Nougat: oznámkujte název nového Androidu! (Víkendová hlasovačka)

oznamkujte_nougat_ico

Minulý týden Google oficiálně oznámil, že příští verze operačního systému Android ponese kódové jméno Nougat (nugát). Pro mnohé to bylo překvapení – velkým favoritem byla například Nutella, nicméně v takovém případě by se Google musel dohodnout s majitelem chráněné známky. Nebylo by to nic kuriózního – z nedávné minulosti můžeme vzpomenout na Android 4.4, který se jmenoval po čokoládové tyčince KitKat. V tomto případě ale vyhledávací gigant zjevně vsadil na univerzálnější a obecnější označení.

Android Nougat Statue Unwrapping

Android Nougat Statue Unwrapping

Označování produktů kódovými názvy není žádnou novinkou. Již Windows 3.1 z roku 1992 nesla kódové jméno „Janus,“ Windows 95 byla označována jako „Chicago“ a současná Windows 10 se mohou pochlubit názvem „Redstone.“ V případě Microsoftu jsou ale kódová označení spíše na vedlejší koleji – firma je nijak nepropaguje a prakticky vůbec komerčně nevyužívá.

To Googlu se v případě Androidu povedlo udělat „z flatusu kuličku,“ takže dlouhé měsíce před uvedením nové verze systému poletují po Internetu více či méně podložené informace a spekulace o tom, jak se vlastně bude jmenovat. Nevěříte? Tak se podívejte například na server Android Central, kde tento týden řešili, jaké jméno by mohla nést následující verze Androidu – Android O.

Logiku sestavování kódových jmen převzal Android z Linuxu. Ubuntu (jedna z nejoblíbenějších linuxových distribucí) již několik let vychází se dvouslovnými názvy mýtických bytostí, kdy se každá následující verze posouvá na další písmenko abecedy. Uživatelé si tak mohli vyzkoušet verze se jmény Utopic Unicorn, Vivid Vervet, Wily Werewolf, Xenial Xerus či Yakkety Yak a mnohé další prapodivnosti. Již zde bylo možné zaznamenat zájem uživatelů o to, jak se příští verze systému bude jmenovat, ale opravdový „hype“ dokázal kolem zdánlivé maličkosti vyvolat až Google.

Vyhledávací gigant se taktéž drží pravidla, že každé další jméno musí začínat na následující písmenko abecedy. Jednotlivé verze jsou přitom vždy pojmenovány podle nějaké sladkosti či cukrovinky. Zatím jsme tedy skončili u písmene N – Nougat.

Nugát dal název Androidu N - Nougat Nugát dal název Androidu N – Nougat

Jak se jmenovaly starší verze?

  • Alpha – 2007, první nekomerční verze
  • Beta – 2007 až 2008
  • Cupcake – 2009, Android 1.5
  • Donut – 2009, Android 1.6
  • Eclair – 2009, Android 2.0 a 2.1
  • Froyo – 2010, Android 2.2
  • Gingerbread – 2010, Android 2.3
  • Honeycomb – 2011, Android 3.0
  • Ice Cream Sandwich – 2011, Android 4.0
  • Jelly Bean – 2012, Android 4.1, 4.2 a 4.3
  • KitKat – 2013, Android 4.4
  • Lollipop – 2014, Android 5.0
  • Marshmallow – 2015, Android 6.0
  • Nougat – 2016, Android 7.0 (?)

V průběhu let se oznámení nového jména proměnilo v ostře sledovanou událost, která je doprovázena odhalením odpovídající sochy v Googleplexu. Když jsme se dostali k sochám – zaznívají hlasy, že Google poslední postavičky tak trochu odbyl. Přeci jen srovnáme-li KitKat s Nougatem, je rozdíl patrný na první pohled. Zatímco první jmenovaný je prakticky kompletní transformací čokoládových tyčinek do loga Androidu, v aktuálním provedení stojí zelený robot bez dalšího nápadu na kusech nugátu. Podobně Lollipop jen dostal do ruky lízátko a Marshmallow drží v packách bonbón.

Oznámkujte název Nougat jako ve škole!

Názory na jméno nového Androidu se liší, takže jsme se rozhodli zjistit, jak to vidí naše ctěná čtenářská obec. Nabízíme vám tedy možnost vyjádřit se v anketě podobně, jako ve škole, kde jednička znamená nejlepší, pětka naopak nejhorší známku.

[gravityform id=“75″ title=“false“ description=“true“ ajax=“true“]

V diskuzi pod článkem se můžete rozepsat o tom, proč se vám nové jméno líbí, či naopak nelíbí, případně přidejte název, který by se vám líbil více.

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme se v rámci cyklu Víkendová hlasovačka a diskuze ptali, jak píšete na mobilu. Dominujícím vítězem se stala možnost „ťukáním na softwarové QWERTY klávesnici,“ pro kterou hlasovalo 70 % účastníků. Dalších 25 % hlasujících píše nejraději tahem.

Hlasovačka z minulého týdne Hlasovačka z minulého týdne

Ostatní možnosti zůstaly výrazně pozadu: softwarovou klávesnici v rozložení 3×4 používají jen 3 % čtenářů, hardwarovou klávesnici má jen jediné procento z vás.

Je tedy zřejmé, že původní styl psaní, kterým dotekové telefony začínaly, je i dnes tím nejpoužívanějším.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)