CyanogenMod 14 nebude. Vývojáři pracují na verzi 14.1

cyanogenmod-14-nebude-14-1_ico

Vývojáři patrně nejpopulárnější alternativní ROM zrušili plány na vydávání nočních sestavení („nightly build“) čtrnácté verze CyanogenModu. Ta měla být postavena na Androidu 7.0 Nougat, představeném koncem srpna. 11. října však byla spolu s novými telefony Google Pixel uvedena také o desetinku vyšší verze 7.1. Po krátkém váhání nakonec padlo definitivní rozhodnutí: CyanogenMod 14 nebude oficiálně vydán a vývojáři začnou stavět ROMku na Androidu 7.1. Podle dosavadní logiky číslování půjde o verzi 14.1.

Nová verze by měla přinést poslední aktualizace a všechny nové funkce nejen Androidu 7.0, ale také vybrané novinky Androidu 7.1. Jedním z důvodu, proč dosud nebyla uvolněna noční sestavení ROM CyanogenMod 14, jsou změny, které Google provedl v Androidu ve snaze zlepšit bezpečnost. To poněkud zkomplikovalo práci vývojářům, kteří se potýkali například s fungováním fotoaparátu. Právě zde dopadl následek známé zranitelnosti Stagefright, kterou vyhledávací gigant řešil několika bezpečnostními omezeními. Tyto důležité změny jsou nepochybně velkým krokem vpřed pro bezpečnost, ale způsobily velmi vážné problémy s nahráváním videa.

CyanogenMod 14 nebude. Vývojáři pracují na verzi 14.1 CyanogenMod 14 nebude. Vývojáři pracují na verzi 14.1

CyanogenMod 14 je mrtev! Ať žije CyanogenMod 14.1!

Aktuálním cílem je poskytnout Android verze 7.1 nejen pro zařízení, na kterých již je k dispozici (Google Pixel a Google Pixel XL), případně pro ty, pro která je vydáno vývojářské sestavení (Nexus 6P a Nexus 5X), ale i pro starší zařízení. Ta často poslední verzi mobilního operačního systému po hardwarové stránce zvládnou, nicméně výrobce ukončil jejich podporu. Typickou ukázkou mohou být mnohé telefony s procesory Qualcomm Snapdragon 800 a 801, kterým pomalu končí dvouletá podpora, přesto disponují dostatečným výkonem k fungování Androidu Nougat.

Alternativní ROM jsou jedním ze způsobů, jak na starší telefon dostat novější (a často i úplně nejnovější) verzi systému. Jedná se sice o neoficiální vydání, nicméně v mnoha případech je alternativní firmware takřka bezproblémový. Bohužel situaci často komplikují samotní výrobci hardware, kteří neuvolňují ovladače pro své komponenty, kvůli čemuž v alternativních ROM pak nemusí fungovat všechny funkce. Alternativní ROMky navíc často poskytují čistý operační systém bez nadstavby a přidávají vlastní vylepšení a funkce.

Co říkáte na alternativní ROM coby možnost mít i na starším zařízení poslední verzi Androidu? Podělte se o své názory a zkušenosti v diskuzi pod článkem!

Zdroje: liliputing.com, cyanogenmoditalia.it, droider.ru.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)