Proč není odemykání telefonu gestem bezpečnější než PIN či heslo?

odemykani-telefonu-gestem-i

Operační systém Android nativně podporuje několik způsobů zabezpečení, kterými zabraňuje přístupu nepovolaných osob. V současnosti se stále více prosazuje odemykání otiskem prstu, které je poměrně obtížné obejít. Přesto ale řada uživatelů, zejména starších a levnějších telefonů bez čtečky otisků, zůstává u původních metod. Poměrně populární je v tomto směru odemykání telefonu gestem, které vítězí co do jednoduchosti použití. Není však neprolomitelné.

Odemykání telefonu gestem není bezpečnější než PIN či heslo Odemykání telefonu gestem není bezpečnější než PIN či heslo

Odemykání telefonu gestem není bezpečné

Mnozí uživatelé žijí v představě, že gesto je bezpečnější než PIN nebo heslo, které lze v mnoha případech odhadnout. Nová studie, provedená odborníky ze třech světových univerzit, však tento názor vyvrací. Vzory gest lze prý prolomit v pěti pokusech s použitím softwaru pro počítačové zpracování obrazu. Metoda, kterou k odemykání telefonu používá údajně až 40 % uživatelů, spočívá v obtažení vzoru na matici skládající se ze 3×3 bodů. Tento způsob odemykání, který nevyžaduje zadávání číslic nebo písmen, je tedy o něco pohodlnější než PIN nebo heslo.

Výzkumníci shromáždili 120 unikátních odemykacích vzorů používaných skupinou náhodně vybraných respondentů. Ve více než 95 % se jim podařilo prolomit tento způsob ochrany pouhými pěti pokusy. Ve skutečnosti použili tajně pořízené videonahrávky 120 účastníků, kteří na veřejných místech odemykali svá zařízení. K vysledování pohybu prstu po obrazovce byl použit algoritmus, který identifikoval pohyby uživatele vůči odemykanému zařízení. Na základě tohoto pozorování bylo stanoveno několik možných vzorů, které by mohly být použity k odemknutí telefonu. Jak již víte, v drtivé většině případů byl nejpozději pátý pokus úspěšný.

Paradoxně je těžší prolomit jednoduchá gesta Paradoxně je těžší prolomit jednoduchá gesta

Paradoxně je těžší prolomit jednoduchá gesta

Přesnějších výsledků bylo dosaženo, pokud byl záznam pořízen ze vzdálenosti 2,5 metru od sledované osoby. Studie rovněž vyvrací představu, že komplexní vzory s komplikovaným tvarem jsou bezpečnější. Na první pokus se totiž podařilo „rozlousknout“ 87,5 % složitých a jen 60 % jednoduchých vzorů. Během většího počtu pohybů se totiž dá lépe vymezit pole, po kterém se prst pohybuje. Paradoxně se tedy při prvním pokusu ukázalo jednoduché gesto jako větší oříšek než složitější obrazec.

Samozřejmě je pravdou, že odemykání telefonu gestem je pohodlnější než zadávání čtyřmístného PINu nebo hesla se šesti a více znaky. Zejména v případech, kdy odemykáte telefon často, může být taková forma zabezpečení nepříjemným zdržením. V současnosti je zcela jednoznačně nejbezpečnějším a současně i nejrychlejším způsobem odemykání otiskem prstu. Pokud tedy chcete mít telefon v bezpečí a neradi se zdržujete, určitě se vyplatí investovat do telefonu se čtečkou otisků. Jestliže zařízení čtečkou nedisponuje a chcete používat odemykání telefonu gestem, je dobré alespoň přikrývat tento prst při zadávání druhou dlaní.

Otisk prstu je dnes nejbezpečnějším způsobem odemykání Otisk prstu je dnes nejbezpečnějším způsobem odemykání

Jak odemykáte svůj telefon vy? Gestem, PINem, heslem, otiskem prstu, nebo jinak?

Zdroj: livemint.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (32)