Čip MediaTek Helio X20 přijde v dubnu. X25 oficiálně představen

mediatek helio hlavni

O desetijádrovém MediaTeku Helio X20 se v poslední době mluví opravdu hodně. Představují se další zařízení s tímto procesorem, ale na rozdíl od konkurenčního čtyřjádrového Snapdragonu 820 se zatím žádné z nich nedostalo do prodeje. MediaTek ve středu prohlásil, že se tato zařízení dostanou na světový trh během dubna.

mediatek procesory

Lepší optimalizace a tři clustery

Helio X20 je procesor zajímavý hlavně svou desetijádrovou architekturou. Nabízí 4 podtaktovaná a 4 přetaktovaná jádra Cortex-A53 a 2 výkonná jádra Cortex-A72. Tato kombinace je nazývána tříclusterová. Clustery jsou přirovnány k převodovým stupňům automobilu. Na nenáročné potřeby dostačuje nižší výkon, na náročné pak vyšší. Detailně jsme si clustery vysvětlili v samostatném článku o procesorech. Ve srovnání s dvouclusterovými procesory nabízí řešení od MediaTeku až o 30 % větší úsporu energie a až o 15 % větší výpočetní výkon. Dále Helio X20 nabídne i funkce SilkSwipe, která zlepší odezvu na dotyk u displeje, nebo MiraVision CrystalView pro plynulé 120FPS video.

gsmarena_001 (4)

MediaTek Helio X25 nepřináší mnoho nového

Spolu s oznámením dostupnosti zařízení s procesorem Helio X20 se představil i nový procesor Helio X25. Ten vychází z Helia X20. Změny se dočkala pouze frekvence dvou nejvýkonnějších jader, jež stoupla z 2,3 GHz na 2,5 GHz. Nezůstalo však jen u navyšování výkonu procesoru, vylepšení se dočkalo i grafické jádro Mali T-880 MP4, jehož frekvence povyrostla ze 780 MHz na 850 MHz. Nový procesor se bude zpočátku exkluzivně nacházet pouze na dosud nepředstaveném Meizu PRO 6, teprve poté se dostane i na další modely.

Zdroj: PA.

Jaromír Šolc
O Autorovi - Jaromír Šolc

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (2)