TOPlist

Jaybird X2: Sluchátka pro pravé sportovce (recenze)

Jaybird-X2-uvod-1

Patříte-li mezi nadšené sportovce dychtící po kvalitnějším poslechu, poohlížíte se jistě po bezdrátových špuntech. V dnešním testu se podíváme na zoubek sluchátkům Jaybird X2, které slibují zajímavou konstrukci, odolnost, výdrž i kvalitní poslech. Jak dopadly v našem testu?

Obsah recenze

Spousta náhradních špuntů, pouzdro i nástavce pro uši

Že se jedná o luxusnější špunty, nám Jaybird X2 připomene již svým balením, které je celkem bohaté. Kromě samotných sluchátek zde ještě naleznete nabíjecí kablík, šikovné gumové pouzdro, sadu 12 náhradních špuntů i 6 nástavců, aby sluchátka lépe držela v uchu. Díky tomu si člověk může sluchátka přizpůsobit svým uším a mít jistotu, že pohodlně a pevně drží.

Jaybird-X2-obsah-baleni

Konstrukce pro sport trochu jinak

Na první pohled vypadají sluchátka Jaybird X2 tradičně, špunty a elektronika v nich je ale celkem rozměrná. Je to dána mimo jiné i tím, že baterie jsou součástí sluchátek a nejsou umístěny například v kabelu, jako to u některých modelů bývá. Jiný materiál než plast a gumu zde nenajdeme, Jaybird X2 se pyšní odolností proti potu, což je pro sportovní použití nezbytné. Obě sluchátka jsou spojena tenkým kablíkem, na kterém je umístěno i ovládání. Nabíjení probíhá skrze MicroUSB konektor v pravém sluchátku a užitečná je také barevná dioda, která informuje například o stavu nabíjení.

Na první pohled však sama o sobě sluchátka na sport příliš nevypadají, protože jejich konstrukce neumožňuje zavěšení za uši. Výrobce to ale vyřešil šalomounsky a dodává v balení gumové nástavce, které se nasadí na sluchátka. Ty pak následně drží sluchátko v uchu, aby ani při rychlejšímu pohybu hlavy nevypadly. Toto řešení je sice netradiční, ale na druhou stranu poměrně šikovné. Člověk si může vybrat ze třech velikostí špuntů i nástavců, nechybí dokonce ani možnost pěnových špuntů.

Jaybird-X2-konstrukce-5

Připravte se však na to, že najít vhodné velikosti chvíli trvá. Sluchátka bez nástavců se používat dají, ale v našem případě neustále vypadávala z uší, a to i při normální chůzi. Postupně jsme vyzkoušeli všechny velikosti a výsledek byl stejný. Nakonec jsme tedy na sluchátka nasadily nástavce do uší, což „problém“ vyřešilo. Pokud si zvolíte správnou velikost špuntů, je jejich nošení velmi pohodlné. Ne každému však mohou sedět nástavce dovnitř uší místo tradiční konstrukce za uchem.

Ovladač hlasitosti v sobě sdružuje tlačítka pro napájení a ovládání hlasitosti či skladeb. Nechybí ani mikrofon, díky kterému lze skrze sluchátka také telefonovat. Kablík je průměrně dlouhý (55 cm), dá se však pomocí plastových přípravků v balení zkrátit pomocí smyčky. Na jejich použití je dobré prostudovat manuál. To samé platí i pro způsob, jak správně nasadit gumové nástavce na uši.

Jaybird-X2-konstrukce-ucho-1


Jaybird X2 – specifikace

[aps_product_sz id=“426761″]

  • hmotnost: 13,8 g
  • citlivost (SPL): 103 dB
  • konektivita: Bluetooth 2.1 + EDR
  • kodek: Shift™ (specificky navržená úprava SBC)
  • impedance: 16 Ohm
  • funkční tlačítka: ano, 3
  • mikrofon: ano
  • kapacita baterie: 100 mAh
  • výdrž: 8 hodin

Vyvážené zvukové podání

Byli jsme samozřejmě zvědaví, jak si Jaybird X2 poradí s přehráváním hudby. Z prvního pohledu možná někoho zklame, že sluchátka nepodporují novější verze Bluetooth (setrvávají na verzi 2.1) ani kvalitní kodek apt-x. Dohání to však vlastním řešením Shift, což je speciální úprava kodeku SBC s vyšším datovým přenosem. Díky tomu se papírová nevýhoda smazává. Celkově ale hrají Jaybird X2 skvěle.

Zaujmou celkem přesnými, ale nikterak hutnými či přehnanými basy. Výborné je i podání výšek a celkově nám zvuk přišel velmi vyvážený napříč spektrem různých žánrů hudby. Největší část hudby v našem testu tvořil rock, kde jsme ocenili přesnou interpretaci jednotlivých hudebních nástrojů. Výborně si sluchátka poradí i s mluveným slovem a zpěvem. Izolace okolního zvuku je na velmi dobré úrovni, při sportu musíte tedy dávat pozor na provoz okolo vás.

Díky ovladači lze pohodlně upravovat hlasitost a podržením tlačítka i přepínat jednotlivé skladby. Integrovaný mikrofon stačí na volání i během sportu, je však náchylný na okolní vítr a zázraky od něj rozhodně nečekejte. Možnost volání však bereme spíše jen jako bonus – kdo chce být při sportu vyrušován hovorem, že? Se spárováním ani následnou konektivitou jsme problémy neměli, a to ani na telefonu ani na počítači.

Jaybird-X2-konstrukce

Výborná výdrž na jedno nabití

Kvalitní sluchátka od těch levnějších odlišuje nejen zvukové podání, ale zpravidla také výdrž na jedno nabití. Jaybird X2 disponují „jen“ 100mAh baterií, slibují však výdrž na jedno nabití až 8 hodin. V našem testu, kdy jsme používali sluchátka na nepřetržité přehrávání zhruba s poloviční hlasitostí, vydržela hrát 7 hodin a 40 minut. To je velmi dobrá hodnota. Nabití baterie následně trvalo více než dvě hodiny, což už tak skvělé není. Pokud by váš telefon neuměl zobrazit stav baterie sluchátek, lze si pomoci aplikací Baton. V případě těchto sluchátek jde ale o velmi hrubý odhad.

Jaybird-X2-konstrukce-micro-usb

Závěr

Sluchátka Jaybird X2 není již možné podle serveru Heureka zakoupit na českém trhu, sami jsme je pořídili v USA. Je však možné sluchátka zakoupit například na Ebay, kde se cena pohybuje okolo 2500 Kč bez DPH.

Celkově nás testované zařízení příjemně překvapilo. Jaybird X2 se pochlubí zajímavým designem a konstrukcí, skvělým podáním zvuku i dlouhou výdrží na jedno nabití. Pokud patříte mezi sportovce, jedná se o velmi zajímavou alternativu. Vadit snad může vyšší cena a netradiční uchycení v uších, které nemusí vyhovovat každému. Nám osobně sedí, i když bez nástavců nám sluchátka z uší vypadávala, a tak jsme ani neměli jinou možnost.

Klady

+ Výborná reprodukce zvuku.
+ Odolnost proti stříkající vodě IPX4.
+ Velmi dobrá izolace okolního hluku.
+ Slušná výdrž baterie.
+ Spousta náhradních špuntů a nástavců v balení.

Zápory

– Delší doba nabíjení (přes 2 hodiny).
– Systém uchycení nemusí vyhovovat každému.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (1)