Do telefonů Nexus 5X a Nexus 6P se vrátí noční režim

nocni_rezim_ico

Těsně po vypuštění vývojářského sestavení Androidu 7.1 Nougat pro telefony Nexus 5X a Nexus 6P se ukázalo, že není k dispozici „noční režim“ („Night Light“). Ten se stará o úpravu barevného podání displeje ve večerních a nočních hodinách tak, aby emitoval méně modrého světla. Později zaměstnanec Google Ian Lake na sociální síti Google+ uvedl, že důvodem tohoto omezení je chybějící hardwarová podpora na starších modelech. Noční režim je totiž v telefonech Google Pixel implementován tak, že využívá nové hardwarové rozhraní místo GL shaderu. To znamená, že je potřeba podpora ovladačů, které telefony Nexus nemají. Podrobněji jsme se tomuto tématu věnovali ve článku Některé novinky Androidu 7.1 Nexusy nedostanou. Víte, které?

Dostanou Nexus 5X a Nexus 6P noční režim zpět?

Uživatelé telefonů Nexus 5X a Nexus 6P však opakovaně reportovali absenci filtru modrého světla jako chybu, neboť ji považují za nedílnou součást operačního systému. Google se rozhodl majitelům těchto modelů vyjít vstříc a přislíbil vyřešení tohoto „problému“. Svůj slib nakonec dodržel a noční režim, filtrující modré světlo, by se měl objevit v příští systémové aktualizaci. Vyhledávací gigant sice nevydal k tomuto tématu oficiální vyjádření, nicméně „chybu“ označil jako vyřešenou.

Dostanou Nexus 5X a Nexus 6P noční režim zpět? Dostanou Nexus 5X a Nexus 6P noční režim zpět?

Připomeňme, že filtr modrého světla má snižovat únavu ve tmě a především je jeho smyslem snížení negativního vlivu na usínání a spánek. Jedná se zejména o možné narušení spánkových cyklů s následným vlivem na denní biorytmy. V současnosti tento režim nabírá na popularitě a je součástí firmwaru mnoha zařízení. Například Samsung tuto funkci implementoval do firmwaru Galaxy Note 7 s Androidem 6.0 Marshmallow. Nyní pracuje na její integraci do Androidu 7.0 Nougat pro Galaxy S7 a Galaxy S7 Edge. V tomto provedení se filtr aktivuje buď současně se západem slunce, nebo v časech nastavených uživatelem.

Pokud byste si „noční režim“ chtěli vyzkoušet i na svém telefonu, máte možnost – uvedenou funkci nabízí mnoho aplikací třetích stran. Za všechny jmenujme třeba Bluelight Filter for Eye Care, CF.lumen či Twilight.

Zdroje: mobiltelefon.ru, androidcentral.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)