Chytrý zámek Nuki: Propojte své dveře s Androidem (recenze)

nuki-smart-lock-uvodni

Mobilním telefonem dnes zvládáme stále více věcí, tak proč mu nesvěřit i přístup k našemu domovu? To přesně zajistí chytrý zámek Nuki, který jsme pro vás otestovali. Jak dopadl v našem testu?

Obsah

Instalace otázkou dvou minut

Když jsme v redakci testovali chytrý zámek Danalock, uváděli jsme mezi jeho přednosti rychlou instalaci. Nuki na to jde ale jinak a autoři dokonce uvádějí, že instalace zámku na dveře je otázkou dvou minut. A to můžeme nyní i my potvrdit – Nuki se neinstaluje jako součást zámku, ale prostě se jen „přilepí“ na zámek a klíč. Jedná se tedy prostě jen o elektronickou pomůcku, která otáčí klíčem a nijak jinak nevstupuje do mechanismu zámku.

nuki-smart-lock-na-dverich

Installation of Nuki in less than 2 minutes on your existing door

Installation of Nuki in less than 2 minutes on your existing door

A to má své výhody i nevýhody – výhodou je extrémně snadná instalace, kterou zvládne opravdu každý. V balení jsou dvě kovové základny k zámku, které lze využít podle typu dveří. Pokud cylindrická vložka vystupuje výrazně nad štít kování, lze využít základnu se třemi šrouby. Pokud k tomu prostor není, použije se druhá kovová základna, která se na zámek nalepí. První případ byl použit v případě dveří naší redakce, nalepovací vložku jsme zase použili u panelákových dveří.

nuki-smart-lock-typ-dveri

Na vložku stačí již jen nasadit zámek Nuki s bateriemi a lehkým přitlačením zajistit. Samozřejmostí je ale klíč vložený v zámku, na který se Nuki nasadí. A to je celá instalace. Spárování s telefonem je rovněž extrémně snadné – stačí do telefonu nainstalovat oficiální aplikaci a na zámku přidržet tlačítko po dobu 5 sekund, aby se Nuki přepnul do párovacího režimu. Následuje jednoduchý proces instalace, kdy je ještě nutné dveře zkalibrovat. Rychlé a snadné.

Nuki Bridge – spojení se zámkem odkudkoliv

Spolu se zámkem Nuki nám do redakce přišla ještě jedna krabička, která v sobě ukrývala tzv. Bridge. Ten má za úkol propojit zámek s domácí sítí, aby bylo možné zařízení ovládat a sledovat odkudkoliv z internetu. A důvod? Pokud třeba zapomenete doma zamknout, můžete to kdekoliv napravit. Zároveň lze zámek odemknout nebo zamknout ještě dříve, než se dostanete k dosahu Bluetooth. Z našich zkušeností je dokonce odemykání a zamykání přes Wi-Fi rychlejší než přes Bluetooth.

nuki-smart-lock-nuki-bridge

Instalace proběhla opět velmi snadno a rychle – stačí Bridge zapojit do zásuvky nejdále 5 metrů od dveří a spustit v aplikaci přidání Nuki Bridge. Jako první je nutno vybrat Wi-Fi síť a její heslo (bohužel chybí podpora 5GHz sítí), následně přivést obě zařízení do stavu párování – na zámku i Bridge podržet 5 sekund současně tlačítko. To lze v některých případech provést pouze ve dvou osobách. Pokud se akce zdaří, zařízení je automaticky připojeno do domácí sítě a nemusíte se již o nic dále starat.

Konstrukce a zpracování – kombinace plastu a skla

Chytrého zámku Nuki si na dveřích rozhodně všimnete, a to nejen kvůli rozměrům, ale i designu. Konstrukce vypadá sice moderně, ale na dveřích působí trochu jako pěst na oko a o designový skvost se rozhodně nejedná. Ale design stranou, jde přeci o ulehčení práce. Konstrukce je zhotovena z plastu, stříbrná část poté z kovu. Uprostřed oválné části je funkční tlačítko, kterým lze ovládat zámek. Tlačítko ještě obklopuje prstenec, který svítí, pokud se se zámkem něco děje. Z aplikace je možné nastavovat intenzitu nebo osvětlení vypnout úplně.

O napájení se stará čtveřice běžných AA článků, které jsou v balení. Podle výrobce vydrží zámek při používá 8 zamykání/odemykání denně přibližně 6-10 měsíců, což není špatná hodnota (Danalock uvádí rok). Zámek vás skrze aplikaci automaticky upozorní, pokud kapacita baterií klesne pod 20 %. I při vybití lze zámek stále ručně ovládat, případně použít klíč z venku (pokud to vložka umožní).

nuki-smart-lock-konstrukce-4

Ovládání zámku telefonem, rukou nebo klíčem

Uživatel má tři možnosti, kterými pomocí zámku Nuki odemknout dveře. Tím nejpoužívanějším bude v případě nákupu mobilní telefon, lze ale použít i ruční ovládaní (zevnitř) nebo použít klasický klíč.

Aplikace Nuki

Logicky nejhojnějším způsobem odemykání bude mobilní telefon – proto si totiž uživatelé nejspíše Nuki pořizují. Mobilní aplikace existuje pro Android i iPhone a nese se ve velmi jednoduchém a moderním duchu. Po úvodním spárování zámku, které je velmi snadné, se ihned po spuštění zobrazí zámek s jeho názvem a stavem (zamknuto/odemknuto). Kliknutím na zámek lze vybrat jeho akci:

  • zamknout,
  • odemknout,
  • otevřít dveře (pokud máte z venku kouli, otevře i „západku“),
  • Lock ‚n‘ Go – po zmačknutí se zámek odemkne a za 20 sekund se automaticky zamkne.

Aplikace umožní přiřadit také gesta – posun prstu zprava doleva nebo naopak může dveře odemknout či zamknout. Trochu nám ale scházel Widget, který bychom umístili přímo na domovskou obrazovku, což by proces odemykání a zamykání značně usnadnilo, a podpora IFTTT (tak jako to má třeba Danalock). Celkově ale aplikaci hodnotíme jako povedenou.

Ruční ovládání zámku

Z vnitřní strany lze zámek ovládat pomocí tlačítka, jeho stisknutím dojde k zamčení či odemčení dveří podle předchozího stavu. Lze rovněž ručně točit prstencem, čímž dochází k otáčení klíče. To sice šetří baterii, ale trochu to ničí smysl použití zámku Nuki, který vám chce právě tyto úkony usnadnit. Další možnosti je tzv. Fob, tedy bezdrátový ovladač, který supluje mobilní telefon.

Autoři uvádí, že je možné použít i běžný klíč z vnější strany. To je sice pravda, má to ale jeden velký háček – vaše dveře musí obsahovat speciální zámek, který umožní odemykat, ačkoliv jsou v zámku dva klíče (každý z jedné strany). A to nejspíše většina dveří neumí. Pří nákupu Nuki si tedy na tento fakt dejte pozor.

Přidělování přístupu dalším osobám

Jeden zámek lze samozřejmě odemykat pomocí více mobilních telefonů – více osob. Uživatel, který spáruje zámek jako první, nastaví hlavní heslo k zámku. Následně může odesílat přístupy dalším uživatelům skrze vygenerovaný kód. Sympatické je, že lze přidělovat pouze dočasné přístupy. Pokud třeba čekáte jednorázovou návštěvu, můžete nastavit jen určitou platnost klíče. Po skončení se přístup automaticky smaže. Nasdílení přístupu je velmi snadné a rychlé – uživatel se jen přihlásí do aplikace, spustí přidávání zámku pomocí klíče a zadá přijatý klíč. Uživatele lze jako hlavní admin mazat i přidávat.

Zkušenosti a používání v praxi

Spolehlivé odemykání

Člověk má logicky při instalaci takového zařízení strach, aby se něco nepokazilo a dostal se vždy spolehlivě domů. To posílil i fakt, že na dvojici testovaných dveřích nešel použít klíč z venku. Naštěstí jsme na žádné problémy nenarazili a zámek se vždy spolehlivě otevřel. Pokud člověk používá aplikaci, doporučujeme ji čas od času zavřít a spustit znovu. Obnovení informací o stavu dveří totiž neprobíhá v reálném čase a může se stát, že vám aplikace hlásí odemčené dveře, i když už je jiný uživatel zamkl.

Rychlý a hlasitý proces

Zamčení zámku na dva západy trvá přibližně 5 sekund, což je dobrá hodnota. Pokud zámek použijete z vnější sítě (z internetu), počítejte ještě se zpožděním cca 4 vteřiny. Zpoždění přes Bluetooth je otázkou několika sekund, po zapojení Bridge je zpoždění díky připojení přes WiFi takřka nulové. Motor uvnitř vydává při otáčení klíče poměrně hlasitý zvuk, na který si musí uživatelé zvyknout. Subjektivně je o něco hlasitější než u Danalocku.

Závěr – chytrý zámek Nuki

Zámek Nuki lze v oficiálním e-shopu zakoupit za cenu 6 700 Kč, Nuki Bridge pak za dalších 2800 Kč. Pokud zakoupíte obě zařízení naráz, ušetříte 900 Kč. I tak se ale jedná zhruba o 1000 Kč více, než kolik stojí konkurenční Danalock.

Jak zařízení hodnotíme? Instalace je extrémně jednoduchá a právě zde je přednost celého systému. Uváděné 2 minuty pro instalaci můžeme opravdu potvrdit, stejně tak není nutné žádné další pomůcky, zásahy do dveří nebo tažení kabeláže. Odemykání a zamykání fungovalo bez váhání – rychle i spolehlivě.

Kladně hodnotíme i aplikaci, které chyběl snad jen Widget. Jinak ale velice jednoduše dokáže ovládat i spravovat celý zámek, a to včetně tvorby dočasných přístupů pro další uživatele. K dispozici jsme měli i Nuki Bridge, díky kterému bylo možné ovládat zámek odkudkoliv s přístupem na internet. Instalace je rovněž extrémně snadná, následná funkce poté bezchybná.

A v čem vidíme slabiny zařízení? Jednoduchá montáž si vybrala i svou daň – bez oboustranné vložky není možné ovládat zámek z venku běžným klíčem, což může představovat problém. Například pokud sdílíte vstup s někým, kdo chytré telefony nepoužívá (nebo má Windows Phone). Uvítali bychom rovněž podporu systému IFTTT pro automatizaci.

Závěrečný verdikt: Recenzovaný přístroj fungoval přesně tak, jak autoři slibují, a na vážnější problémy jsme nenarazili. Nuki vyniká především velmi snadnou instalací, která nevyžaduje zásah do zámku dveří. Je ale otázkou, zda je to dostatečný argument – zámek Danalock, jehož instalace sice není tak jednoduchá, totiž nabízí stejné funkce, lze ale navíc ovládat i klíčem z venku bez speciální vložky a podporuje IFTTT. Je navíc i o 1000 Kč levnější.

Klady

+ Možnost odemknout a zamknout dveře pomocí mobilního telefonu.
+ Bezproblémové odemykání/zamykání.
+ Možnost vytvářet jednorázové a dočasné přístupy.
+ Šifrovaná komunikace.
+ Bezdrátové řešení všech částí.
+ Extrémně snadná instalace bez nutnosti vrtání či tažení kabeláže.
+ Kompatibilní s většinou typů dveří.
+ Bezproblémové ovládání z internetu pomocí Nuki Bridge.

Zápory

– Vyšší hlučnost při odemykání.
– Chybí podpora IFTTT a Widget na plochu.
– Pro používání běžného klíče je potřeba zámek s oboustrannou vložkou.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Nuki.cz.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)