Recenze HTC Sensation XL: Přerostlý muzikant

htc-sensation-xl-beats

Společnost HTC si na nás tentokrát přichystala mobil zaměřený na fanoušky obřích displejů a kvalitního poslechu hudby. K tomu přibalila velmi kvalitní sluchátka a pojmenovala jej Sensation XL. Tady je naše recenze.

2011-12-19 02.01.24

Do redakce se nám telefon dostal v nereferenčním balení jenom se sluchátky a USB kabelem. Navíc celý v angličtině, jak si můžete všimnout na obrázcích. Ale nemusíte mít strach. V české distribuci je telefon se standardním příslušenstvím (nabíječka, USB kabel, návod), se sluchátky, o kterých si podrobněji povíme později, a samozřejmě v češtině.

Konstrukce telefonu a vzhled

HTC je známo svými převážně kvalitně zpracovanými konstrukcemi telefonů a nejinak je tomu i u tohoto modelu. Když jej držíte poprvé v ruce, první věc co vás napadne je, že se jedná o opravdu masivní a pevný kousek (přiznám se, že po návratu ke svému SGSII si připadám, jako bych držel plastovou hračku ;)). Vše sedí na svém místě a nevykazuje žádnou vůli. Dobrému dojmu pomáhá zadní hliníkový kryt, který musíte celý sundat, pokud se chcete dostat k baterii nebo SIM kartě. Jediná část, kde je souvislá vrstva hliníku přerušena, je spodní plastová část krytu, pod níž jsou ukryty antény. Právě tato plastové krytka je slabinou jinak pevného krytu a při mírném promačkání lze slyšet slabé vrzání, ale nejde o nic vážného. Druhou nevýhodou této konstrukce je, že hliníkový povrch klouže v ruce a musíte si dávat pozor, aby vám telefon nevypadl, a proto bych doporučoval pořízení nějakého gumového pouzdra, které tomuto zabrání.

2011-12-12 10.27.23 Sundaný zadní kryt a pohled pod něj

Čelní straně dominuje obrovský 4,7″ displej, krytý tvrzeným sklem. Bohužel se mi nepodařilo s jistotou zjistit zda-li se jedná o populární Gorilla Glass či nikoliv. Spousta internetových stránek hovoří o jeho přítomnosti, ale oficiální stránky výrobce Gorilla Glass o Sensation XL mlčí. Pod displejem najdeme čtveřici senzorových tlačítek a nad ním klasické kombo kamera, senzory, logo výrobce a mřížka ukrývající repráček. Velmi mě potěšila přítomnost stavové LED diody, která pomocí červené a zelené barvy indikuje zmeškané události nebo stav nabíjení.

Příjemná je tloušťka telefonu. Necelých 10 mm, ale vzhledem k ostatním rozměrům (132 × 70 mm) působí, jako by se jednalo o ještě menší hodnotu. Na bocích jinak nehledejte nic nezvyklého: 3,5mm jack a tlačítko zapínání/vypínání nahoře, ovládaní hlasitosti napravo a zdířka microUSB nalevo. Přítomny jsou dva mikrofony, jeden vespod a druhý navrchu. Slouží k nahrávání stereo zvuku, respektive k potlačení okolního ruchu při hovorech.

2011-12-19 02.02.20

2011-12-12 10.25.08

Mobil je vyveden v bílo-stříbrné barvě a podle designu jasně poznáte, že se jedná o výrobek z produkce HTC. Podle mě je trochu škoda, že si je většina androidích „hátécéček“ dost podobná a žádný telefon vyloženě nevystupuje z řady. Snad se brzy dočkáme nějakého originálnějšího kousku. Jinak se ale designově jedná o povedený kousek a svému majiteli jistě ostudu neudělá.

Technické parametry

Sensation XL pohání „pouze“ jednojádrový procesor Qualcomm MSM8255T s grafickým akcelerátorem Adreno 205. Přítomnost jednojádra je poměrně překvapivá, vzhledem k tomu, že Sensation a Sensation XE mají dvoujádro a recenzovaný kousek patří do stejné rodiny (minimálně jménem, ale i cenou). Procesor ale běží na vysoké (na poměry mobilů) frekvenci 1,5 GHz, což výkonově jistě v běžných situacích postačí.

Zamrzí absence slotu pro paměťové karty. Telefon se sice pyšní 16GB integrovanou pamětí, ale uživateli je dostupných pouze 12,64 GB a z toho je část vyhrazena jako oddíl pro aplikace, takže pro uložení vlastních souborů je dostupných necelých 9 GB, což není nijak mnoho (zvlášť pokud máte v telefonu např. část domácí hudební sbírky apod.).

2011-12-19_00-53-44 Rozpis kapacity vnitřní paměti

Hardwarové parametry:

  • Rozměry a hmotnost: 132 × 70 × 10 mm, 162 gramů
  • Displej: 4,7″ 800 x 480 px, S-LCD, kapacitní, 16 milionů barev
  • Procesor: Qualcomm MSM8255T, 1500 MHz
  • Paměť: 16 GB interní paměti, 768 MB RAM
  • Konektivita: microUSB, Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 3.0, GPS (A-GPS)
  • Fotoaparát: 8 Mpx, rozlišení 3264 x 2448 px, autofocus, video 720p (1280 x 720 px, 30 FPS)
  • Hudba: výstup na 3,5mm jack
  • Operační systém: Android 2.3.5 + nástavba HTC Sense 3.5
  • Baterie: Li-Ion 1600 mAh

Další technické údaje naleznete v našem Katalogu.

Displej

Obrovský 4,7″ displej je jedním z hlavních taháků tohoto telefonu. Je vyroben technologií Super LCD a barevné podání mě mile překvapilo. Barvy jsou přirozené a oku lahodící a líbí se mi o něco víc, než přepálené odstíny na opěvovaných Super AMOLED displejích. Naopak v podání černé zase S-LCD ztrácí. S čitelností venku jsem také neměl problém, i když nutno uznat, že v době testování moc slunečných dnů nebylo. Ale vzhledem k dobrému jasu displeje nepočítám ani v tomto ohledu s žádnými problémy. Ovšem je zde jedno velké ALE. Displej má pouze WVGA rozlišení, tzn. 800×480 bodů. Snadno uvidíte rastr displeje, což ještě víc vynikne, pokud spustíte nějakou 3D hru, kde není přítomno vyhlazování hran. Při takhle velké úhlopříčce by si Sensation XL jistě zasloužil qHD, nebo dokonce i HD rozlišení. HTC navíc qHD displeje dává i do zařízení s menšími úhlopříčkami displejů, a proto tak úplně nechápu tento kompromis. Na druhou stranu to může přijít vhod lidem s horším zrakem, protože kvůli nižšímu rozlišení na velké ploše jsou ovládací prvky systému větší.

2011-12-12 10.23.50 Při velkém přiblížení můžete vidět zřetelně mřížku displeje

Systém

Sensation XL běží na Androidu 2.3.5 a již byla přislíbena aktualizace na Ice Cream Sandwich. Stejně jako všechny telefony od HTC má i tenhle nástavbu HTC Sense (nyní již ve verzi 3.5), o jejímž vzhledu si uděláte nejlepší obrázek z přiložených snímků obrazovky. V základu máte 7 ploch, které můžete zaplnit podle libosti. Dolní liště pak vprostřed dominuje tlačítko pro přístup k funkcím pro volání, vlevo je tlačítko, které vás dostane do seznamu aplikací a vpravo tlačítko pro přizpůsobení vzhledu (stejnou funkci má i delší podržení prstu na volném místě některé z ploch).

2011-12-10_02-34-10

 

Díky množství widgetů, tapet, skinů a dalších věcí si můžete systém upravit k obrazu svému. Nevýhodou Sense je možná až příliš animací, které člověka akorát rozptylují, ale pokud se to někomu nelíbí, vždy má možnost přejít na jiný launcher. Výhodou Sense je naopak možnost propojení telefonu se serverem sense.com, který vám v případě ztráty zařízení pomůže telefon vystopovat, případně vymazat a na dálku zablokovat.

2011-12-14_15-37-35 Zde je několik příkladů předinstalovaných widgetů

V nabídce aplikací si můžete nechat zobrazit všechny aplikace, nebo jenom nejčastěji používané a nebo aplikace stažené uživatelem.

2011-12-13_23-53-07

Povedený je zámek obrazovky, kdy můžete přetažením ikonky do kolečka vespod spustit přiřazenou aplikaci či akci. Zvláště při fotografování může tato vychytávka ušetřit cenné sekundy při pořizování momentky.

2011-12-13_22-02-27 Ikonky na odemykací obrazovce můžete měnit podle libosti

Samotný systém je dobře optimalizovaný, reakce jsou svižné a vše šlape jak má.

Telefonování a SMS

Obě tyto nejzákladnější funkce plní HTC Sensation XL na výbornou. Naleznete zde všechny základní funkce. Seznam kontaktů můžete propojit se svým účtem na Facebooku či Twitteru a mít tak pohodlně všechny informace pohromadě. Ke každému kontaktu můžete přidat spoustu vlastních informací a všechny změny se ihned synchronizují s vaším Google účtem. Uskutečněné či nepřijaté hovory můžete najít přehledně chronologicky seřazené v seznamu hovorů.

S kvalitou hovorů jsem byl spokojen, není zde co vytknout. Navíc by vás díky druhému mikrofonu měla druhá strana lépe slyšet, ale jestli to doopravdy funguje v praxi, jsem neověřoval. Při zamčeném telefonu a příchozím hovoru funguje stejný princip jako při odemykání. Objeví se ikonky přijetí či zamítnutí hovoru a jejich přetažením do kolečka provedete požadovanou akci.

SMS se řadí standardně do konverzací ke každému kontaktu zvlášť. Pozornost si jistě zaslouží kvalitně zpracovaná klávesnice. Díky velkému displeji se snadno trefíte a ještě zde zbylo místo pro navigační klávesy, které usnadňují pohyb v textu. Pokud máte rádi klávesnici Swype či podobné „klouzavé“ klávesnice, pak jistě oceníte vlastní alternativu od společnosti HTC.

HTC-Sensation-XL-Review-Interface-29

HTC-Sensation-XL-Review-Interface-30

GPS

GPS je v telefonu velmi rychlá a fixnutí vždy proběhlo takřka okamžitě. Citlivost je taktéž v pořádku. Stačilo se postavit k oknu a už se navigace chytla. Po fixnutí se mi už signál nikdy neztratil a bez problémů mě navigace dovedla na místo určení. Testoval jsem hlavně v Google aplikacích Mapy a Navigace, které jsou předinstalovány v telefonu. V autě opět oceníte velikost displeje a Sensation XL díky tomu může plnohodnotně nahradit klasickou navigaci.

Sluchátka

K telefonu jsou přibalena kvalitní sluchátka, která si zaslouží více pozornosti, než bývá u telefonů zvykem. HTC totiž tento model (spolu se Sensation XE) cílí na lidi, kteří si rádi poslechnou hudbu na něčem kvalitnějším, než na běžně přibalovaných sluchátkách. V internetových obchodech můžete najít dva typy sluchátek, takže si při výběru dávejte pozor, který typ vám více vyhovuje. Oboje sluchátka jsou ze série Beats by Dr. Dre od společnosti Monster. První jsou špunty iBeats a druhé jsou náhlavní Solo HD a právě ty jsme měli k dispozici.

2011-12-12 10.31.25

Sluchátka jsou velmi kvalitně zpracovaná a vypadají, že vydrží i tvrdší zacházení. Pomocí dvou kloubů je můžete složit a snadno přenášet. Kabel od sluchátek je vyndavací, takže v případě potřeby není problém jej vyměnit. Náušníky jsou z příjemného materiálu, dobře tlumí okolní zvuky a ani po delší době z nich nebolí uši. Zvukový projev je špičkový, s větším důrazem na basy. Jsou nejspíš stavěny na poslech moderní elektronické hudby, ale výborný výkon podávaly i u ostatních stylů. U nás se samostatně prodávají za cenu kolem čtyř tisíc a výše a na ceně telefonu se to samozřejmě podepsalo, ale pokud máte zájem o kvalitní sluchátka, touto volbou určitě nic nezkazíte.

2011-12-12 10.30.33 Sluchátka ve složeném stavu

Sluchátka mají mikrofon a anténu pro příjem FM signálu zabudované přímo ve své konstrukci, takže můžete volat, respektive poslouchat rádio, kdykoliv se vám zachce.

Multimédia

Fotoaparát a nahrávání videa

Fotoaparát dovoluje pořizovat snímky až v rozlišení 8 Mpx a nahrávat video v rozlišení 1280 x 720 pixelů. Vedle čočky můžeme najít i dvojici LED diod sloužících jak blesk, které jsou sice dohromady slabší než jedna dioda v Galaxy SII, ale svůj účel splní. V nastavení jsou základní možnosti jako vyvážení bílé, nastavení rozlišení, expozice, ISO, samospoušť, přepnutí na přední kamerku a širokoúhlý režim. Dále si lze vybrat z několika barevných efektů.

Kvalitu fotografií můžete nejlépe posoudit z přiložených obrázků. Je na nich patrný poměrně vysoký šum, ale ten je dán hlavně špatnými světelnými podmínkami. Za denního světla to není tak zlé. HTC se také konečně zbavilo jednoho ze svých dlouhodobých neduhů a tím byly narůžovělé fotografie. U tohoto modelu jsem nic takového nepozoroval. Nejsem moc zdatný fotograf, za což se jedincům s estetickým cítěním předem omlouvám:). (dva obrázky za hezkého počasí jsou z techradar.com)

IMAG0005

Zde ukázka nahraného videa (nejedná se o mé video):

https://www.youtube.com/watch?v=dwoT_ibLzVc

Přehrávání videa

Velký displej přímo vyzývá k tomu, aby byl využíván pro přehrávání nejrůznějších videí. Přehrávač podporuje základní formáty avi, 3gp, 3g2, mp4, m4v, wmv. Chybí podpora mkv souborů a také podpora titulků, proto doporučuji sáhnout po nějakém alternativním přehrávači. Sám jsem nainstaloval Mobo Player a poté už vše fungovalo bez problémů. Video, včetně 720p souborů, nedělalo telefonu žádné potíže, ale s přehráním FullHD snímků (kvůli jednojádrovému procesoru) nepočítejte. Telefon podporuje prostorový zvuk SRS, což z něj v kombinaci s kvalitními dodávanými sluchátky, velkým displejem a doinstalovaným alternativním přehrávačem dělá téměř ideální stroj pro filmové fanoušky.

2011-12-19_01-23-44 Se staženým přehrávačem nebyl problém přehrát 720p video

2011-12-13_23-50-55 Galerie médií je proti výchozí androidí galerii změněná

Přehrávání hudby

Jak jsem již zmiňoval, HTC Sensation XL je zaměřen především na milovníky hudby a jejího kvalitního poslechu. Hudební přehrávač je i přesto spíše jednodušší a pokud bude chtít opravdu kvalitní přehrávač, budete se muset poohlédnout jinde. Podporuje všechny základní formáty od mp3, přes m4a, mid, ogg, wav, wma, až po bezeztrátový formát FLAC. Skladby můžete řadit podle nejrůznějších kritérií (podle alba, umělce atd.), vytvářet z nich playlisty, přidávat je libovolně do fronty, přehrávat je náhodně či pořád do kola atd. Přehrávač sice nemá ekvalizér (to je asi jeho největší nevýhodou), ale zato podporuje technologii Beats Audio pro vylepšení zvuku. Po jejím zapnutí se zvuk celkově pročistil a byl více basovější a osobně jsem neměl potřebu na zvuku něco měnit. Kromě Beats Audio je v nastavení ještě jeden preset od HTC, ale ten neměl na kvalitu zvuku velký dopad. Je zde i možnost zapnout imitaci prostorového zvuku SRS.

2011-12-13_23-51-34

Při přehrávání se zobrazí přehrávač i na odemykací obrazovce a můžete jej také kontrolovat v nabídce, kterou vysunete z notifikační lišty nebo pomocí jednoho z widgetů.

2011-12-19_01-58-46 Přehrávač ve stavové liště. Můžete si všimnout aktivované technologie Beats Audio

Pokud rádi posloucháte hudbu z rádia, tak využijete předinstalovanou aplikaci FM Radio s podporou RDS. Nabízí možnost uložení oblíbených stanic a její ovládání je jednoduché, jak jen může být.

2011-12-19_00-38-25

Výdrž baterie

Pokud mě HTC Sensation v něčem opravdu překvapilo, byla to právě výdrž baterie. Telefon obsahuje 1600mAh Li-Ion článek a vzhledem k velkému displeji jsem nečekal zázraky. Opak byl pravdou a HTC dokázalo při poměrně velkém vytížení vydržet s přehledem den a půl a při střídmějším využití nebyl problém plné dva dny. Možná by šlo i více, kdybych vypínal nepotřebné funkce. Každopádně výdrž tohoto telefonu se řadí k těm lepším.

Výkon a kompatibilita

Jak už jsem psal výše, telefon je velmi svižný a to nejen díky dobré optimalizaci, ale také díky vysoko taktovanému procesoru. Proto nebudete mít problém se spuštěním jakékoliv aplikace či hry (nepočítám-li Tegra exkluzivní hry a GTA 3, které vyžaduje dvoujádrový procesor). Jediný moment, kdy by vás mohl telefon svým výkon limitovat, je v okamžiku, kdy byste se pokoušeli přehrát FullHD video, což je ale vzhledem k nepřítomnosti HDMI výstupu zbytečné.

Během testování telefonu zrovna probíhala na Marketu akce s aplikacemi za 2 Kč a všechny zakoupené jsem testoval právě na tomto kousku a neobjevil jsem žádný problém s kompatibilitou nebo s funkčností. Lze tedy předpokládat, že v tomto ohledu bude vše v pořádku.

Jediný problém, který jsem zaznamenal, bylo spadnutí launcheru kvůli nedostatku RAM, za což může nejspíš náročnost prostředí Sense. Během týdne se mi tento problém vyskytl celkem třikrát a vždy to bylo po nějaké náročnější činnosti (přehrávání 720p videa a 3D hra). Běžně se hodnota volné RAM pohybuje kolem 100 MB a po „killnutí“ všech aplikací ve vestavěném správci aplikací byla tato hodnota kolem 270 MB.

2011-12-19_00-40-50 Využití RAM při běžném provozu

2011-12-14_15-14-17 Využití RAM po ukončení všech aplikací

Dodávaný software

HTC ke svým telefonům dodává řadu předinstalovaných aplikací. Samozřejmě zde máme základní Google aplikace (GMail, Youtube, Mapy, Latitude, Android Market, atd.), několik aplikací třetích stran (oblíbený balík kancelářských aplikací Polaris Office, aplikaci SoundHound, klient pro Facebook a Twitter, hru Teeter), a pak aplikace od samotného HTC (aplikace pro nakupování a stahování filmů a knih, HTC Likes – doporučené aplikace od HTC, HTC Hub – stahování nových widgetů, schémat,… , burzovní aplikaci a spoustu dalších). Kompletní přehled předinstalovaných aplikací si můžete prohlédnout na obrázcích.

2011-12-19_00-44-59

2011-12-19_00-41-09

Závěr

Z HTC Sensation XL mám celkem rozporuplné dojmy. Ano, jedná se o kvalitní smartphone a je vlastně jediným zástupcem na trhu s touto úhlopříčkou displeje (Galaxy Nexus je na tom podobně, ale všemi ostatními parametry patří do úplně jiné ligy), ale za cenu, která v oficiální české distribuci začíná někde kolem 13 tisíc korun, seženete mnohem lépe vybavené telefony. Cenu velmi zvyšují přibalená sluchátka, ale pokud například trochu slevíte z úhlopříčky displeje, dostanete za stejnou (nebo dokonce nižší) cenu stájového kolegu HTC Sensation XE, který má také přibalena kvalitní sluchátka, a který v ostatních parametrech model XL překonává.

Hodnocení

Klady:

  • velký displej
  • kvalitní přibalená sluchátka
  • rychlý procesor a dobře optimalizovaný systém
  • pevná konstrukce
  • solidní výdrž

 

Zápory:

  • rozlišení displeje
  • absence slotu na paměťové karty
  • cena
  • pro někoho až příliš velký

Aktuální cena: zdroj: heureka.cz

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (46)