Forest: Netradiční aplikace, která vám pomůže k soustředění a produktivitě

forest produktivita práce

Soustředit se na práci nebo studium mnohokrát nebývá jednoduchý úkol. Neustálé tikání očima sem a tam má na svědomí ve většině případů smartphone nacházející se v těsné blízkosti. Motivujících a produktivitu posilujících aplikací je na Google Play spousta, nejlépe však vždy funguje gamifikace. Aplikace Forest nejen že učiní soustředění zajímavým, apeluje i na vaše nejnižší pudy soucitu. A dokonce úspěšně.

Aplikace Forest se postará o vaše soustředění

Chcete se více soustředit na práci, učení nebo čas trávený s rodinou? Není nic jednoduššího, než své soustředění nebo dobré úmysly rozladit nečinným klikáním po displeji telefonu. Ať už se snažíte protahovat svůj čas od práce sociálními sítěmi nebo jednoduchými hrami, aplikace Forest se vás pokusí namotivovat k odložení zařízení.

Aplikace Forest se postará o gamifikaci práce skrze nevinné sázení stromečků a tvoření lesa. Koncept je opravdu jednoduchý – stačí si vybrat časový interval, po který se potřebujete nebo zvládnete plně soustředit, a zasadit semínko. S delším zvoleným časem na vás také čeká lepší stromek, který nakonec ze semínka za zvolenou dobu vyroste.

Háček je však v tom, že aplikaci nemůžete minimalizovat a brouzdat na Facebooku v klidu dál, zatímco se les rozrůstá. Forest totiž aktivitu detekuje a klíčící rostlinka záhy uschne – což je opravdu nemilé, poněvadž se jí nejde zbavit a hyzdí vám jinak perfektní les produktivity. Aplikace se navíc při zmáčknutí tlačítka Give Up zeptá, zda chcete opravdu tento maličký a roztomilý stromeček nemilosrdně zabít. Tak chcete?

Opravdu chcete zabít nevinný stromeček?

Časové intervaly motivují k efektivnější práci a rozrůstající se les v doprovodu se statistikami hodin smysluplně vizualizuje vaši produktivitu. Za každý strom nebo keř obdržíte tokeny, které lze uplatnit na nákup nových druhů zeleně. Čas strávený na určitých činnostech lze zpětně i pojmenovat. Celé to kazí pouze nevzhledné seschlé pahýlky, pokud přeci jen neodoláte na telefon sahat. Navíc se započítavají do statisik a vůbec je to něco, čemu se chcete v aplikaci sami vyhnout.

Alternativa Pomodoro

Pokud však potřebujete použít vybrané aplikace k práci, Forest obsahuje whitelist, na který lze vybrané položky přidat. Celkově nabídne příjemné grafické prostředí a na slabší povahy, které zkrátka nechtějí mít zahrádkou posetou uschlými větvičkami, funguje opravdu dokonale. Jestliže se vám líbí samotný koncept statistik a nastavení určitého produktivního času, sáhněte po taktéž bezplatné aplikaci Pomodoro.

Forest: Focus for Productivity
Forest: Focus for Productivity
ClearFocus: Productivity Timer
ClearFocus: Productivity Timer
Johanna Kovaczicz
O Autorovi - Johanna Kovaczicz

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)