Poradíme, jak zlepšit plánování času s přítelkyní/manželkou

kalendar_ico

Řadu problémů v partnerských vztazích způsobuje ne zcela dokonalá komunikace, často se týkající plánování času či plnění nějakých úkolů. Stačí zapomenout na to, že v sobotu chtěla jet manželka na návštěvu ke tchyni, a na obzoru může být během okamžiku malá manželská krize. V tomto článku vám tedy ukážeme, jak telefon s Androidem a dvě aplikace respektive služby z dílny Googlu mohou zlepšit vaše fungování ve společném životě.

Plánování času, akcí a aktivit s přítelkyní/manželkou

Aby tento tip fungoval, měli by mít oba partneři účet na Googlu a alespoň základní znalosti ovládání aplikace Kalendář Google. Ideální je pochopitelně, pokud oba máte chytrý telefon (nejlépe samozřejmě s Androidem ;) ), připojený k Internetu a synchronizovaný s účtem Google – jedině tak budete mít přehled o plánech svého i společného času vždy po ruce.

Na počítači lze společnou aktivitu či událost naplánovat skrze webovou aplikaci Kalendář Google. Zde nejprve vyberete datum a čas, myší pak zvolíte dobu trvání.

Vyberete datum a čas, myší pak zvolíte dobu trvání Vyberete datum a čas, myší pak zvolíte dobu trvání

Vyplníte předmět a klepnete na odkaz Upravit událost.

Vyplníte předmět a klepnete na Upravit událost Vyplníte předmět a klepnete na Upravit událost

V sekci Přidat hosty zadáte e-mailovou adresu svého partnera (případně, máte-li ho/ji v adresáři, jeho/její jméno) a klepnete na tlačítko Přidat.

V sekci Přidat hosty zadáte e-mailovou adresu svého partnera V sekci Přidat hosty zadáte e-mailovou adresu svého partnera

Poté událost uložte tlačítkem Uložit a potvrďte odeslání pozvánek.

Vašemu partnerovi přijde e-mail, na který může reagovat třemi způsoby:

  • Ano – událost se přidá do jeho kalendáře.
  • Možná – událost se přidá do kalendáře, ale účast není zcela potvrzená.
  • Ne – odmítnutí – událost se do partnerova kalendáře neuloží.

To, zda a jak partner na pozvánku reagoval, lze zjistit v podrobnostech události – „fajfka“ znamená, že událost přijal, otazník, že odpověděl „možná“ a křížek, že odmítl.

Tímto způsobem můžete snadno plánovat společné aktivity, jako jsou například nákupy, návštěva kina, příbuzných či jiných míst, a vždy budete mít přehled, zda partner danou událost vede v patrnosti.

Kromě webové verze lze stejně efektivně používat také mobilní aplikaci Kalendář Google, kterou si můžete zdarma nainstalovat do svého telefonu.

Google Calendar
Google Calendar

Asi největší výhodou, kromě možnosti plánovat společné akce z terénu, jsou upomínky, které mají oba partneři prakticky neustále po ruce/na očích.

Vytvoření společné události je prakticky identické s webovou verzí – vyplníte tedy název, vyberete datum a čas začátku a konce, případně další náležitosti, a svého partnera pozvete skrze kolonku Pozvat účastníky.

Na druhé straně pak je, aby na událost odpověděla Ano/Ne/Možná. Odpovídat lze přitom nejen přes webovou verzi Gmailu, ale též přímo z mobilní aplikace, která reakci na pozvánky podporuje.

Oba partneři tak mohou mít neustálý přehled o akcích, které mají naplánované, ať už jako společné, nebo naopak samostatně. Za tu trošku práce s přidáváním a aktualizováním událostí v Kalendáři Google to rozhodně stojí!

Jak na nákupy, projekty a další společné úkoly?

Do Kalendáře Google se pohodlně zadávají akce, které mají nějaký začátek a konec – tedy například výlety, návštěvy různých společenských akcí, dovolené, schůzky a další. Pokud ale například potřebujete nákupní lístek, nebo třeba evidovat stav nějakého (nepříliš složitého) projektu či úkolu, může být vaším výtečným pomocníkem poznámkový systém Google Keep.

Mezi základní funkce tohoto programu patří například podpora barevných „lístečků,“ odškrtávacích seznamů, nebo upomínky vázané k termínu či místu. Z pohledu tohoto článku je ale nejpřínosnější vlastností možnost sdílet poznámku s dalšími lidmi.

Také Google Keep má svou webovou aplikaci, takže pokud preferujete pohodlí počítačové klávesnice a myši, můžete s ním plnohodnotně pracovat i z PC, notebooku, nebo jiného zařízení s kompatibilním webovým prohlížečem.

Podívejme se nejprve na to, jak můžete vytvořit novou poznámku a sdílet ji se svou partnerkou/svým partnerem.

V sekci Přidejte poznámku buď zadejte text poznámky, nebo klepněte na tlačítko s odrážkami pro „odškrtávací“ seznam.

Vytvoření nového seznamu Vytvoření nového seznamu

Zadejte název poznámky a přidejte vlastní text, respektive položky seznamu.

Zadejte název a přidejte položky Zadejte název a přidejte položky

Pak klepněte na tlačítko Sdílet (s ikonkou postavičky a symbolem +).

Klepněte na tlačítko Sdílet Klepněte na tlačítko Sdílet

Zadejte jméno či e-mailovou adresu svého partnera/partnerky a zvolte Uložit.

Zadejte jméno či e-mailovou adresu svého partnera/partnerky a zvolte Uložit. Zadejte jméno či e-mailovou adresu svého partnera/partnerky a zvolte Uložit.

Druhé straně následně přijde e-mailem upozornění, že s ní sdílíte poznámku.

Druhé straně následně přijde e-mailem upozornění Druhé straně následně přijde e-mailem upozornění

Když si druhá strana otevře Google Keep, uvidí mezi poznámkami i tu, kterou s ní sdílíte.

Může ji editovat prakticky stejně plnohodnotně, jako ten, kdo poznámku založil.

Sdílenou poznámku lze editovat Sdílenou poznámku lze editovat

Asi nejsilnější stránkou tohoto poznámkového systému je aplikace pro mobilní telefony a tablety. Pokud si tedy tímto způsobem budete například připravovat nákupní lístek, může každý zapisovat položky, které je nutné koupit (ideální je v takovém případě dohodnout se na zapisování hned, jak daná komodita dojde).

Stejně tak kterýkoli z partnerů, jež se vydá na nákup, může jednotlivé položky odškrtávat po jejich vložení do nákupního košíku.

Mobilní aplikace Google Keep nabízí prakticky identické funkce, jako její webová verze. Kromě vyhledávání, dvou způsobů zobrazení a vytvoření nové poznámky je dále možné:

Zatímco Kalendář Google se tedy hodil primárně pro plánování akcí s jasně daným začátkem a koncem, Google Keep poskytuje platformu pro sdílení poznámek a seznamů.

Z mnoha možných příkladů využití jmenujme:

  • Nákupní lístky.
  • Přehled věcí, které hodláte v budoucnosti pořídit do domácnosti.
  • Seznam výletů a míst, která chcete navštívit.
  • Stav různých (jednodušších) projektů a procesů.
  • Seznam věcí, které nesmíte zapomenout zabalit na dovolenou.
  • Seznam hostů, které chcete pozvat na oslavu či jinou podobnou akci.
  • Další nápady na využití jistě najdete sami.
Google Keep - Notes and Lists
Google Keep - Notes and Lists

Závěrem

Výše uvedeným způsobem to bude fungovat především v párech, kde se ani jeden z partnerů takzvaně „nebojí techniky.“ Samozřejmě ideální fungování tímto způsobem zajistíte, pokud budete oba aktivně používat mobilní zařízení s Androidem, nainstalovanými programy Google Keep a Kalendář Google a nejlépe mobilním připojením k Internetu. V takové situaci budete skutečně „v reálném čase“ vědět o všech plánovaných aktivitách, schůzkách, akcích, úkolech, projektech a nákupních lístcích.

Náš návod bude fungovat v párech, kde se ani jeden nebojí techniky Náš návod bude fungovat v párech, kde se ani jeden nebojí techniky

Nepochybně je potřebná i jistá disciplinovanost a spolehlivost. Pokud například nebudete zapisovat do nákupního lístku potraviny, které vám doma došly, nemůžete se zlobit na partnera, že je jaksi nenakoupil, když byl v obchodě.

Samozřejmě chápeme, že uvedený a možná do jisté míry až striktní způsob plánování společného času nemusí vyhovovat každému. Pokud jste spokojeni s tím, jak fungujete nyní, nebo preferujete spíše spontánní rozhodování a jednání, pak náš návod patrně neoceníte. Přesto ale věříme, že nejednomu páru může pomoci ve společném soužití.

Chápeme, že striktní plánování času nemusí sedět každému Chápeme, že striktní plánování času nemusí sedět každému

A co naši čtenáři?

A jak jste na tom vy? Plánujete nějakým způsobem čas a další „provozní záležitosti“ s vaším partnerem/partnerkou/manželem/manželkou? Pokud při tom používáte zařízení s Androidem nebo nějakou  zajímavou online službu, podělte se o své zkušenosti v diskuzi pod článkem! Sejde-li se nám dostatečný počet tipů, určitě připravíme pokračování tohoto článku, založené na vašich doporučeních.

Jak naši čtenáři řeší plánování času? Jak naši čtenáři řeší plánování času?

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (50)