Mapy Google: jak najít v navigaci benzínku či restauraci na trase?

mapy_zastavka_na_trase_ico

Mapy Google umí od verze 9.16 vyhledávat místa na trase. Pokud tedy například chcete cestou do práce, domů či na dovolenou natankovat, zastavit se na oběd, kávu či nakoupit potraviny, může být tato navigace velmi užitečným pomocníkem. Podívejme se, jak to funguje v praxi.

Jak funguje hledání bodů na trase?

Jak jsme psali v říjnu ve článku Konečně. Mapy Google 9.16 umí vyhledat místa podél trasy: „v režimu navigace, je v aplikaci možné vyhledávat a vybrat cíle, které jsou jen mírně mimo aktuální cestu. Pro přístup k této možnosti stačí klepnout na tlačítko kontextové nabídky v pravém dolním rohu a dále použít volbu Vyhledávání podél trasy. Druhá cesta vede přes tlačítko vyhledávání v pravém horním rohu, přičemž možnosti jsou shodné.“ Funkce byla nejprve dostupná ve Spojených státech, nedávno jsme se jí pak konečně dočkali i u nás, proto ji chceme podrobněji představit i našim čtenářům.

Jak vyhledat body kolem trasy?

Funkci vyhledání bodů podél naplánované trasy jsme testovali v zatím poslední verzi Map Google 9.21 na Androidu 5.1.1.

Spusťte aplikaci Mapy Google a do vyhledávacího pole zadejte cíl své cesty. Přepněte do režimu vyhledávání cesty klepnutím na ikonu autíčka, vyberte jednu z nabízených tras a zahajte navigaci klepnutím na tlačítko s šipkou. Tím jste spustili navigaci do zadané destinace.

Pokud jste aplikaci s touto funkcí zapnuli poprvé, budete upozorněni na možnost přidat zastávku na trase plovoucím dialogovým oknem.

Upozornění na možnost přidat zastávku na trase Upozornění na možnost přidat zastávku na trase

Nyní máte dvě možnosti, které vedou ke stejnému výsledku:

Mapy Google následně zobrazí přehled bodů zvolené kategorie na naplánované trase včetně údaje, kolik minut navíc si k dosavadnímu času zajedete.

Klepnutím na bod ho vyberete, dozvíte se, za jak dlouho do daného místa přijedete a jak dlouhá bude zajížďka. Následně tlačítkem Přidat zastávku zařadíte místo do plánované trasy.

Mapy Google zvládají jen jednu zastávku na trase, takže pokud na tlačítko s lupou klepnete znovu, najdete v nabídce jen položky Vyhledávání podél trasy a Odstranit zastávku.

Použijete-li volbu Vyhledávání podél trasy při již zvolené zastávce, bude moci původní zastávku pouze nahradit tou nově zadanou.

Vyhledávání podél trasy přitom není omezené jen na čerpací stanice, restaurace, potraviny, kavárny, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pokud například budete chtít najít nemocnice, stačí v nabídce zvolit možnost Vyhledávání podél trasy. Pak lze zadat klíčové slovo a nechat si zobrazit všechny odpovídající objekty na plánované cestě. Další postup je pak stejný, jako ve výše uvedených případech.

Hodnotíme

Celkové provedení zastávek na trase v podání Map Google není špatné. Požadavky typu „Chtěl bych najít čerpací stanici na cestě, abych nemusel příliš zajíždět.“ či „Kde se cestou můžeme najíst?“ jistě nejsou pro řidiče ničím neobvyklým. Proto je tak trochu překvapením, že s touto funkcí přišel vyhledávací gigant až po tak dlouhé době. Buďme ale rádi i za to!

Aplikace sice nabídne i body zájmu v protisměru (za svodidly bez možnosti odbočení vlevo), ale dokáže k nim naplánovat správnou cestu, se kterou počítá i při odhadu délky zajížďky.

Poměrně velkou výhodou je v tomto případě široká a neustále aktualizovaná databáze míst, která zejména co do aktuálnosti předčí většinu klasických navigací.

Google Maps
Google Maps
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (1)