Počasí v Google Now: Konec bílé, nastupují barvy a žabák

pocasi_google_now_ico

Před dvěma týdny jsme ve článku Obarví Google chytré karty? Testuje to u počasí informovali o tom, že vyhledávací gigant testuje nové provedení svých Chytrých karet/Google Now. Asi nejzásadnější změnou měl být přechod ze sterilní bílé k barevnému pojetí, jehož součástí je také animovaný žabák. Nová karta počasí nebyla dostupná všem – její zobrazení hlásilo jen několik uživatelů Google Now.

Nové počasí v Google Now oficiálně!

Včera přišlo oficiální potvrzení v podobě příspěvku na blogu Google Inside Search, dle kterého se nového vzhledu podle všeho dočkáme velmi brzy. Vyhledávací gigant ukázal nejen uživatelské rozhraní, ale také některé z nabízených funkcí. Vedle prostředí, působícího tak trochu jako animovaná pohádka, se zájemci dočkají i podrobnějších informací. Změny se dotknou vyhledávací aplikace Google, která mimo jiné poskytuje i již zmiňované Chytré karty.

Nové provedení počasí v Google Now Nové provedení počasí v Google Now

Potvrzeny byly i původní informace, dle kterých se pozadí karty bude měnit podle denní doby a povětrnostních podmínek. Nová karta obsahuje hodinové předpovědi, informace o očekávaných srážkách, varování před vážnými meteorologickými jevy, poskytuje rozšířenou desetidenní předpověď, údaje o kvalitě vzduchu, UV indexu, časech východu a západu slunce, jakož i další informace.

Karta počasí bude ve výchozím nastavení nadále zobrazovat údaje o počasí vzhledem k aktuální poloze, ale uživatel si bude moci přidat svá oblíbená místa. Ta se pak zobrazí v rozbalovací nabídce. Takže ať už budete čelit vánici v Bostonu, dešti v Londýně nebo nezvykle chladnému počasí v Sydney, budete s novou aplikací lépe připraveni!

Kudy vede cesta?

Z dosavadních informací to vypadá, jako by vývojáři směřovali původně strohou a čistě informační kartu k vlastní plnohodnotné aplikaci. Otázkou je proč? Meteorologických programů jsou v Obchodě Play desítky a najdeme mezi nimi i hodně povedené „kousky,“ včetně několika českých (viz SvětAndroida doporučuje: 6x předpověď počasí a Čtenáři doporučují: 11x předpověď počasí). Od Chytrých karet Google/Google Now většina uživatelů očekává jednoduchost a přímočarost. Tomu odpovídalo i dosavadní strohé, možná až sterilní bílé prostředí, které stavělo informace nad vizuální stránku. Nový styl jde ve své podstatě úplně opačnou cestou – směrem k barvičkám, efektům a animovanému zvířátku. Co myslíte: je to správná cesta? Podělte se o své názory v diskuzi pod článkem!

V Obchodě Play najdete desítky meteo aplikací V Obchodě Play najdete desítky meteo aplikací

Google zatím neuvedl, kdy přikročí k vypuštění aktualizace karty s počasím ve velkém, nicméně předpokládáme, že by to nemělo trvat dlouho. Patrně bychom se mohli dočkat již 27. ledna v rámci „aktualizační středy.“

Zdroje: Android Police, Google Inside Search, The Verge, Android Central.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)