Pokémon GO: 10 zásadních tipů a triků, které vám hra neprozradí

pokemon go cestina tipy triky jak stahnout16

Hra s rozšířenou realitou Pokémon GO doslova zachvátila planetu. Studio Niantic spolu s Googlem už má na svědomí neméně úspěšný Ingress, jehož prvky a mapování se do fenoménu Pokémon GO výrazně promítly. Hra sice prozatím není oficiálně dostupná v České republice, přesto ji můžete získat prostřednictvím .apk souboru. Poradíme jak na to a přidáme 10 zásadních tipů a triků pro hraní.

Ať už jste v obýváku chytili prvního Pokémona nebo jste se za posledních pár dnů dostali do vyšších levelů, tyhle tajné tipy a triky vám pomohou na vaší cestě stát se nejlepším trenérem Pokémonů!

Jak Pokémon GO nainstalovat na Android?

Pomalu ale jistě hra s Pokémony proniká do celého světa. V Česku prozatím oficiálně skrze Google Play dostupná není, to vám však nemusí dělat vrásky na čele. Jednou z jednodušších možností je instalace tohoto .apk souboru.

Stahování a instalace souborů .apk je na vlastní nebezpečí!

Ačkoli Svět Androida přináší čtenářům pouze ověřené soubory, stahování a instalace .apk souborů může zařízení poškodit.

Při stahování .apk souborů je třeba mít se na pozoru – potvrzením možnosti instalace z neznámých zdrojů v zařízení se otevírá větší riziko infikování vašeho přístroje. Poskytnutý soubor Pokémon GO jsme sami otestovali a během několika dnů používání jsme nezaznamenali žádný problém. Po oficiálním vydání budete moci externí soubor odstranit a nahradit jej verzí z Obchodu Play – samozřejmě bez ztráty postupu, který je vázán ke konkrétnímu použitému účtu.

pokemon go cestina tipy triky jak stahnout21

Co ke hraní potřebujete?

  • Mobilní telefon nebo tablet s Androidem.
  • Stabilní internetové připojení.
  • Dobrý GPS signál.
  • Plnou baterii telefonu – a s sebou nejlépe power banku s USB kabelem, baterii prosvištíte opravdu rychle.
  • Spoustu času.

Pokémon je komplexní hra vyžadující pro plynulé hraní spoustu komponentů. Největší problém zaznamenáte u baterie – neustále zapnutá GPS, stahování dat a vyšší jas obrazovky nutný při pohybu venku za slunečného počasí si vybere svou daň. Nám se osvědčilo vzít na procházku i power banku.

Pokud se obáváte o svůj datový balíček, obavy se nám nepotvrdili. Během dvou dnů téměř nepřetržitého hraní jsme se dostali na 21 MB skrze LTE a dalších 10 MB jsme si připočetli u domácí Wi-Fi. Pokud tedy nebudete hrát Pokémony v jednom kuse jako my, dostanete se na relativně rozumné hodnoty, které aspoň v našem případě překvapily.

Stabilní připojení je však opravdu klíčové a při edge se vám budou předměty a Pokémoni sbírat podstatně hůře. Čerpání baterie nebo dat na pozadí se bát nemusíte – aplikace totiž nesbírá lokaci a ani nečerpá data.

Vyzkoušeli jsme novou hru Pokémon GO

Vyzkoušeli jsme novou hru Pokémon GO

Tipy a triky pro hraní Pokémon GO

Pokémon GO toho nabízí mnohem více, než by se na první pohled mohlo zdát. Hráči her od společnosti Nintendo mohou být na „skrývání“ různých možností a triků zvyklí. My se o ně rádi podělíme!

Tip 1: Jak správně házet Poké Bally a chytit Pokémona?

Že samotné házení Poké Ballu a chytání Pokémonů je jako kámen, nůžky, papír? Kdepak. Házení a chytání má rovněž své principy a lze provést tak, aby vám silný Pokémon neproklouzl mezi prsty.

Trik vězí v různě barevných kružnicích kolem chytaného tvora. Ty značí, jak těžké je daného Pokémona polapit. V momentě, kdy je zelený kruh největší, máte menší šanci tvora chytit. Počkejte, až se zelený kruh smrskne na absolutní minimum a Pokémon vám v tomto případě nikdy neunikne. Zmenšit průměr kružnice můžete i podržením prstu na Pokémonovi. Taktika je důležitější u Pokémonů s vyšším CP.

Pokud se setkáte s červeným nebo oranžovým kruhem, Pokémona je před chytáním potřeba trochu zklidnit – jinak se téměř jistě dostane ven z Poké Ballu a vy jen ztratíte čas, Poké Bally i samotného Pokémona. Své šance zvýšíte prostřednictvím nalezených Master Poké Ballů nebo uklidňujících plodů ve vyšších levelech – bez těchto komponentů vás bude Pokémon stát značné množství Poké Ballů a pravděpodobně unikne.

Tip 2: Co znamenají stopy u blízko se nacházejících Pokémonů?

Při hledání Pokémonů vám bude nápomocná tabulka Nearby, která označí Pokémony nalézající se ve vaší blízkosti. Neřekne sice, kde přesně se tvorové nachází, pomocí stop pod jednotlivými druhy však prozradí, jak daleko jsou.

Počet jednotlivých stop značí stovky metrů – pokud tedy u některého Pokémona v blízkosti uvidíte pouze jednu stopu, nalézt ho můžete v okruhu 100 metrů. Dvě stopy značí 200 metrů a tři 300 metrů. Pokud jsou tvorové schováni za touto hranicí, v menu Nearby je nenaleznete. Že se k vytouženému Pokémonovi úspěšně blížíte rovněž poznáte na ubývajících stopách.

Tip 3: Sbírejte i duplicitní Pokémony, jejich přesunem získáte odměny

Proč vůbec sbírat neustále ty stejné Pokémony, když už jich máte plné Poké Bally? Chytání duplicitních Pokémonů vám pomůže při jejich vývoji – pro zahájení evoluce totiž potřebujete „sladkosti“, které se liší pro každý druh příšerek. Potřebujete je rovněž pro zvýšení síly Pokémona, spolu s hvězdným prachem.

Pokud tedy máte v zásobě několik Pidgey-ů, ty nejslabší můžete přesunout k Profesorovi pomocí tlačítka Transfer na spodním okraji profilu Pokémona. Za transfer dostanete 1 sladkost, které poté můžete využít pro Power up či jich nastřádat více pro Evolve. Různé druhy vyžadují různé množství sladkostí pro vývoj.

Tip 4: Nezapomeňte si v obchodě vyzvednout své denní bezplatné tokeny

Další z věcí, na které vás hra neupozorní je vlastní měna. O její existenci se dozvíte v integrovaném obchodě, kde si za ně lze koupit další Poké Bally a jiné předměty. Na samotné tokeny však jinak než jejich koupí za opravdové peníze ve hře nenarazíte. Jeden ze způsobů je však denní bonus Obránce v podobě 100 10 tokenů za každého Pokémona umístěného v Gymu.

Odměna se přičítá s každým Pokémonem umístěném v některém z Gymů v barvě vašeho týmu.
Na výběr odměny máte následujících 24 hodin. Bonus můžete pravidelně čerpat každý den, kdy máte svého Pokémona umístěného v Gymu. Tokeny naleznete v integrovaném obchodě pod políčkem zeleného štítu.

Tip 5: Získejte více XP za „tornádo“ hod Poké Ballem

Tento trik je poměrně náročný na provedení a ne vždy se podaří. Před samotným hodem při chytání je potřeba rychlým krouživým pohybem prstu Poké Ball roztočit. Za neustálého kmitání prstem je potřeba Poké Ball také hodit a Pokémona zajmout. Při správném provedení – které není nikterak jednoduché – se vám k zajatému tvorovi připočtou bonusové body, které vás přiblíží k dalšímu levelu. Nezapomeňte, že chyceného Pokémona si můžete libovolně pojmenovat.

Pokémon GO: Curveball návod (chytání Pokémonů za více XP)

Pokémon GO: Curveball návod (chytání Pokémonů za více XP)

Tip 6: Jak (ne)funguje mód úspory baterie

Ačkoli má aplikace spoustu vroubků, jedním z největších nešvarů je logicky extrémně rychlé ubývání baterie. Neustálá synchronizace se světem, GPS lokalizování a přenos dat si zkrátka vybere svou daň. V nastavení naleznete režim úspory baterie, kterou vysvětluje sám Niantic.

Bohužel si od režimu neslibujte spásu pro vybíjení baterie – mód poslouží pouze v případě, že mobil strčíte do kapsy. V ten moment obrazovka zhasne – přesto ucítíte vibrace při výskytu Pokémona. Řešení je tak poněkud nepraktické – můžete sice chodit sem a tam, šetřit baterii, ale hledat Pokémony musíte však bez obrazu. Při klasicky zhasnuté obrazovce žádná aktivita na pozadí neprobíhá.

Tip 7: Chytat můžete i bez pohybu

PokéGO vyláká z domu i ty největší pecivály – a to je jedině dobře. Přesto je však nemožné neustále se potulovat městem. Dobrá zpráva – spoustu Pokémonů chytíte i na jednom místě, zcela bez námahy. Pomůže vám v tom neustále opakované načítání a vypínání hry, stejně jako resetování GPS. Nové a nové příšerky se budou objevovat přímo ve vašem dosahu.

Nebude jich sice takové množství jako při běžné procházce, v práci však budete moci pokračovat v lovu Pokémonů i za počítačem. Své šance navíc zvýšíte i použitím Incense, jež bude půl hodiny lákat dostupné Pokémony přímo k vám.

Tip 8: Boj s ostatními hráči a speciální schopnosti

Boj s ostatními hráči může být poněkud hektický. V Pokémon GO nebojujete s nejbližším fyzickým hráčem, nýbrž Pokémonem umístěným v některých z Gymů. Střediska jsou podobná portálům z Ingressu a díky stejné použité mapě se budou nacházet i na stejných místech. Barva Gymu se liší podle ovládajícího týmu, který si Gym vybojoval – jako příslušník jiného týmu po překročení 5. levelu můžete soupeře vyzvat na souboj.

Začínáte od nejníže umístěných Pokémonů a snažíte se probojovat až na vrchol. Souboje nejsou postavené na střídavém postupu – místo toho se snažíte rychlým tažením prstu doleva a doprava vyhnout zásahům a klikat na oponenta pro napadení.

Boje jsou hektické a o taktice se příliš nedá mluvit – kromě sledování nabíjejícího se metru pro agresivnější útok, kterému trvá naplnění příliš dlouho. Plánování útoku předem se vyplatí – někteří vaši Pokémoni mohou disponovat speciálními schopnostmi. Zkontrolovat jejich stav můžete v kartě Pokémona.

 

Tip 9: Lure přiláká Pokémony k Pokéstopu

Pokéstopy neslouží pouze k doplnění zásob Poké Ballů a dalších předmětů. K zakoupení za 100 tokenů, (které získáte za pouhý jeden den umístění vašeho Pokémona v Gymu) je k dispozici modul Lure.

Na rozdíl od parfému Incense je potřeba zásuvný modul umístit na některý z Pokéstopů – viditelný sice bude pro všechny hráče, je však mnohem účinnější a přiláká spousty Pokémonů. Moduly rovněž můžete získat při postoupení do vyššího levelu nebo doplnění zásob v Pokéstopu.

Tip 10: Hýčkejte si Eevee, umí se vyvinout do tří různých Pokémonů (a jak poznat, kterého dostanete)

Pokud chytíte Pokémona Eevee, mějte na paměti, že se dokáže vyvinout do tří velmi silných Pokémonů – Jolteon, Vaporeon, nebo Flareon. Rovněž se osvědčila taktika investovat do Eevee hvězdný prach před samotnou evolucí – čím silnější je Eevee před vývojem, tím silnějšího získáte Pokémona. Konečný výběr ze tří druhů je i přes internetové spekulace a teorie náhodný a roli v něm hraje i výběr barevného týmu.

Hrajete Pokémon GO? Podělte se s námi o další tipy.

Johanna Kovaczicz
O Autorovi - Johanna Kovaczicz

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (98)