Mapy.cz přicházejí s hlasovou navigací. Vyzkoušíte ji?

mapy_cz_navigace

Dlouho očekávaný okamžik je tady: Mapy.cz včera dopoledne spustily první verzi své hlasové navigace. Produkt je na oficiálním blogu primárně prezentován jako „turistická navigace,“ zvládá však navigovat nejen pěší a cyklisty, ale také řidiče automobilů. Navigace by měla fungovat po celé Evropě.

Mapy.cz umí navigovat nejen pěší a cyklisty, ale také řidiče automobilů Mapy.cz umí navigovat nejen pěší a cyklisty, ale také řidiče automobilů

Ohledně hlasových příkazů Mapy.cz uvádějí: „hlasová navigace (uživatele) upozorní na blížící se rozcestník, povede je po preferované nejkratší či turistické trase, nebo jim vykreslí barvy turistického značení na stezkách.“ Na rozdíl od ostatních navigací, které se zaměřují především na cestování automobilem, jsou tedy Mapy od Seznamu orientovány primárně na turisty a cykloturisty.

Jak vyzkoušet nové Mapy.cz?

Aplikace s hlasovou navigací je zatím dostupná jen pro zařízení s operačním systémem Android, a to pouze jako beta verze. Abyste ji mohli testovat, musíte se stát beta testerem. Není to nic složitého – stačí navštívit příslušnou stránku v Obchodě Play a zde klepnout na tlačítko Chci se stát testerem. Po vyčerpání stanoveného počtu 3500 uživatelů již nebude tato možnost dostupná.

Pokud máte Mapy.cz nainstalované, obdržíte aktualizaci, která nainstaluje testovací verzi. Beta verze bude k dispozici jen omezenému počtu zájemců (konkrétně jen prvním 3500) a „Mapy.cz mají zájem především o lidi, kteří ji chtějí následující měsíc skutečně využívat a rádi k ní předají zpětnou vazbu.

Finální verze, kterou si bude moci nainstalovat kdokoli, je očekávána pravděpodobně na konci srpna.

Plánujeme cestu s novou navigací

Po prvním spuštění beta verze budete formou dialogového okna seznámeni s novinkami verze 4.6.0.

Po zadání kýženého cíle uživatel klepne na šipku v plovoucím okně. Následně si může zvolit, zda chce navigaci pro cestu autem, na kole nebo pěšky. Každá varianta má několik nastavení – například při jízdě autem lze volit mezi rychlou a krátkou trasou, volitelně pak lze eliminovat placené úseky. Pěší mohou vybírat mezi turistickou a krátkou cestou, cyklisté pak mezi jízdou po cyklotrasách, silnicích a nebo jejich kombinaci, přičemž lze vyloučit silnice první třídy.

Jednou z velkých výhod proti konkurenci je možnost zadat a naplánovat tímto způsobem více průjezdních bodů, což mnohé jiné navigace nedovolují. Do budoucna by se nám líbila nějaká forma volitelné optimalizace ideálního pořadí bodů s preferencí co nejkratší vzdálenosti a/nebo času. Zatím je možné pořadí zastávek měnit pouze manuálně jejich přetažením v seznamu.

Jak hlasová navigace funguje v praxi?

Po zahájení navigace se nejprve zobrazí dialogové okno s upozorněním, že se jedná o beta verzi, které lze trvale deaktivovat. Následně již probíhá samotná navigace. Zatím je k dispozici jeden mužský hlas, který uděluje jednoduché pokyny „Zabočte vlevo/Zabočte vpravo.“ Nejde o hlasovou syntézu a nečte tedy názvy ulic ani čísla silnic. Kromě hlasu je směr a název následující odbočky zobrazen také v bublině v horní části obrazovky.

Zobrazení mapy je pro Mapy.cz typické – nejde tedy o obvyklé 3D, ale tradiční pohled na mapu. Z indikátoru v podobě dopravní značky v levém dolním rohu lze soudit, že aplikace má povědomí o rychlostních limitech, které patrně zohledňuje i při plánování trasy, nicméně na dopravní situaci ohled nebere. V kontextové nabídce najdete možnost přepínání mezi turistickými a leteckými mapovými podklady, největší novinkou však je přepínač pro vypínání/zapínání hlasových povelů. Beta testeři mohou ke zpětné vazbě použít volbu Nahlásit chybu.

Kromě tradičního navigování se zapnutou obrazovkou, které bývá velmi náročné na spotřebu baterie, nabízejí Mapy.cz ještě jeden režim: „Lidé si mohou při chůzi také zhasnout displej nebo vypnout hlasové povely. Navigace je před křižovatkou upozorní zavibrováním a notifikací na zamknuté obrazovce.“

Zatím jen online

Ačkoli si uživatelé mohou stáhnout mapy zemí do telefonu a používat je offline, plánování cesty je zatím prováděno na serverech. K tomu, abyste se dostali z bodu A do bodu B, tedy budete potřebovat Internet, takže ani s offline mapami nejde zatím o plnohodnotnou offline navigaci.

Produktový manažer Jakub Faifer k tomu říká: „Pro naplánování trasy je zatím potřeba internet, byť na offline módu již pracujeme. Lidé proto potřebují mobilní data, nebo si trasu naplánují v počítači, uloží do funkce Batůžek a v mobilu si ji po přihlášení otevřou. Při cestě do zahraničí zajistí hladké fungování stažená offline mapa vybraného evropského státu. S ní už totiž pro další provoz není internet potřeba. Výjimkou je situace, kdy sejdete z trasy. Na její přepočítání je připojení prozatím nutností.“

Dosavadní reakce uživatelů jsou poměrně rezervované, byť radost z implementace hlasové navigace je u většiny zcela evidentní. Kromě šumu u hlášení zmiňují například pády aplikace či chybné zobrazení nejvyšší povolené rychlosti. Je to ale beta verze, takže je nutné počítat s tím, že může obsahovat chyby a bude nestabilní.

Co říkáte na hlasovou navigaci v této aplikaci? Vyzkoušíte ji? Umíte si představit, že byste Mapami.cz, až budou fungovat zcela offline, nahradili svou stávající navigaci? Podělte se o své názory a zkušenosti v diskuzi pod článkem!

Mapy.cz: maps & navigation
Mapy.cz: maps & navigation

Zdroj: seznam.seznamblog.cz.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)