Jak na Androidu ukončit aplikace na pozadí?

Jak-na-Androidu-ukončit-aplikace-na-pozadí

Když si koupíte nový telefon, patrně budete po nějakou dobu nadšeni z jeho rychlosti a svižné odezvy. Jenže postupem času, jak budete instalovat další a další programy, začne výkon více či méně pokulhávat. Na vině jsou mimo jiné běžící procesy a aplikace na pozadí. Nejmarkantnějšími projevy jsou prodlevy při přepínání mezi aplikacemi a slabší výdrž baterie na jedno nabití. V tomto článku vám ukážeme, jak se jim můžete podívat na zoubek.

Obsah článku

Ovládněte aplikace na pozadí

Kvůli sledování běžících procesů nemusíte instalovat nástroje třetích stran. Vystačíte s tím, co nativně nabízí samotný operační systém. To, jak se k údajům dostanete, závisí na verzi Androidu. Prvním krokem však bude povolení sekce Pro vývojáře v systémovém nastavení. To provedete tak, že v nastavení přejdete do sekce O telefonu a sedmkrát klepnete na položku Číslo sestavení, dokud se neobjeví text potvrzující, že se zapnul vývojářský režim. Pokud váš telefon na tento postup nereaguje, zkuste najít návod zadáním „odemknout možnosti pro vývojáře“ či „unlock developer options“ a názvu modelu do vyhledávače.

Pak postupujte následovně:

  1. Otevřete systémové nastavení.
  2. Přejděte do sekce Pro vývojáře.
  3. Zde vyhledejte a otevřete položku Spuštěné služby, Procesy či Statistiky procesů.
  4. Tím se dostanete k seznamu spuštěných procesů, včetně velikosti obsazené RAM.

V podrobnostech jednotlivých položek pak můžete zastavovat procesy a aplikace na pozadí. Dejte si ale velký pozor na to, které vyberete. V krajních případech může dojít třeba i k pádu systému.

Které aplikace můžete zastavit?

Do určité míry vystačíte s používáním vlastního rozumu, případně se poraďte s vyhledávačem. Pokud se například proces jmenuje Obchod Google Play či Služby Google, skoro jistě nebude dobrý nápad ho ukončovat. Obecně se dá říci, že cokoli, co „zavání“ systémovou aplikací (má v názvu slova „Google“, „Android“ či „systém“), je lepší nechat běžet. Na druhou stranu, pokud v seznamu vidíte komunikační aplikace či třeba hudební přehrávače, které zrovna nepoužíváte, můžete je bezpečně zastavit. Skutečně kritické aplikace obvykle uživateli nedovolí, aby je zastavil.

V našem příkladu tak máme například ovládací aplikaci Mi Home, Facebook, Instagram a Sledování zásilek, které aktuálně nepotřebujeme a můžeme je tedy ukončit. Je však nutné počítat s tím, že v některých případech může být služba opět automaticky spuštěna.

Další možnosti se skrývají v sekci Více-Nastavení či pod položkou Zobrazit mezipaměť (liší se v závislosti na modelu vašeho telefonu). Zde můžete zkontrolovat paměť používanou procesy uloženými v mezipaměti. Podobně i zde můžete zastavovat běžící procesy na pozadí, nicméně stále platí pravidlo „dvakrát měř a jednou řež“. Když například ukončíte aplikaci Hodiny, nevzbudí vás ráno budík.

V případě aplikací třetích stran, které nejde zastavit (pokud ji zastavíte, automaticky se restartuje), můžete zkusit v sekci Nastavení-Aplikace použít volbu Vynutit ukončení. Jestliže daný program nepoužíváte, je další možností jeho odinstalace.

Co nejvíce vyčerpává baterii?

S orientací v tom, kterými aplikacemi má smysl se zabývat, mohou pomoci statistiky spotřeby baterie. Pokud v systémovém nastavení přejdete do sekce Baterie, měli byste tu najít přehled aplikací, které se nejvíce podílejí na úbytku životadárné energie. V podrobnostech se pak dozvíte například čas použití procesoru, využití GPS, množství odeslaných a přijatých datových paketů. U programů, které běží v paměti, můžete použít volbu Vynutit ukončení.

Každá nová verze Androidu přichází s chytřejší správou baterie. Například Android 6.0 Marshmallow přinesl režim Doze, který v podstatě hibernuje telefon ve chvíli, kdy ho nedržíte v ruce. Android 7.0 Nougat pak povýšil funkci na Doze 2.0 – ta nyní funguje i v případě, že se telefon pohybuje, pokud se nepoužívá.

Některé modely umožňují spravovat aplikace, které budou fungovat i v režimu, kdy telefon „odpočívá“. Tuto možnost najdete v systémovém nastavení v sekci Baterie-Optimalizace výdrže baterie. Zde si sami nastavíte, zda se má program optimalizovat, tj. omezit činnost na pozadí, nebo opačně.

„Task killery“ a „čističe RAM“

Tématu „task killerů“ a „čističů RAM“ jsme se na našem serveru věnovali několikrát. Hlavní myšlenku jde shrnout do jedné věty: tyto aplikace prakticky nikdy nepřinesou kýžený efekt, často dokonce zvýší spotřebu baterie. Proč? Protože Android jednoduše nefunguje jako Windows, kde více volné operační paměti znamená lepší odezvu. Aplikace na Androidu často obsadí i drtivou většinu RAM – a není to chyba, ale naopak záměr. Pokud pak totiž chcete vyvolat dříve spuštěnou aplikaci, bude její načtení z RAM mnohem rychlejší, než kdyby se měla načítat z citelně pomalejšího interního úložiště. Protože na mobilu uživatelé často přepínají mezi aplikacemi, uchovává si Android tyto programy v paměti, aby je dokázal nabídnout s co nejmenší prodlevou.

Když použijete „task killer“, tak na nějakou chvíli ukončíte vybrané procesy. Část z nich se ale po čase znovu nastartuje. Tedy načte se z interního úložiště do RAM, což kromě jiného znamená zvýšenou spotřebu elektrické energie. Pokud ji pak „task killer“ znovu ukončí a aplikace se po chvíli opět nastartuje, samozřejmě to má negativní vliv na spotřebu baterie. Podobně opětovné spuštění ukončené aplikace bude pomalejší a energeticky náročnější, než kdyby ji systém pouze vyvolal z RAMky. To ostatně potvrdil i samotný Google.

Mezi výjimky v tomto směru patří aplikace Greenify, fungující jako nástroj pro automatickou hibernaci, která funguje i na zařízeních bez práv roota. Na telefonech bez oprávnění roota sice chybí automatizovaná hibernace aplikací a několik dalších funkcí, ale můžete si na domovskou obrazovku přidat widget, kterým vyvoláte hibernaci jediným stisknutím tlačítka. Má také některé elegantní možnosti, které rozšiřují funkci Doze.

Greenify
Greenify

Řešíte na svém mobilu aplikace na pozadí, nebo je necháváte žít vlastním životem?

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)