Mini M8S: Překvapivě dobré multimediální centrum za hubičku (recenze)

Mini M8S titul

Máte doma starší „hloupou“ televizi a rádi byste jí naučili pár chytrých kousků? Možností, jak to provést, máte hned několik. Mezi ty dražší varianty patří například různá HTPC či námi nedávno recenzovaná konzole Nvidia Shield TV. Na opačné straně cenového spektra se pak nalézají TV Boxy s Androidem, které jsou doménou zejména čínských výrobců. My jsme za necelých 1000 Kč přímo z Číny objednali zařízení s názvem Mini M8S a po několikatýdenním testování vám v recenzi přinášíme naše dojmy z tohoto zařízení.

Obsah recenze

Obsah balení

V malé modročervené krabičce nám vedle samotného TV Boxu dorazil také napájecí adaptér spolu s 50 cm dlouhým HDMI kabelem, sadou základních manuálů v angličtině a kompaktním dálkovým ovladačem.

20160617_171340

Nenápadná černá krabička

Po designové stránce je TV Box Mini M8S maximálně minimalistický. Jedná se o nenápadnou černou krabičku z plastu o rozměrech 109 x 109 x 16 mm. Vše zajímavé se zde skrývá na bocích s lesklou povrchovou úpravou. Na pravém boku se ukrývá slot na microSD kartu společně s jedním USB 2.0 a vzadu pak nalezneme zbytek konektorové výbavy, sestávající z optického výstupu, 100MBit Ethernet portu, HDMI, druhého USB 2.0 a napájecí zdířky.

Na přední straně pak máme už jen modře svítící diodu, která indikuje zapnuté zařízení. Poněkud nás překvapilo, že na těle Mini M8S nenalezneme žádné tlačítko. O zapínání/vypínání se zde stará výhradně dálkový ovladač. Pokud jej ztratíte, nebo se pokazí, budete muset zařízení zapínat zapojením do elektrické sítě.

Mini M8S – první pohled

Mini M8S - první pohled

Ovladač

Přibalený ovladač má kompaktní rozměry a na první pohled se příliš neliší například od televizního ovladače. Odlišností si však lze všimnout již při prvním bližším prozkoumání ovladače. Vedle běžných položek jako napájení, ztišení či numerická tlačítka zde nalezneme několik ne zcela běžných tlačítek.

Mini M8S ovladač 1

Předně zde máme čtveřici barevných tlačítek, pomocí kterých lze ovládat předinstalovaný launcher. Tato tlačítka slouží k rychlému přístupu k mediálním aplikacím, hudebnímu přehrávači, webovému prohlížeči a seznamu všech aplikací. Škoda jen, že těmto tlačítkům nelze aplikace ručně přiřadit a vždy tak budou spouštět jen výrobcem předvolené aplikace. Další řada čtyř tlačítek pak slouží pro regulaci hlasitosti a přeskakování skladeb / přetáčení videa. Pod těmito tlačítky se nalézá čtyřsměrný kříž s potvrzovacím středem obklopený tlačítky pro návrat domů, krok zpět, aktivaci režimu myši a vyvolání menu.

Mini M8S ovladač 2

Tlačítka nabídnou dostatečnou hmatovou odezvu, jsou však poměrně vratká, což práci s nimi komplikuje a delší manipulace s ovladačem tak není zrovna komfortní. Na pohodlí nepřidá ani fakt, že se jedná o klasický infračervený ovladač a na Mini M8S s ním tak musíte vždy mířit. Největší úskalí práce s ovladačem však představuje práce v režimu myši, kdy její kurzor ovládáte pomocí čtyř šipek a potvrzovacího středu. Kurzor myši se pohybuje velmi pomalu a celkově je tento způsob ovládání velmi nepohodlný. K TV boxu však není problém připojit prakticky libovolný Bluetooth ovladač. Ať už se jedná jen o základní ovladač, klávesnici s touchpadem nebo Bluetooth gamepad, vše funguje lépe než přibalený ovladač. Díky dvěma USB portům pak není problém k Mini M8S připojit klasickou klávesnici a myš.

Skvělý poměr cena/výkon

TV box Mini M8S jsme pro testování vybrali záměrně hned z několika důvodů a jedním z nich byl také poměr ceny a výkonu. V době, kdy jsme jej pořizovali, se totiž jednalo o jeden z nejlevnějších TV boxů s 2 GB operační paměti a v rámci cenové kategorie i relativně výkonným chipsetem Amlogic S905. Tento chipset obsahuje čtyři jádra Cortex-A53 o taktu 2 GHz a grafický čip Mali-450MP5. Celá tato sestava pak v populárním benchmarku AnTuTu získala přes 37 tisíc bodů, což je na takto levné zařízení velmi slušný výsledek. Další milé překvapení pak představovalo přehrávání 4K videí, které fungovalo naprosto bez potíží.

Mini M8S karta

Trochu škoda je však úložiště s kapacitou pouze 8 GB, z čehož je pro uživatele dostupných pouze necelých 5 GB. Pokud tak chcete na TV Boxu i hrát, poohlédněte se po nějakém s úložištěm alespoň 16 GB. Jak padlo již výše, Mini M8S disponuje také slotem pro MicroSD karty, ty však jako interní úložiště pracovat neumí. Dle výrobce pak TV Box podporuje karty do velikosti maximálně 32 GB, my v něm však dlouhodobě provozujeme kartu o kapacitě 64 GB a žádné problémy jsme nezaznamenali.

Mini M8S jako konzole pro nenáročné?

Díky relativně výkonnému hardwaru si na TV Boxu Mini M8S i zahrajete. Byli jsme příjemně překvapeni, s čím vším si tato malá a levná krabička poradila. Zahráli jsme si na ní například GTA: San Andreas, Riptide GP 2, Real Racing 3 či Dead Effect 2. Všechny tyto tituly pak běžely bez zaváhání, byť v některých případech se sníženými detaily. Hráli jsme jak přes Bluetooth gamepad, tak za pomoci klasické drátové klávesnice a myši.

Bezdrátová konektivita pokulhává

O bezdrátové připojení TV Boxu Mini M8S se stará Wi-Fi 802.11 b/g/n a právě to se ukázalo jako největší slabina celého zařízení. Wi-Fi je zde opravdu pomalá a například ke zrcadlení obrazu z vašeho telefonu na televizi je Mini M8S prakticky nepoužitelné. Pokud je tak vaší prioritou bezdrátové spojení televizoru a například telefonu, poohlédněte se raději po Chromecastu. Pomalost Wi-Fi se však ukáže i při sledování videí na YouTube či pouhém prohlížení webu. Naopak připojení přes kabel je zde bezproblémové a to i přesto, že Mini M8S obsahuje pouze 100MBit Ethernet port. Vyzkoušeli jsme například streamování videa z domácího NAS, kdy i 1080p video běželo naprosto hladce. Bezdrátovou konektivitu pak doplňuje Bluetooth 4.0, se kterým jsme neměli žádné potíže.

Mini M8S logo

Android TV se nekoná

Systém v Mini M8S se na první pohled tváří jako upravený Android TV s jiným launcherem, při bližším pohledu však zjistíte, že tomu tak rozhodně není. V TV Boxu je předinstalován výrazně upravený Android 5.1, jak jej známe například z telefonů či tabletů. Vedle launcheru, upraveného pro ovládání pomocí dálkového ovladače, zde naleznete menu nastavení, které jakoby z oka vypadlo tomu v Android TV. Oproti tomu zde však nenaleznete úplně všechna potřebná nastavení, a tak je zde ještě přítomno nastavení, jak jej známe z telefonů a tabletů. Většina předinstalovaných aplikací je pak úplně běžných mobilních a s pomocí originálního ovladače se ovládají jen velmi obtížně. Například práce s Google Play je zde s pomocí pouhého dálkového ovladače velmi obtížná, takže se raději uchýlíte k instalaci aplikací z webového rozhraní v počítači.

U podobného zařízení z Číny by asi nikdo neočekával příkladnou podporu výrobce, přesto nám za dobu 2 měsíců dorazily hned 3 menší aktualizace systému, které opravovaly drobné chyby. Aktualizaci na Android 6 i tak ale neočekáváme. Systém běží rychle, poněkud překvapivě jsme se nesetkali ani s pády aplikací. Jediný problém, který jsme tak v tomto ohledu zaznamenali, je velmi agresivní ukončování aplikací. Například hudební přehrávač vám tak na pozadí nepoběží.

Kodi

Pochválit musíme výrobce za předinstalovanou aplikaci Kodi. V případě, že budete TV Box využívat primárně na přehrávání filmů a jiných multimedií, stane se Kodi vašim nejvěrnějším společníkem. Jedná se o aplikaci, která má svůj původ na klasických počítačích a již od těch dob představuje jeden z nejlepších nástrojů, jak dodat běžnému televizoru celou řadu chytrých funkcí. V první řadě je Kodi kompletně přizpůsobené pro ovládání televizním ovladačem, přehraje celou řadu video i audio formátů a také nabízí celou řadu nastavení a možnost instalace pluginů. Díky těmto pluginům si v prostředí Kodi přehrajete například video z YouTube či spustíte iVysílání ČT.

Android TV Aplikace

Pokud však přece jen zatoužíte po aplikacích navržených pro Android TV, máme pro vás dobrou zprávu. Většina Android TV aplikací na Mini M8S funguje. Jen tyto aplikace nelze nainstalovat přímo z Google Play, ale musíte si je opatřit ve formě .apk balíčku. To však nebývá u zdarma stažitelných aplikací problém. My jsme zkusili stáhnout a nainstalovat například Android TV aplikace YouTube, Netflix, Plex, Spotify, Musicxmatch a všechny zmíněné fungovaly naprosto bezproblémově.

 

Závěr

Zařízení se nám podařilo koupit v akci, a tak nás vyšlo na 1200 Kč včetně všech poplatků. Běžně se pak jeho cena v čínských eshopech pohybuje okolo 1160 Kč bez DPH. I po připočtení daně vychází Mini M8S na velmi rozumných 1400 Kč.

Za tuto cenu dostanete schopné multimediální zařízení, které velmi dobře poslouží zejména při přehrávání filmů a jiných videí. A je jedno, zda se daný obsah nachází na paměťové kartě, externím HDD, vašem NAS serveru či jej streamujete prostřednictvím Netflixu. Vedle toho však Mini M8S dobře poslouží také velmi nenáročným hráčům či dětem pro příležitostné hraní. Pokud si k zařízení dokoupíte i klávesnici s touchpadem, získáte také základní nástroj na prohlížení webu či práci s textem. To vše navíc se spotřebou nesrovnatelně nižší oproti klasickému počítači.

Na TV Boxu Mini M8S se s přihlédnutím k jeho ceně jen těžko hledají nějaké fatální nedostatky. I přesto se však v žádném případě nejedná o zařízení bez chyb. Mezi největší v tomto případě řadíme velmi pomalou Wi-Fi, čímž Mini M8S nahrává svým konkurentům, kteří s cenou jen o pár stokorun vyšší dokáží nabídnout rychlou Wi-Fi 802.11ac. Mezi další neduh, který však provází asi všechna podobná zařízení, lze zařadit použití klasického Androidu namísto Android TV. Do třetice všeho zlého na tomto zařízení pak musíme zmínit malé interní úložiště, kterému k zaplnění stačí pár aplikace a 2-3 AAA hry.

Klady

+ Poměr cena/výkon.
+ Schopnost přehrávat až 4K video.
+ Malá spotřeba.
+ Možnost instalace některých Android TV aplikací.
+ Bezproblémové přehrávání místního i streamovaného obsahu.

Zápory

– Slabá Wi-Fi.
– Pouze 8GB varianta.
– Absence systému Android TV.
– Nepříliš pohodlný základní ovladač.

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)