Nově půjde poznámky v Google Keep „přišpendlit“

google_keep_pin_ico

Před dvěma týdny jsme se dočkali další aktualizace poznámkového systému Google Keep, která přinesla hned několik zajímavých funkcí. Pod pokličkou zatím zůstává skutečnost, že Keep se chystá dát uživatelům možnost přišpendlit důležité poznámky tak, aby zůstaly snadno dostupné a neztratily se po přidání nových položek.

Možnost přišpendlení ocení především uživatelé, kteří využívají aplikaci intenzivně a mají v ní mnoho poznámek, mezi kterými musí listovat po každém otevření. Pokud nějaký seznam používáte častěji než ostatní (může se jednat třeba o nákupní lístek, PIN k nějakému vstupu, nebo cokoli jiného), není to programem aktuálně nijak zohledňováno. Zatímco nejnovější položky jsou řazeny na začátek, ty starší postupně „padají směrem dolů.“

Samozřejmě již dnes existuje řešení v podobě možnosti přesunout pořadí poznámek ručně, nebo použití priorit či štítků, ale tyto metody jsou relativně zdlouhavé a často zdržují. Vypadá to, že Keep připravuje změnu v podobě možnosti připnout si vybrané poznámky na začátek virtuální nástěnky.

Přišpendlení v Google Keep se skrývá ve zdrojácích

Redaktoři serveru Android Police se podívali na zdrojové kódy aplikace pro Android a zjistili, že se v několika posledních aktualizacích často objevuje řetězec „pin“ („špendlík“). Zatím není zřejmé, jak přesně by ono „přišpendlení“ mělo fungovat, nicméně z obvyklých použití můžeme soudit, že půjde o „ukotvení“ zvolené poznámky na dané místo v nástěnce.

Z dalších částí kódu pak vyplývá, že přišpendlit bude možné i více poznámek najednou – tomu nasvědčuje použití množného čísla. V praxi by to tedy mohlo vypadat tak, že uživatel si vybere několik poznámek a naráz je přišpendlí. Stejně tak bude patrně možné označení špendlíkem odstranit.

Pro tyto účely bude k dispozici tlačítko v panelu akcí, které může mít černou, nebo modrou barvu v závislosti na aktivním stavu poznámky (nebo sady poznámek).

Zatím není jisté, kdy Google novou funkci zpřístupní. Zdrojové kódy působí kompletním dojmem, ale možná zbývá vyřešit ještě nějaké otázky a problémy. Celkově vzato by mělo být docela snadné takovou funkci implementovat, takže se na mysl vkrádá myšlenka, proč již není aktivní.

Redaktor Android Police Cody Toombs vyslovil na toto téma názor, že ještě nebyla dokončena implementace do webového rozhraní, po kterém patrně bude spuštěno testování na vzorku vybraných uživatelů.

Funkce bude pravděpodobně zapnuta na straně serveru, proto doporučujeme pečlivě sledovat aplikaci na webu i v mobilu, abyste novou možnost mohli vyzkoušet jako jedni z prvních.

Google Keep - Notes and Lists
Google Keep - Notes and Lists

Zdroj: androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)