Máte povolenou instalaci aplikací z neznámých zdrojů? (Hlasovačka)

mate-povolenou-instalaci-aplikaci-z-neznamych-zdroju

Android se od samého počátku liší od svého konkurenta iOS v jedné podstatné věci, týkající se bezpečnosti. Zatímco na iPhone je poměrně obtížné instalovat aplikace odjinud než z App Store, v případě zařízení s Androidem je situace výrazně jednodušší. Stačí v systémovém nastavení povolit instalaci aplikací z neznámých zdrojů. A právě na toto téma se zaměříme v rámci této Víkendové hlasovačky a diskuze.

Povolit instalaci aplikací z neznámých zdrojů na jedné straně znamená otevřít si svět programů a nemuset se omezovat jen na Obchod Play. Některé položky z tohoto oficiálního repozitáře ale nestáhnete – nejčastěji z důvodu, že nejsou pro naši zemi dostupné. Když se vám podaří získat instalační balíček (soubor APK), máte z poloviny vyhráno. Nicméně bez povolení v nastavení ho prostě nenainstalujete.

Obchod Play by měl být důvěryhodným místem, kde byste měli získat výhradně bezpečné a čisté aplikace. Existuje ale i druhá strana mince, například v podobě warez scény, odkud si můžete stáhnout doslova „zamořený“ balíček. Přitom je dobré si uvědomovat, že v telefonu máme často velmi osobní informace a data – například kontakty či soukromé fotografie. Při troše neopatrnosti a nepozornosti si tak společně s lákavým programem nainstalujete také malware, který může z vašeho telefonu získat řadu informací. Právě z tohoto důvodu mají telefony s Androidem instalaci aplikací z neznámých zdrojů vypnutou. Je na uživateli, aby se rozhodl, zda ji zapne a podstoupí tak možná rizika. Někdo má tuto volbu trvale povolenou, další ji zapínají jen v případě potřeby, zatímco poslední skupina ji má permanentně zakázanou.

Máte povolenou instalaci aplikací z neznámých zdrojů?

Pojďme se tedy podívat, jak jsou na tom z hlediska instalace aplikací z neznámých zdrojů naši čtenáři. Máte ji v systémovém nastavení povolenou, zakázanou, nebo ji povolujete jen v případě potřeby?
[gravityform id=“142″ title=“false“ description=“false“ ajax=“true“]
V diskuzi pod článkem se můžete podělit o své zkušenosti a třeba i názory na to, jaké výhody má povolení respektive zakázání aplikací ze zdrojů třetích stran.

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme se vás v rámci našeho pravidelného cyklu Víkendová hlasovačka a diskuze ptali, zda máte telefon propojený s autem, případně jak. Nejvíce hlasujících, konkrétně 46 %, má mobil připojený přes Bluetooth jako handsfree. 29 % používá i pokročilejší možnost v podobě přehrávání multimédií z telefonu do zábavního systému automobilu. Poměrně překvapivě celých 27 % respondentů nemá telefon s autem nijak propojený a dalších 15 % hlasujících nemá auto.

Hlasovačka z minulého týdne Hlasovačka z minulého týdne

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (16)