TOPlist

Navigace Waze pomůže řidičům s hledáním parkoviště

waze_parkoviste_ico

Navigaci Waze našim pravidelným čtenářům jistě nemusíme podobněji představovat. Jako všechny navigace dovede i tato naplánovat trasu z jednoho bodu do druhého (a případně do třetího), proti konkurenci však nabízí jednu zásadní výhodu: informace o dopravě a případných komplikacích. Díky nim dokáže plánovat cestu tak, aby řidič dorazil do svého cíle v co možná nejkratším čase. Aktuálně chce Waze vyřešit jeden z nejvíce frustrujících momentů závěru cesty: pomůže řidičům s hledáním parkoviště.

Najít místo k zaparkování bývá někdy problém Najít místo k zaparkování bývá někdy problém

Nalezení parkoviště je zejména ve větších městech složitějším problémem než živé zpravodajství z provozu. Z pohledu navigace je vlastně jednodušší sledovat provoz vyhodnocováním polohy, rychlosti a doby zastavení telefonů, na kterých je aplikace nainstalována. Jak ale určit nejvhodnější místo k parkování? Za tímto účelem hodlá Waze využívat data společnosti INRIX, která v reálném čase agreguje informace o silničním provozu z různých zdrojů v Severní Americe a Evropě. INRIX již poskytuje své řešení automobilkám Audi, BMW, Lexus, Mercedes-Benz, Porsche, Toyota a Volkswagen. Z těchto zdrojů jsou čerpána údaje o volné parkovací kapacitě a cenách, v úvahu jsou brány také místní události, které mají tendenci ovlivňovat cenu parkování.

Hledání parkoviště hračkou? Možná někdy v budoucnu

Vylepšená funkce „Kde zaparkovat?“ tedy hodlá integrovat spolehlivý zdroj informací do jednoduchého a snadno použitelného rozhraní. Uživatel by měl na několik klepnutí dostat informaci o tom, kde zaparkovat v blízkosti plánovaného cíle na parkovišti s volnými místy. Jak dobře bude nová funkce fungovat, se teprve ukáže, ale mohla by být užitečným a vítaným doplňkem aplikace pro uživatele, kteří žijí ve větších městech. Ačkoli přidání funkce zatím nemusí znít jako významný upgrade, INRIX argumentuje tím, že může ušetřit uživatelům jejich peníze. Společnost tvrdí, že řidiči ztratí ročně v průměru 55 hodin hledáním parkovacího místa, za což samozřejmě platí svým časem i palivem. Ředitel pro rozvoj obchodu společnosti Waze Flavia Sasaki Siqueira k tématu uvedl: „Kombinace informací z INRIX o parkování s naší vlastní databází parkovišť rozšiřuje dosah a přesnost funkce „Kde zaparkovat?“.“

Podle oficiální tiskové zprávy by informace o parkování měly být zahrnuty v celosvětovém měřítku během nadcházejících měsíců. Kdy, zda a v jaké podobě se dočká Česká republika, není v tuto chvíli známo. Koordinátor pro ČR Patrik Ingr poněkud chladí případné nadšení: „V databázi INRIX není tolik českých parkovišť, aby z toho Waze v Česku nějak výrazně těžilo. V praxi to znamená, že editoři budou muset postupně sami doplnit informace, což s ohledem na počet parkovišť nějakou dobu potrvá.“ V současnosti funkce „Kde zaparkovat?“ nabízí řidiči parkoviště nejblíže k cíli a umožňuje přímou navigaci na ně. Pokud si uživatel parkoviště nevybere, Waze mu dá možnost výběru během přiblížení k cíli cesty.

Navigace Waze je v Obchodě Play dostupná zdarma, dosud si ji stáhlo a nainstalovalo více než sto milionů uživatelů. Průměrné hodnocení je 4,6 z 5,0 možných.

Waze Navigation & Live Traffic
Waze Navigation & Live Traffic

Zdroje: androidauthority.com, theverge.com, cnet.com, consumerist.com, pcmag.com, inrix.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)