Pouzdra na mobil: Podle čeho si vybrat to nejlepší?

pouzdra na mobil-ochrana-telefon

Vybrat si správné pouzdro na mobilní telefon se může zdát jako banální věc, nicméně pokusme se na tohle téma podívat trochu s odstupem. Dříve se pouzdra na mobil prodávala v konfekčních velikostech. Telefony nebylo třeba zase tak chránit, jako ty dnešní, a byly i trošku větší a ten půlcentimetr navíc v pouzdře nehrál roli.

Pouzdra na mobil – Obsah článku

Pouzdra na mobil chrání váš smartphone a také vaše peníze

Pokud vám spadl telefon na zem před deseti lety, měl mnohdy jen pár oděrek. Na moderních smartphonech s hliníkovým tělem, lesklých plastech, zařízeních mnohdy dražších a náchylnějších je to už problém. Nejenom, že nechceme mít poškrábaný telefon, ale také, když už k pádu dojde, pavouk na skle je snad o to horší. Podíváme se proto nejenom na pouzdra na mobil, ale i kryty a ochranné fólie nebo sklíčka všeobecně.

Pouzdro na mobil ochrání displej

Klasická pouzdra

K těmto klasickým pouzdrům můžeme zařadit v podstatě všechny, co se zavěšují za opasek, ať už ve vertikální nebo horizontální poloze, nebo také ty, co se do nich telefon vkládá vrchem a slouží jen jako obal. Vyrábějí se ve většině případů z umělé kůže nebo jiného syntetického materiálu.

Dnes už tyto pouzdra uvidíme spíše u starší generace. Jsou tak trochu, jak se říká „old school“. Než ochranu telefonu, řeší spíše otázku, kam mobil strčit. Chrání tak dobře telefon proti prachu, kterého je v kapsách u kalhot víc než dost. Nezanáší se vám tak konektory a u telefonů slabší konstrukce se ani nedostává prach „pod displej“.

Pouzdro na mobil klasického vzoru

Tyto typy vám však bohužel neposkytnou žádnou ochranu proti pádu, když telefon vytáhnete z pouzdra nebo z kabelky. Smartphone vám lehce může vypadnout při používání z ruky. Lepší řešení proto nabízejí například flipová pouzdra.

Flipová pouzdra

Mnohem populárnější variantou, než pouzdra klasická, jsou ty flipová. Prodávají se zpravidla univerzální pouze podle uhlopříčky telefonu. Mívají dva druhy uchycení. Telefon lze do pouzdra na mobil buďto „přilepit“, nebo „nacvaknout“. Když mobil „nalepíte“, přichycuje se ve většině případů k pohyblivému kusu plastu, a telefon při focení můžete bez problémů vysunout o pár centimetrů navrch.

Většina univerzálních pouzder nemá zadní výřez pro fotoaparát z toho důvodů, že každý telefon má foťák umístěn v jiných místech. „Nacvakávací“ flipová pouzdra jsou už zpravidla i obaly na konkrétní typ telefonu a mají i výřez na zadní straně.

obaly-na-mobil-zaklapovaci-pouzdro

Výhodou flipových pouzder je, že působí elegantně, chrání telefon v kabelce nebo tašce a když vám zařízení vypadne z ruky, je stále chráněno. Navíc do mnoha typů můžete strčit i platební karty, či jiné dokumenty. Telefon v tomto pouzdře zabírá více místa a proto je nepraktického ho nosit v kapse u kalhot.

Zadní kryty

Tyto kryty bývají zpravidla vyrobeny z tvrzeného plastu. Některé z těchto zadních krytů jsou navíc ještě pogumované, nebo mají speciální protiskluzový povrch. Díky němu telefon nevykluzuje z ruky. Menší nevýhoda těchto krytu s protiskluzovou ochranou je ta, že po nějakém čase se na hranách vrstva začne odlupovat a kryt ztrácí na své atraktivitě.

Jako dobré pouzdro na mobil poslouží i zadní kryt

Tyto druhy zadních „nacvakávacích“ krytů zpravidla na straně displeje cca půl milimetru přesahují. Tudíž i když vám telefon spadne na beton na placáka, displej zůstane často nepoškozen. Pouzdra jsou velmi tenká (0,3-05 mm) a můžete v nich telefon nosit i v kapse. Jestliže vám v tomto krytu telefon spadne na zem, kryt zpravidla napraskne nebo se uštípne. K tomuto dochází i když telefon z krytu často vytahujete a nasazujete ho do něj.

Silikonový nebo TPU zadní kryt

Silikonové zadní kryty mají největší výhodu v tom, že jsou nejvíce flexibilní. Kryt snadno nasadíte a snadno sundáte. Jestliže vám telefon spadne na zem, kryt se maximálně zašpiní, ale zůstane nepoškozen. Stejně jako u plastových „nacvakávacích“ krytů pouzdro přesahuje v místech displeje, takže i při pádu na přední stranu, může displej telefonu zůstat nepoškozen.

Existují i kryty z termoplastické polyuretanu (TPU). TPU kryty nabízejí zpravidla lepší vlastnosti, jsou flexibilnější, než kryty z tvrzeného plastu, a odolné proti prasknutí. Nejsou však tak tvárné, jako silikonové kryty.

Silikonové pouzdro na mobil

Nevýhodou těchto pouzder, jak silikonových, tak i TPU je, že se po určité době špiní. Když si koupíte černé, máte asi vyhráno. V případě světlejších barev však dochází k zašpinění, které se i špatně odstraňuje. V případě transparentních silikonových krytů dochází také často ke žloutnutí.

Sportovní pouzdra

Tato pouzdra mnoho lidí používá při běhání nebo sportu obecně. Mají zapínání na suchý zip, zadní strana je zpravidla z neoprenu a přední je tvořena průhlednou fólií. Přes tu lze telefon pochopitelně ovládat. Opasek si můžete utáhnout okolo ruky. Některá sportovní pouzdra na mobil se vyrábějí i voděodolná s úchytem například i na řídítka kola.

Sportovní pouzdro na mobil

Ochranné fólie a skla

Displej telefonu, respektive jeho přední skleněná dotyková část je v případě poškození tím nejdražším při opravě. Proto displej můžeme ochránit buď nalepovací fólií, nebo sklíčkem.

Ochranná fólie displej telefonu ochrání proti škrábancům a při pádu telefonu může zabránit prasknutí. Fólie se vyrábí takřka na každý typ telefonu, a pokud na ten váš nenajdete, stále existuje možnost, že si ji zastřihnete na míru.

Po ochranné fólii neklouže prst tak dobře jako po skle. Při jejím nalepování také musíte dávat pozor na nečistoty a prach mezi ní a displejem. Dalším problémem jsou i bublinky. Pokud vám tam zůstanou nějaké větší, v místech jejich výskytu to pochopitelně brání kontaktu s dotykovou vrstvou.

obaly-na-mobil-temperovane-sklo

Větší výhodu oproti fóliím poskytují tvrzená skla. Nalepíte je mnohem snadněji, rychleji a přesněji než fólii. Prst po nich snadněji klouže a poskytují také větší ochranu proti prasknutí displeje. Jestliže telefon spadne, v mnoha případech se také stane, že praskne pouze sklíčko a displej zůstane v pořádku.

Existuje ideální řešení?

Ideálním řešením by samozřejmě asi byl nerozbitný telefon, který navíc ani nevyklouzne z ruky. K telefonu s displejem, který se dokáže sám opravit, máme asi ještě daleko, a proto ideální řešení je právě takové, jaké vám bude nejvíce vyhovovat.

Pro uživatelé, kteří telefon často vytahují a hrozí také pád, je ideální buď flipový obal nebo kombinace zadního krytu s tvrzeným sklem. Případně lze různé ochranné varianty také kombinovat. Minimální ochranou vašeho telefonu by však měla být alespoň ochranná fólie. Vždy je to volba mezi estetikou a bezpečností, jedna strana musí vždy ustoupit a záleží na vás, která to bude.

Jaký druh pouzdra používáte vy a proč vám nejvíce vyhovuje?

Radek Toman
O Autorovi - Radek Toman

Býval dobrým školitelem jednoho nejmenovaného elektra, ale namísto toho, aby využili jeho znalosti, zabili vášeň k elektru, kterou miloval. Obviněn ze zrady nyní projíždí Světem… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (32)