Kabel jako viník pomalého nabíjení. Nepodceňujte ho

Nabíjení – náhleďák

Všimli jste si, že se váš smartphone nabíjí pomalu? Trvá mu to déle, než by mělo? Nemusí jít nutně o vadu baterie nebo nabíječky. Na vině totiž může být i obyčejný kabel. Pro zkušené uživatele to asi nebude žádná novinka, ale více než 90 % uživatelů se problém s pomalým nabíjením snaží řešit, ale nenapadne je, že by mohl být viníkem kabel. V případě zjištění pomalého nabíjení totiž většina uživatelů vezme ten jistý kabel a připojí ho k jiné nabíječce. Pak ale může zůstat nevěřícně koukat, protože ta nabíječka přece musí nabíjet rychleji, když „má dávat dva ampéry“.

Kabel je častý viník pomalého nabíjení

Nejvhodnějším řešením je samozřejmě použití originálního kabelu od výrobce. Ten by podle všeho měl být tím ideálním řešením pro daný smartphone. Ale pozor, nemyslíme tím, že když máte např. telefon LG G4, vystačíte si s kabelem pro LG Optimus L5. Kdepak. V druhém případě jde totiž o smartphone, který má mnohem menší baterii a tak bude i kabel vyroben s požadavky na mnohem menší „průtok“ proudu – podle dodávané nabíječky.

kabel k USB nabijecce

Samozřejmě ale víme, že i originální kabel se může poškodit. Obzvlášť pak, pokud například často cestujete a kabel se každou chvíli ohýbá a láme na nejrůznějších místech. Samotný kabel je tvořen několika drobnějšími svazky drátků. V každém svazku je pak mnoho droboučkých a tenoučkých drátků, což sice usnadňuje jejich zlomení, ale na druhou stranu dovolí další používání kabelu, právě při postupném lámání. Jenže když už se těch drobných drátků rozláme příliš, ty zbylé nedokáží pro svůj drobný průměr vést potřebný proud, který tak klesá a nabíjení se zpomaluje.

Pozor na levné kabely z Číny

Vy už jste originální kabel vyměnili a stále nabíjí pomalu? Tak to pak ten nový asi nestál více než pár desítek korun, že? Ty nejlevnější kabely totiž bývají velmi nekvalitní. Někdy dokáží nabíjet dostatečně, ale nezvládnou telefon připojit k PC, protože jim prostě chybí dostatek vnitřních svazků, jindy mají sice svazků dost a PC se připojí, ale nezvládnou pracovat s vyšším proudem než pár stovek mA.

barevny kabel microusb

Jak tedy poznám, že je můj kabel na nic?

Zda je kabel dostatečně výkonný, můžete zjistit hned dvěma způsoby. Tím prvním, jednodušším a levnějším způsobem, je stáhnutí aplikace Ampere, která vám ukáže rychlost nabíjení přímo na displeji vašeho smartphonu. Toto měření ale není úplně přesné a je třeba aplikaci správně nastavit podle verze Androida, protože každá z verzí pracuje s nabíjením jinak (v rámci svých energetických režimů).

Ampere
Ampere

Druhá možnost je zakoupení hardwaru pro měření. A nebojte se, nejde o závratné částky, ale o položky čítající několik desítek až pár stovek korun. Například na serverech Aukro.cz nebo Ebay.com můžete od některého z prodejců zakoupit USB měřiče napětí a proudu, které vám správné hodnoty sdělí mnohem přesněji než aplikace.

měřič výkonu kabelů

Co je tedy nejlepší a čemu se vyhnout?

Nakonec tedy trochu shrnutí. Aby se váš smartphone nabíjel co nejrychleji, je nejlepší používat originální kabel od výrobce, určený přímo pro váš smartphone. Když už se ten originální nějak pokazí, rozhodně nekupujte ty nejlevnější kabely, které uvidíte, protože často odejdou do věčných lovišť ještě dříve nebo prostě nemusí fungovat správně. Stejně jako ve spoustě jiných případů, i zde platí, že pokud si připlatíte, neuděláte chybu.

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (56)