TOPlist

Sony zkouší „jemné“ nabíjení baterie pro delší životnost

sony_jemne_nabijeni_ico

Asi největším problémem soudobých chytrých zařízení je výdrž baterie. Zatímco výkon telefonů a tabletů neustále roste, zdroje energie zůstávají víceméně na stále stejné úrovni. Situaci ještě zhoršuje fakt, že kapacita baterie v průběhu času klesá. Patrně nikoho nepřekvapíme tvrzením, že dva roky starý akumulátor udrží mobil naživu kratší dobu, než úplně nový. Právě na tento problém se zaměřila společnost Sony, která se kvůli jeho vyřešení vydala tak trochu proti všem a přináší „jemné“ nabíjení.

Sony proti všem. Jemné nabíjení má své mouchy

Nová funkce se jmenuje „jemné nabíjení“ („Soft charging“). Jako první ji mohou vyzkoušet uživatelé testující beta verzi Androidu 6.0.1 Marshmallow (konkrétně sestavení 23.5.A.1.238) pro modely Xperia Z2, Xperia Z3 a Xperia Z3 Compact. V nastavení systému lze aktivovat volbu „Optimalizace nabíjení“ („Charging optimization“), která záměrně sníží rychlost, jakou je přístroj nabíjen. Tato jemnější nabíjecí strategie má údajně prodloužit celkovou životnost baterie.

Celý nápad a jeho realizace je ve své podstatě kompromisem s několika pozitivními i negativními důsledky. Na jedné straně je tu fakt, že „jemným“ nabíjením si baterie udrží svou kapacitu po delší dobu. Na straně druhé nabíjení déle trvá – právě v tomto směru jde Sony očividně proti všem, neboť většina výrobců se snaží nabídnout svým zákazníkům nějakou formu rychlého nabíjení. Je to tedy něco za něco: baterie sice bude fungovat delší dobu, její nabíjení však zabere více času. Sony navíc varuje, že po zapnutí této funkce může být výdrž baterie na jedno nabití nižší, než dosud.

I když je to jistě zajímavý nápad a většina inovací v oblasti akumulátorů pro mobilní zařízení je alespoň malým krokem vpřed, v tomto případě si nejsme zcela jisti, zda je „jemné“ nabíjení tím, co zákazníci opravdu ocení. S ohledem na to, že řada zákazníků mění své telefony jednou za rok až dva roky (viz naše anketa Jak často měníte telefon? (víkendová hlasovačka a diskuze)), často se ani nedočkají stavu, kdy akumulátor „začne odcházet.“ Většinu uživatelů spíše štve, když mají málo energie na konci dne, než když jim telefon vydrží méně po roce či dvou.

Zdroje: androidauthority.com, phonearena.com, xperiablog.net.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)