Jak zkalibrovat kompas v Android telefonu?

jak zkalibrovat kompas android telefon

Stalo se to téměř každému, snažíte se najít správnou cestou pomocí map na telefonu, ale šipka ve vaši navigační aplikaci neukazuje správným směrem, pohybuje se libovolně, nebo se nehýbe vůbec. Pokud se vám to tak děje, tak je pravděpodobně problém s kompasem v telefonu. V dnešním článku vám poradíme, jak zkalibrovat kompas v Android telefonu.

Jak zkalibrovat kompas? Stačí minuta času a jedná známá aplikace

Kalibrace kompasu v telefonu je naštěstí hodně jednoduchá, funguje na všech telefonech, ať už je to Xiaomi, Huawei, Samsung nebo třeba Doogee. Stačí pouze spustit aplikaci Google Mapy a postupovat podle jednoduchých kroků. Pokud Google Mapy v telefonu nemáte, tak je můžete stáhnout zdarma z Google Play.

To, že je něco špatně s kompasem můžete vidět přímo v aplikaci Google Maps. Pokud je paprsek modrého bodu široký nebo ukazuje špatným směrem, je třeba zkalibrovat kompas. A to uděláte tak, že ve vzduchu opisujete osmičku, dokud se kompas v telefonu nezkalibruje. Po několika opakováních by se měl paprsek zúžit a ukazovat správným směrem. Vidět to jde krásně na GIF obrázku níže.

jak kalibrovat kompas android telefon
Google Maps
Google Maps

Toto řešení je obecně známé, ukazuje se v některých případech i rovnou v aplikaci Google Mapy. Pokud vám nepomůže, tak můžete provést opět v Google Mapách důkladnější kalibraci. A to tak, že postupně několikrát po sobě otočíte telefon kolem osy X Y Z, jak můžete vidět na obrázku. Takže několikrát provedete otočení směrem dopředu (od vás) a zpět (směrem k vám). Poté několikrát do levé či pravé strany a jako poslední krok otáčejte horní část telefonu z jedné strany na druhou (jak kdybyste chtěli přepnout displej telefonu na šířku).

kalibrace kompasu telefon android osa

Pokud vám nevyhovují Google Mapy, tak si samozřejmě můžete nainstalovat aplikaci, a to například GPS Essentials, která vám ukáže, jak je na tom váš kompas v telefonu a stejně tak i další senzory. Kalibrace pak nicméně probíhá stejně, jako jsme popisovali výše.

GPS Essentials
GPS Essentials

Máte často problémy s kompasem v telefonu?

Zdroj: support.google.com

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)