Aplikace Fotky Google přináší létajícího Androida. Co to má znamenat?

fotky-google-prinasi-letajiciho-androida-ico

Včera vyšla nová verze aplikace Fotky Google s číslem 2.7. Na první pohled si v ní můžete všimnout méně položek v postranním panelu, což je jedna ze dvou novinek, které aktualizace přinesla. Kromě toho si můžete vychutnat také létajícího Androida. Ale nepředbíhejme a pojďme si vše projít podrobněji.

Méně položek v postranní nabídce

Server Android Police informoval, že v nové verzi ubyly čtyři položky v postranní nabídce, což dokládá také snímky obrazovek před a po aktualizaci. Seznam se nyní vejde na jednu obrazovku i na zařízeních s menším displejem.

Zmizela celá první skupina, obsahující položky Asistent, Fotografie a Alba. Tyto možnosti najdete od začátku loňského roku v dolním nástrojovém panelu, proto bylo jejich duplicitní provedení tak trochu zbytečné. Kromě toho byla odstraněna také položka Hledat, kterou již delší dobu alternuje vyhledávací panel v horní části okna. Dá se tak říci, že Google odstranil redundantní položky, což je ve své podstatě dobře. Většině uživatelů tyto položky patrně nebudou chybět, neboť jsou dosažitelné efektivněji.

Na základě reakcí uživatelů se následně ukázalo, že odebrání položek nesouvisí s novou verzí aplikace. Patrně se jedná o nastavení na straně serveru. To můžeme potvrdit, neboť na redakčním telefonu jsme měli nainstalovanou předchozí verzi 2.6, a nabídka již je v té podobě, v jaké ji prezentoval server Android Police.

Fotky Google přinášejí létajícího Androida

Dostáváme se k tomu, nač jsme lákali již v nadpise této aktuality. V aplikaci totiž můžete spatřit létajícího Androida. Jedná se o takzvané „velikonoční vajíčko“ („easter egg“), tedy překvapení v podobě skryté animace a/nebo hříčky. Takové „vajíčko“ najdete v každé verzi Androidu od 2.3 Gingerbread, jak jsme ukázali ve článku Přehled velikonočních vajíček (easter eggs) ve všech verzích Androidu.

Obrázek animace létajícího Androida Obrázek animace létajícího Androida

Tato skrytá funkce se nevyvolává obvyklým způsobem (menu, tlačítko apod.), ale netradiční kombinací běžných uživatelských činností, stiskem myši na nějakém neobvyklém místě, zvláštní posloupností stisku konkrétních kláves apod. Jak ji tedy aktivovat ve Fotkách Google? Jednoduše: stačí zadat do vyhledávání I love Google Photos.

Abyste následně skutečně spatřili létajícího Androida, je nutné zapsat uvedený výraz přesně, včetně velkých a malých písmen. Pokud se vám to podaří, proletí nad vašimi obrázky logo Androida s raketovým pohonem, které po několika sekundách opustí obrazovku. Představu o tom, jak vypadá toto „velikonoční vajíčko“, si můžete udělat z následujícího krátkého videa.

„I love Google Photos“ Easter egg

"I love Google Photos" Easter egg

Kde stáhnout Fotky Google 2.7?

Aktualizace na verzi 2.7 je již šířena standardní cestou přes Obchod Play, takže byste se jí měli dočkat v následujících hodinách až dnech. Pokud se vám čekat nechce, můžete si Fotky Google 2.7 stáhnout z alternativního zdroje APKMirror. V takovém případě je ovšem nutné mít v systémovém nastavení povolenou instalaci aplikací z neznámých zdrojů. Instalační soubor je podepsán Googlem a aktualizuje stávající verzi aplikace. Kryptografický podpis zaručuje, že je bezpečný pro instalaci a nebylo s ním žádným způsobem manipulováno.

Google Photos
Google Photos
Co na létajícího Androida v aplikaci Fotky Google říkáte? Udělal vám radost? Nebo by se vývojáři měli věnovat podstatnějším věcem?

Zdroj: androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)