Google bude varovat před weby s podvodnými reklamami a tlačítky

Google upozornění

Google oznámil další krok v ochraně uživatelů Internetu. Tentokrát se zaměřuje na weby s vloženými podvodnými reklamami a tlačítky, lákajícími k nebezpečným akcím.

Vylepšená funkce Bezpečné prohlížení, která je k dispozici jak v desktopové, tak i mobilní verzi prohlížeče Chrome, začne hlídat obsah, který se snaží provést následující:

  • Předstírat, chovat se nebo vypadat jako důvěryhodný subjekt vyvolaný zařízením, prohlížečem nebo webovou stránkou.
  • Pokoušet se přimět uživatele, aby dělal něco, co by udělal jen s důvěryhodným zdrojem – například zadání hesla či volání technické podpory.

Jak poznat stránky s podvodnými reklamami a tlačítky?

V podstatě by uživatel měl spatřit varování ještě předtím, než otevře internetové stránky obsahující reklamní prvky, které se snaží tvrdit například to, že počítač/telefon/tablet/software je zastaralý, zavirovaný, pomalý a nabízet “řešení.” Další variantou jsou i vám jistě dobře známá tlačítka, která se snaží napodobit vzhled a dojem legitimních tlačítek na internetových stránkách.

Varování před stránkou s podvodnými reklamami a tlačítky Varování před stránkou s podvodnými reklamami a tlačítky

Ostatně podívejte se sami na příklady podvodného obsahu.

Tento obrázek tvrdí, že je software zastaralý a snaží se přimět ke kliknutí na “Update”.

Tento obrázek napodobuje dialog od vývojáře softwaru FLV – ale ve skutečnosti od něj nepochází.

Následující tlačítka vypadají jako přístup k obsahu, který se vztahuje k hostitelskému serveru (jako televizní pořady nebo videa) napodobováním vzhledu tohoto webu. Často nejsou rozeznatelné od zbytku stránky.

Podvodná tlačítka se vyskytují v různých tvarech a podobách, ale všechna mají stejný společný cíl: dostat uživatele někam jinam, než si na základě obsahu a vzhledu prvku myslí.

Bezpečné prohlížení: pomáhá a chrání

Bezpečné prohlížení bylo představeno v listopadu loňského roku s cílem chránit uživatele před útoky skrze sociální inženýrství, tedy podvodnými taktikami, které se snaží přimět uživatele, aby udělal něco nebezpečného, jako je instalace nežádoucího software nebo odhalit osobních údajů (například hesla, telefonního čísla nebo platební karty).

Jednou z používaných metod jsou právě zmiňovaná tlačítka nebo grafická reklama, která nepravdivě tvrdí, že systém je zastaralý, či uživatele přesvědčuje jinými podobnými způsoby.

Vzhledem k tomu, že je funkce Bezpečné prohlížení ve výchozím nastavení prohlížeče Chrome aktivní, uživatelé by měli zaznamenat tyto změny prakticky okamžitě. V případě potřeby ji můžete aktivovat a deaktivovat v nastavení prohlížeče v sekci Rozšířená nastavení-Ochrana soukromí-Bezpečné prohlížení.

Google se také nechal slyšet, že jeho boj proti nežádoucímu softwaru a sociálnímu inženýrství je teprve na začátku. Hodlá nadále zlepšovat ochranu Bezpečného prohlížení, aby pomohl lidem zůstat v bezpečí.

Máte-li zájem dozvědět se o této funkci více, odkážeme vás na oficiální Online Security Blog vysílání společnosti Google.

Zdroje: Android Central, Google, The Verge, Android Headlines.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

S překonanou čtyřicítkou je s náskokem nejstarším členem redakce :-). Před několika lety hypoteticky vymyslel operační systém svých snů, aby následně zjistil, že přesně na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)