete žádné. V horní části se tedy usídlil widget s počasím a hodinami, pod ním pak hledání Google, následují čtyři předpřipravené ikony: E-mail, Fotoaparát, Samsung Apps a Obchod Play. Dále tu pak máme indikátor právě zobrazené plochy, který na náš vkus zabírá zbytečně mnoho místa a na samém spodku obrazovky se usídlilo pět hlavních ikon. Ty zůstávají stabilně na svém místě nehledě na to, na které obrazovce se právě nacházíte. První čtyři z těchto ikon je možno nahradit vlastními dle libosti, pouze pátá zůstává, neb se jedná o přístup k seznamu nainstalovaných aplikací.

 

Hlavní obrazovka poněkud plýtvá místem, můžete si ji však snadno přizpůsobit

Hlavní obrazovka poněkud plýtvá místem, můžete si ji však snadno přizpůsobit

 

 

Což takhle přepnout do alternativního módu domácí obrazovky? Dobrá, větu o zbytečném volném místu bereme zpět

Což takhle přepnout do alternativního módu domácí obrazovky? Dobrá, větu o zbytečném volném místu bereme zpět

 

Sice se říká, že když to funguje, nech to být, ale nemůžeme se zbavit pocitu, že tady Samsung mohl alespoň maličko zapracovat. Nějak. Jakkoliv. Ať je vidět, že je S4 novější a lepší. Schválně se níže podívejte na srovnání hlavní obrazovky S3 a S4. Vlevo současný model, vpravo jeho předchůdce.

Screenshot_2013-04-25-17-12-53 samsung-galaxy-s-iii_launcher

Zbytek systému se již nese v tradicích Androidu a nabízí jen mírně pozměněná menu a ikony. Převažuje černá barva, která na S-AMOLED displeji “žere” méně šťávy, tudíž tento tah můžeme hodnotit kladně. Pokud někteří tvrdí, že nadstavba TouchWiz zpomaluje telefon, pak toto tvrzení nemůžeme u S4 potvrdit. Hardware už je natolik výkonný, že si zkrátka poradí s čímkoliv. Je však pravdou, že čím víc paměti telefonu dáte, tím víc si vezme. Po nastartování si obsadí téměř 1 GB RAM. Samotný TouchWiz ukazuje ve správci aplikací hodnotu 65 MB.

Klávesnice

Stejně jako v případě Galaxy S3 vybavil Samsung svoji novou vlajkovou loď opět jen jednou klávesnicí. Ta se i zde nazývá Klávesnice Samsung a kdybych z recenze Karla Kiliána okopíroval celou stať popisující klávesnici “es-trojky”, nemusel bych snad ani nic editovat. Vlastně ano! Revoluční změnou je nyní přítomnost horní řady čísel. Nová klávesnice má nyní pět řad oproti čtyřem řadám u klávesnice staré.

device-2013-04-29-165002 device-2013-04-29-165049

Stisk písmene provází zvukové upozornění a nad stisknutou klávesou se zobrazí písmeno ve zvětšené podobě. Samozřejmě nechybí ani decentní zavibrování. Delším stiskem klasicky zobrazíte alternativní písmena s diakritikou.

Zůstala zachována možnost přepínat klávesnici mezi QWERTZ a režimem 3×4 tlačítka, který připomene staré dobré časy hardwarových klávesnic.

device-2013-04-29-165321

U žádné moderní klávesnice nesmí chybět predikce textu a opravy chybně napsaných slov, tudíž žádné negativní překvapení se nekoná.

Nakonec se dá klávesnice přepnout i do režimu psaní prstem, který ale dle našeho názoru téměř nenajde využití. Přesto funguje celkem dobře a pokud například chcete psát stylusem, nemusí to být vyloženě špatná volba.

device-2013-04-29-165037

Kontakty a telefonování

Zajímalo by nás, kolik grafických designérů zaměstnává Samsung. Určitě ne málo. Jak je tedy možné, že celé menu pro telefonování i prohlížení kontaktů je prakticky do detailu stejné jako u předchůdce? Vždyť je k dispozici větší rozlišení, lepší hardware, nové senzory… nic? Pokud jste si tedy v nedávné době četli naši recenzi Galaxy S3, bude vám následující sekce připadat jako nošení dříví do lesa.

Telefonování i procházení kontaktů je zahaleno do vizuálního kabátku TouchWiz. Můžete se tedy spolehnout, že rozměrné a zřetelné ikony nebudou ovládání nijak komplikovat. Hovor přijmete či odmítnete buď klasickým tahem prstu po obrazovce nebo, pokud jej máte povoleno, bezdotykovým gestem, kdy pouze švihnete rukou před senzorem v horní části telefonu. Zachována zůstala i možnost odmítnout hovor s tím, že se automaticky danému kontaktu odešle jedna z připravených SMS dle vaší volby.

device-2013-04-30-123804 device-2013-04-30-123815 device-2013-04-30-123903

Vzhledem k tomu, že zbytek telefonní aplikace je nadmíru intuitivní a nečekají vás v ní žádné vypečené lumpárny, necháváme raději promluvit obrázky – věříme, že nepotřebují komentář.

device-2013-04-30-124001 device-2013-04-30-124108 device-2013-04-30-124126

Bezdotykové ovládání a další vychytávky

Samsung Galaxy S4 se chlubí množstvím různých vychytávek, které vám mají zjednodušit ovládání celého systému a usnadnit práci. Jedná se ale o oblast, kterou zatím považujeme spíše za experimentální a Samsung nás zcela nepřesvědčil. Koncepty a nápady jsou to opravdu dobré, ale zdá se, že jejich správná funkčnost závisí na mnoha různých faktorech, díky kterým vám tyto specialitky možná přinesou více starostí nežli užitku. Mnoho z nich se totiž spoléhá na senzory telefonu, ty však lze ošálit například špatným úhlem pohledu nebo nedostatečným osvětlením.

  • Letmý pohled – Pokud je zařízení vypnuté, vezměte jej do ruky a podívejte se na displej. Měla by se zobrazit obrazovka s náhledem na upozornění. Fungovalo sporadicky a nedokázal jsem přijít na způsob, jak tuto obrazovku spolehlivě zobrazit
  • Přechod bez dotyku – Ve webovém prohlížeči a e-mailovém klientovi lze máváním rukou před senzorem posouvat stránku nahoru a dolů. Problémy se nevyskytly, pouze si člověk musí zvyknout na to, jak se vyvarovat toho, aby čidlo nezachytilo pohyb ve špatném směru
  • Procházení bez dotyku – Obdobná funkce, mávnutím zprava doleva či naopak lze přecházet mezi obrázky, skladbami, záložkami ve webovém prohlížeči atd. Funguje stejně dobře jako Přechod bez dotyku
  • Přesunutí bez dotyku – Pokud podržíte prst na ikoně libovolného programu, máchnutím druhé ruky před senzorem můžete listovat mezi jednotlivými plochami a ikonu snadno přesunout.
  • Přijmutí hovoru bez dotyku – Jak název funkce napovídá, pokud vám někdo telefonuje, můžete hovor přijmout či odmítnout pouhým mávnutím ruky. S touto funkcí opatrně, občas se stávalo, že čidlo zachytilo pohyb ruky ještě před tím, než bylo provedeno samotné gesto

device-2013-04-29-164538 device-2013-04-29-164527

  • Přímé volání – Pomocí této funkce okamžitě zavoláte svému kontaktu, jehož karta nebo zpráva je právě na displeji – stačí přiložit telefon k uchu a systém vytočí kontakt za vás
  • Inteligentní upozornění – Pokud vám přišly zprávy nebo máte zameškaný hovor, po zvednutí zařízení ze stolu by mělo slabě zavibrovat a tím vás upozornit. U nás tato funkce většinou šlapala, občas se neozvala vůbec, jindy opakovaně upozornila na již smazanou zprávu
  • Lupa – Buď nám něco uniká, nebo je tohle úplně zbytečná funkce. Při zobrazení se dotkněte dvěma prsty obrazovky a přibližováním a oddalováním zařízení od sebe zoomujete. Proč, když stačí prsty od sebe odtáhnout a tím obrázek zvětšíte?
  • Procházet obrázek – Podobně jako u funkce Lupa se Samsung snaží inovovat něco, co funguje dostatečně dobře. Pokud jste si mysleli, že se ve zvětšeném obrázku nejlépe pohybuje tahem prstu, chyba lávky! Raději prst na obrázku podržte a pak hýbejte celým telefonem. Je tohle pohodlnější?
  • Ztlumit/Pozastavit – Užitečná funkce, díky které můžete otočením telefonu displejem dolů ztlumit vyzvánění příchozího hovoru či pozastavit zrovna přehrávaný mediální soubor. Sympatické!
  • Kopie obrazovky – Zdroj asi největší frustrace během recenzování. Není žádným tajemstvím, že během testování přístroje je potřeba pořídit velké množství screenshotů. Takový ASUS to má vyřešené výborně, stačí delší podržení kontextové klávesy. U HTC One funguje dvojhmat Power button + Volume up. A Samsung? Ten si pro vás připravil pohyb, který jsem si soukromě nazval “karate”. Musíte totiž hranou dlaně přejet zleva doprava po obrazovce mobilu. Vypadá to trochu jako když z kuchyňského prkénka chcete smést drobky do koše. Problém je v tom, že mnoho aplikací má několik obrazovek, po kterých se právě tímto pohybem přesouváte, takže jsem stejně nakonec musel využít androidí SDK a típat obrázky přes něj. Tohle musel vymyslet sám ďábel.
  • Ztlumit/Pozastavit – Pokud se zrovna díváte na video a chcete jej ztlumit, přikryjte displej rukou. Jenom pozor, ať se omylem nedotknete nějakého on-screen ovládacího prvku nebo rovnou kontextového tlačítka. Raději jsem na displej krátce ťuknul prstem a tím video pozastavil.

device-2013-04-30-102806 device-2013-04-30-094717

  • Chytrý pohotovostní stav – Pokud jste dívka a máte ráda, že se vám muž dívá do očí, budete tenhle Samsung milovat. Bude totiž vaše oči sledovat skoro pořád – krom okamžiků, kdy je za vámi silný zdroj světla (zářivka, lampička, slunce) nebo pokud je tma (tedy když zrovna po ruce není zářivka, lampička či slunce). Za dobrých světelných podmínek není s touto “fičurou” problém, jakmile jste ale v příšeří, kvalita rozpoznávání se podstatně zhorší a nelze se na tuto technologii spolehnout. Nakonec jsem ji raději vypnul. Má se starat o to, že dokud se na telefon díváte, nevypne se obrazovka.
  • Inteligentní posouvání – Na tuto možnost jsem se těšil asi nejvíce a zároveň byla první, kterou jsem vypnul. Teoreticky má fungovat tak, že pokud dočtete ke konci stránky například ve webovém prohlížeči, kamerka by měla poznat naklonění vaší hlavy a sklopení očí a vyhodnotit to jako signál pro posunutí stránky dál. Ve výsledku tohle ale funguje,  pokud máte telefon přímo před sebou a ruku máte pevnou jako ninja. Nedej bože abyste si prohlíželi internet i jinak než v rovném sedu. Kdepak, tohle sice znělo jako velmi užitečná technická vychytávka, nakonec ale skončila jako experiment, se kterým můžete leda tak zamachrovat před kamarády (a doufat, že bude fungovat).
  • Náhled informací – Pokud podržíte prst nad fotografií v galerii či přijatou zprávou, zobrazí se vám rozšířené informace. Poměrně zajímavá funkce, která ale doplácí na to, že prst musíte držet poměrně nízko nad displejem a pokud například zrovna jdete nebo jedete v MHD, pak se vám velmi snadno může stát, že se displeje omylem dotknete.
  • Náhled průběhu – V přehrávaném videu podržte prst nad časovou osou a telefon vám zobrazí náhled. Užitečné, pokud ve videu hledáte konkrétní scénu a nechcete skákat sem a tam. Opět platí to, co u předchozího bodu: je poměrně snadné se obrazovky dotknout.
  • Rychlá volba – Podržte prst nad telefonním číselníkem a zobrazí se informace o přiřazeném kontaktu rychlého vytáčení

 

 

Možnosti bezdrátové komunikace – Samsung se snaží o vytvoření jakéhosi ekosystému uvnitř ekosystému. Že Android trpí roztříštěností je dobře známé, stejně jako fakt, že si většina zařízení s tímto systémem navzájem povídá jen po základních protokolech, z čehož špičku tvoří pravděpodobně Bluetooth, NFC, Wi-Fi Direct a aplikace typu GTalk, Facebook a Skype. Samsung se snaží jít dál a nabízí proto několik aplikací, které se starají o propojení přístrojů řady Galaxy. Můžete například kamarádům odeslat do jejich mobilů právě přehrávanou písničku, snadno sdílet fotky a nebo třeba ovládat chytrou televizi – pochopitelně rovněž od Samsungu. Bohužel nám na testování dorazil jen jeden kousek, takže jsme museli hromadné juchání tentokrát oželet a některé možnosti jsme tudíž nevyzkoušeli.

Video “Vždy navrchu” – Tahle užitečná funkce by se nám líbila i u jiných telefonů! Pokud totiž máte na Galaxy rozkoukaný nějaký film a náhle potřebujete nutně odeslat e-mail, nemusíte vůbec přehrávač pauzovat a minimalizovat. Stačí jedno ťuknutí na displej a film se vám přepne do režimu plovoucího okna, které se bude nacházet vždy nad ostatními aplikacemi. Navíc je při sledování filmů v běžné kvalitně téměř neznatelný pokles výkonu.

device-2013-04-30-090750 device-2013-04-30-090846

Shrnuto a podtrženo, v Galaxy S4 najdete spoustu zajímavých vychytávek. Problém mnoha z nich tkví bohužel v tom, že se sice dobře vyjímají v reklamních materiálech, ale jejich použití v reálném provozu mírně pokulhává. Navíc je tu jasně patrná snaha Samsungu postupovat stylem “Tak co bychom tam ještě mohli dát? Není toho málo? Vymyslete něco!” Možná jsem příliš konzervativní, ale u PC mi vyhovuje ovládání klávesnicí či myší a u telefonů a tabletů chci zase využívat dotykový displej, protože jej považuji za nejpřesnější a nejspolehlivější metodu ovládání tohoto typu zařízení. Shoduji se v tomto i s kolegy v redakci. Ač je v dnešní době ovládané překotně se vyvíjejícími technologiemi nutné držet krok (a my držíme krok rádi!), některé vymoženosti jsou zkrátka příliš experimentální a působí spíš zajímavě než použitelně. Někteří majitelé navíc uvedli, že jim zapnutí těchto usnadnění způsobuje prodlevy v systému – my jsme se sice s pár drobnými škubnutími setkali, nemůžeme ale s jistotou tvrdit, že to bylo způsobeno těmito službami. Na podrobnější pozorování je ten týden testování moc málo.

Softwarová výbava

Vzhledem k tomu, že z hardwarového hlediska je konkurence na podobné úrovni, rozhodl se Samsung opět vybavit svoji vlajkovou loď několika dodatečnými programy, které mu mají v lítém boji o první místo pomoci. Některé můžeme považovat spíše za zajímavé experimenty, jiné jsou naopak skvělým parťákem v nejrůznějších situacích. Jdeme se podívat na nejzajímavější z nich.

Fotopříběh

Fotopříběh je aplikací, která vám z obrázků ve vaší galerii vytvoří jednoduchou koláž a zařadí ji do alba. Vše lze navíc snadno bezdrátově vytisknout.

device-2013-04-30-124508 device-2013-04-30-124552 device-2013-04-30-124758

Optická čtečka

Dalo by se říci, že se Samsung pokouší s Optickou čtečkou o konkurenci Google Goggles a Google Translate. Aplikace funguje tak, že pomocí fotoaparátu zaostříte na slovo, QR kód nebo kontaktní informace a telefon je zpracuje. Ve výsledku jsem se setkal s tím, že program poměrně špatně rozeznává slova v souvislém textu a musíte mít extrémně pevnou ruku, abyste dokázali zaměřit ten správný výraz, často bude zaměřováček skákat sem a tam jak opilý ruský mužik. A například němčinu z účtenky odmítal rozpoznat úplně.

device-2013-04-30-133407 device-2013-04-30-133549 device-2013-04-30-133655

S Health

Takhle si představuji komplexní aplikaci pro udržování přehledu o správném stravování a poctivém spalování kalorií! Tedy s drobnou výhradou. Celý program je velmi pěkně zpracovaný, nabízí dostatečné možnosti nastavení a celkově působí jako velmi schopný kus softwaru. Můžete si nastavit vaše výškové a váhové parametry, stupeň denní zátěže, vybrané cviky, které hodláte cvičit a samozřejmě nesmíme zapomenout ani na zapisování jídelníčku. Jenže ouha – tady někdo zapomněl na lokalizaci. Pokud si budete chtít na denní menu přidat vajíčka, hledejte raději Eggs. Nepochopitelný přešlap, který kazí jinak skvělé dojmy z celého balíčku. Pokud ale vládnete angličtinou, není samozřejmě co řešit. Díky zabudovanému barometru a dalším čidlům vám navíc aplikace sdělí, jestli jsou vhodné podmínky pro pohyb na čerstvém vzduchu. Líbí!

Screenshot_2013-04-28-16-14-07 Screenshot_2013-04-28-16-17-57 Screenshot_2013-04-28-16-21-24

S Plánovač a S Poznámka

Dva programy ze sekce Produktivita nám pomohou s utříděním každodenních starostí. Plánovač je alternativou ke klasickému kalendáři Google, zatímco S Poznámka nám dovolí snadno zaznamenávat rychlé postřehy – jak písmem, tak tahem prstu.

device-2013-04-30-103429 device-2013-04-30-134226

Samsung Apps a Samsung Hub

Zatímco Samsung Apps je alternativou ke Google Play a nabízí téměř identický sortiment, Samsung Hub vyvažuje nedostupnost půjčovny filmů a obchodu s knihami, které v jiných zemích v Google Play běžně existují. Nabídka není přehnaně široká, cílí se především na mainstreamového diváka. Filmy si lze půjčovat i kupovat, cena za půjčení začíná na 79 Kč.

device-2013-04-30-134518 device-2013-04-30-134536 device-2013-04-30-134557

WatchOn

Jako poslední uvádíme aplikaci sloužící pro ovládání jiných zařízení pomocí infraportu. Obsahuje rozsáhlou databázi nejrůznější elektroniky a po chvilce nastavování se vám jistě podaří najít vhodnou kombinaci pro vaši televizi, zesilovač nebo Blu-Ray přehrávač.

device-2013-04-30-141956 device-2013-04-30-142010

<

Fotoaparát a nahrávání videa

Fotoaparát je dle očekávání velmi vydařený. Honosí se 13MPix snímačem a 31 mm ohniskem, přisvětlovací LEDkou a hromadou různých režimů, se kterými si užijete dostatek zábavy. Některé z nich ale zůstanou samozřejmě spíš jednorázovkami, kdy po prvním vyzkoušení pobaveně pozvednete koutky a už se k těmto režimům či efektům nikdy nevrátíte.

U fotoaparátu se konkrétně jedná o režimy: Automaticky, Překrásná tvář, Nejlepší fotografie, Nejlepší obličej, Zvuk a foto, Akční snímek, Animované foto, Sytý tón (HDR), Guma, Panoráma, Sport a Noc. Většina z názvů neskrývá žádné tajemství, tudíž Překrásná tvář vyhlazuje některé detaily, akční snímek pak naopak slouží jako časosběrné foto a v Animovaném fotu se mohou části obrázku pohybovat. Celkově velmi pestrá kolekce.

device-2013-04-29-165641 device-2013-04-29-165718 device-2013-04-29-165738

Co se týče pořizování fotografií, nemůžeme si v rámci obslužné aplikace na nic stěžovat. Jednoduché a přehledné ovládání, dvě samostatné spouště, jedna pro fotoaparát, druhá pro video, velký displej, rychlé ostření. Jediné, na co si stěžovat můžeme, je počasí, které si zrovna v posledních dnech usmyslelo, že nám připomene podzimní plískanice a tak jsme s prosbou zvedali hlavy k ocelové obloze – snad s nadějí, že se na nás usměje štěstí a mračna se na chvilku roztáhnou. Ale kdepak. Počasí zůstalo skoro po celou dobu pošmourné a pro fotografování zpravidla nebyly ideální podmínky.

Během fotografování jsem používal převážně automatický a HDR režim. Smyslem přiložených fotek není zanechat umělecký dojem, ale slouží primárně k posouzení technických parametrů fotoaparátu.

20130423_191258 20130425_072209

20130427_150608 20130427_150831 20130427_151018_Richtone(HDR)

20130427_154504_Richtone(HDR) 20130430_093220

20130430_110011 20130430_135846

20130430_105824 20130430_105930

Ukázka Akčního snímku - z krátkého natočeného videa vznikne časosběrná fotografie zachycující pohyb

Ukázka Akčního snímku – z krátkého natočeného videa vznikne časosběrná fotografie zachycující pohyb

20130427_151244

20130427_154741

20130430_110212

Panoramatické fotografie v plném rozlišení lze stáhnout zde.

Multimédia

Překvapí někoho, že tenhle supervýkonný telefon s obřím displejem je skvěle vybaven pro konzumaci multimediálního obsahu? Nepřekvapí, to je jasné! Galaxy S4 dostal do vínku stejnou výbavičku jako jeho předchůdce – jsou zde tedy dvě hlavní aplikace. První z nich je přehrávač hudby nazvaný… Hudba (ehm). Od minule se v podstatě nic nezměnilo, stále se jedná o svižný a přehledný nástroj pro přehrávání audiosouborů. I zde narazíme na zajímavý režim nazvaný Hudební ráj, který analyzuje písničky ve vašem zařízení a roztřídí je dle parametrů Vášnivá, Klidný, Veselá, Vzrušující. Jak moc spolehlivě to funguje, toť otázka. Jistou snahu rozhodně této aplikaci upřít nejde. Navíc ji lze pohodlně ovládat z notifikační lišty. Zvuk jsem testoval se sluchátky AKG K450 na několika FLAC souborech a kvalita zvuku byla dle očekávání na velmi dobré úrovni. Samozřejmě vám nic nebrání v tom nainstalovat si do zařízení třeba PowerAmp, Winamp či jakýkoliv jiný hudební software. Nezapomeňte navíc na to, že v Nastavení telefonu najdete položku pro kalibraci zvuku!

device-2013-04-30-125525 device-2013-04-30-125507 device-2013-04-30-135305

Ani filmoví fandové nepřijdou zkrátka. Základní aplikace pro přehrávání videa docela postačí a pokud nehledáte pokročilé funkce (titulky?), mohla by vám relativně vyhovovat. Právě v ní najdeme i speciální tlačítko pro přesun videa do samostatného plovoucího okna, které je neustále navrchu. Aplikace si poradí i s přehráváním FullHD videa, ale pouze pokud má kompatibilní zvukový kodek. Film s DTS audiem se přehrát nepodařilo. Celkově se jedná spíš o základní přehrávač. Náročnější uživatelé si nainstalují jednu z mnoha alternativ – BS Player, MX Player a nebo některý z dalších. Když už rozebíráme audio, bylo by vhodné rovněž zmínit, že se Samsung rozhodl do výbavy nezahrnout FM rádio.

device-2013-04-30-090631 device-2013-04-30-090701 device-2013-04-30-090729

Resumé

A jsme na konci našeho rozsáhlého testu. Nyní už zbývá vyřknout ortel, kvůli kterému jste si především tento článek otevřeli. Je Galaxy S4 nejlepší ze současných smartphonů? Tohle je natolik zásadní otázka, navíc ovlivněná nesmírnou šíří různých faktorů, že si nedovolujeme vynést ultimátní zhodnocení. Ne proto, že bychom se snad báli, ale spíš proto, že konkurence v podobě HTC a Sony nespí a finální rozhodnutí je spíše otázkou preferencí v oblasti designu a uživatelského rozhraní.

IMG_0729

Co nás tedy na Samsungu zaujalo? Kde jen začít? Obrovský displej s nádhernými sytými barvami, brutální výkon obsaženého hardwaru, softwarové vychytávky, promyšlený systém. Můžeme vyjmenovávat dál a dál! Spoustu uživatelů jistě potěší přítomnost slotu na microSD kartu a vyměnitelné baterie. Geekové budou opěvovat množství nestandardních čidel uvnitř přístroje, hráči využijí extrémně výkonný Snapdragon 600. Mainstreamoví uživatelé ocení lifestylový přístup, nespočet funkcí hodících se jak do obýváku, tak do tělocvičny a jako bonus dostanou i schopný fotoaparát. Samsung opět inovuje a přináší uživatelskou jednoduchost, kde to jde.

Každá mince má ale dvě strany. Chcete mamutí výkon? Připravte se na zahřívání přístroje. SuperAMOLED displej je sice nádherný, ale v minulosti se ukázalo, že se často jedná o kusovou záležitost a mnoho uživatelů se setkává s postupným blednutím barev. Pro některé uživatele navíc může být pětipalcový displej příliš velký. Snadno dostupná baterie a microSD slot? Jedině výměnou za tenký pružný kryt, který nemusí každému sedět. Bezdotykové ovládání a hi-tech vychytávky? Jasně, Samsung inovuje – jenže i když se sice rozběhl a předhonil konkurenci, ztratil při tom botu. To je ale pro tohoto výrobce celkem typické. Můžeme čekat, že Galaxy S5 bude mít tyto neduhy vychytané a přijde s dalšími? Dost možná.

Čím je tedy Galaxy S4? S klidem v duši můžeme říci, že je více než důstojným nástupcem Galaxy S3. Má všechny náležitosti, které definují špičkový smartphone a dokonce přidává i pár drobností navíc. Na druhou stranu oproti S3 nepřináší žádné převratné novinky – krom bezdotykových gest a výkonnějšího hardwaru se jedná o velmi podobné přístroje. Galaxy S4 není revoluce, ale evoluce. Ovšem nadmíru povedená.

Nelze tedy jednoznačně určit, který ze současné “velké trojky” je nejlepší a který nejhorší. Bude záležet především na vašich osobních preferencích. My jsme se vám v našich recenzích pokusili přinést maximum informací o všech třech soupeřích. Povíte nám, který si nakonec získal vaše srdce?

 

IMG_0699

Klady:

  • Rozměrný SuperAMOLED displej se sytými barvami a jemným rozlišením
  • Android 4.2
  • Nekompromisní výkon, 2 GB RAM
  • Bezdotykové ovládání (pokud zrovna funguje)
  • Vyměnitelná baterie
  • Podpora microSD karet
  • Vyměnitelné kryty
  • Povedený fotoaparát
  • Rychlá GPS
  • Na hry to pravé ořechové
  • Bohatá softwarová výbava
  • Hravě si poradí s FullHD filmy
  • Infraport
  • Bohatá výbava bezdrátových technologií
  • Notifikační LED
  • Jednoduchá a funkční klávesnice
  • Lifestyle funkce
  • Integrace s ostatními zařízeními od Samsungu
  • Na své rozměry působí poměrně štíhlým dojmem
  • Nízká hmotnost (130 gramů)
  • Velmi slušná výdrž baterie, lze se dostat na dvoudenní výdrž
  • Lze ovládat v rukavicích
  • Dobrá kvalita zpracování, telefon v krutu nevrže a působí poměrně bytelně
  • Ochranné sklo Gorilla Glass 3

Zápory:

  • TouchWiz nemusí vyhovovat každému (my jsme si však rychle zvykli), některé funkce působí překombinovaně
  • Poměrně malé interní úložiště (cca 9 GB)
  • Bezdotykové ovládání nefunguje zdaleka tak dobře, jak by mělo a často je spíš ke vzteku
  • Automatické vyvážení jasu není zcela spolehlivé
  • SuperAMOLED displej může trpět vypalováním barev
  • Během hraní náročnějších her se zařízení v horní polovině výrazně zahřívá
  • Nepříliš kvalitní reproduktor
  • Nese se “jen” ve znamení evoluce a opatrného vylepšování
  • Nemá FM rádio
  • Aplikace nelze instalovat na kartu

 

Poznámka pod čarou: Záměrně zde do kladů a záporů neuvádíme vzhled, cenu, design a použité materiály – věříme, že se jedná o natolik subjektivní parametry, že raději necháme čtenáře, aby se rozhodl sám. To, co někomu vadí, jinému vyhovuje – to je zcela v pořádku a díky bohu je na trhu dostatek různých mobilů, ze kterých je možno vybírat.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Samsung!

Graf ceny produktu Samsung i9505 Galaxy S 4 16GB poskytuje server Heureka.cz

 

Katalog Android zařízení

Katalog Android zařízení

Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání...

Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.

 

Komentáře

newky

newky

17.5.2013 9:01

Moje srdce (a prachy) vyhrálo HTC One. V přímém srovnání s tímto Samsungem prostě působí lépe – hodnotnější, lepší display, pocitově i ještě rychlejší odezva… S4 je proti tomu plasťáček.

Lubos

Lubos

3.6.2013 15:21

no tento telefon Musim mit.mam s3 a spokojenost se vším všudy.

Lubos

Lubos

3.6.2013 15:24

ale co Jeste bude? Myslim si ze to neni konečna co se Jeste chystá za pecky.čekám a věřim ze Prijde na trh s5 s6 atd.ale to je život? ale zůstanu uz jen u Samsungu.oni proste umi umi umi.jen tak dál a houšť a houšť.

Lubos

Lubos

3.6.2013 15:29

věřim ze v puli června ho budu mit.at se děje co se děje.v obchode mi Rekli ze nechte si ten co mate? s3ku? ale s4 je zase trosku opodál.sice jen detaily ale vynikající detaily.a proto budu menit.cena je Kruta ale za tento skvostný telefon to dam.verte je to delo.krásný telefon a funkcemi nabity.jdu do něj.

Baldy

Baldy

3.6.2013 22:48

Dnes jsem si koupil Samsung galaxy S4 a nejde mi do něj vložit klasická SIM karta. Tenhle telefon je na jinou kartu? Díky

Libor Foltýnek

7.6.2013 14:17

Možná už to někdo psal – ten letmý pohled se aktivuje mávnutím rukou nad telefonem zleva doprava, ne uchopením.

Filip Horák

Filip Horák

16.6.2013 20:27

luxusní stroj,kámoš ho má a je to něco neuvěřitelného,full HD,nárherné fotky,tenká,rychlý vůbec na nic se nečeká,funkce foťáku naprosto perfektní,je to opravdu dělo,není mu co vytknout :)

Alan

Alan

17.6.2013 13:48

Mám S4 dva týdny. Spokojenost až na “SD karta byla odpojena”, nebo tak nějak. Pokud můžete, tak někdo poradtě – PROČ se SD karta samovolně a bez zřejmého důvodu odpojuje (nová, nepoužitá,64GB, naformátovaná v S4, a provádí odpojování při přehrávání MP3- po delší době…).
Jinak recenze sedí.
Dík.

Libor Foltýnek

27.6.2013 15:35

naformátujte si tu kartu v počítači jako FAT32, telefon to formátuje jako exFAT, který mu pak bohužel moc nechutná.

Jiří

Jiří

7.7.2013 15:47

Mám šest let HTC Desire a funguje bez problémů.Jediný co mně štvalo později-je vnitřní paměť.Ale i přes to na něj nedám dopustit.Byl to jeden s vydařených kousků.Za to moje polovička měla HTC Wildfire S – no to byl hroznej krám.A to si sám ledacos spravím.Ať je to systém,nebo mechanika…Nedalo mi to a dal jsem si v jedné prodejně kafe a zkoušel jsem tam na ráz Samsung S4,HTC One a Ixpérie Z.Byl jsem tam dlouho.Závěr.Na nasrání…Od všech bych dal vývojářům přes gramle klackem-protože od každého z nich stačilo málo-aby každý byl svým způsobem dokanalý a pěkný kousek.Dělají to schválně,aby příště mohli navazovat-taková perioda politiky,než bude zas další a další.To že někdo udělá takový základní chyby jako u Z-s tou wifi a pod u S4-zase není FM atd. a u One pokazí foťák-jak ve vývoji-to je sen.A za to ty chyby chcou tolik peněz?Proto to tak nafukujou a ty jejich reklamy na oblbování?Nevím-co si mám koupit-chtěl jsem,ale dal jsem to zatím k ledu.

Míša

Míša

5.10.2013 13:00

Ahoj, potřebovala bych pomoc. Právě jsem si pořídila samsung s4 mini a nejsem moudrá z toho, jak se tam dává simka. Podle návodu to vypadá, že se jen položí na slot a přikreje baterkou, ale tak nějak to tam “plandá” a ukazuje mi to, že sim není vložena. Zasunout do slotu to také nejde, důrazně upozorňují, že zásadně nedávat do slotu, stejně je ten slot menší než simka. Máte někdo nějakou radu? Už fakt nevím co s tím:-( Díky.

magda

magda

31.12.2013 0:56

Chtěla bych se zeptat, jak sdílet fotky přes facebook, v nabídce telefonu není uveden…mám Galaxy S4, zatím na všech předchozích telefonech co jsem měla, to problém nebyl. Díky.

Květa

Květa

2.9.2014 11:04

Po zakoupení Samsung Galaxy S3i9301 Neo jsem zjistila ,že do něho nejde vložit klasická tel. SIM karta z předešlého mobilu. Poradí mi prosím někdo, jak se tam vkládá či snad musím mít jinou tel. SIM kartu? Předem každému děkuji za radu.

J.dvorak85

Honza Dvořák 0

2.9.2014 11:13

Květa:
Jaký byl váš předešlý telefon?
Pravděpodobně budete potřebovat MicroSim kartu…tu vám vymění operátor (zdarma) nebo si ji můžete zkusit zmenšit sama podle našeho návodu :)
https://www.svetandroida.cz/navod-jak-si-vyrobit-microsim-a-nanosim-navod-201311

RSS (komentáře k článku)