Google Chromecast Ultra: Inovace pro ty, kteří touží po 4K rozlišení (recenze)

Chromecast-Ultra

Chromecast od Googlu se na trhu objevil již v několika variantách, my jsme pro vás otestovali nejnovější a nejvybavenější variantu se 4K rozlišením – Google Chromecast Ultra. Jak dopadl v našem testu?

Google Chromecast Ultra – obsah recenze

Obsah balení a konstrukce

Sympatická krabička tradičně ukrývá jen to nejdůležitější – samotný přístroj, MicroUSB kabel, napájecí adaptér a několik papírových materiálů.

Samotný přístroj je podobný druhé generaci a vypadá trochu jako menší puk, ze kterého trčí HDMI kabel. Ten je možné pro snadnější přenos magnetem přichytit k tělu zařízení. Na přední straně se nachází vstup pro napájení skrze konektor MicroUSB, na těle sídlí ještě stavová dioda a tlačítko pro tovární restart.

Chromecast Ultra

Zapojení do televize

K propojení s televizí je potřeba HDMI konektor, což už je u řady Chromecast pro televize standardem. Zařízení není nikterak velké, navíc je kablík ohebný, a tak lze Google Chromecast Ultra snadno schovat. Vyřešit musíte také napájení – pokud využijete napájení z televize, Chromecast bude funkční, ale bohužel jen na Full HD rozlišení.

Pokud budete chtít využít plný potenciál, je nutné použít originální adaptér. Ten je v našem případě určen do americké zásuvky, pomůže však jednoduchá redukce. Novinkou je možnost připojení skrze RJ45 konektor, tedy přivést do něj internetové připojení skrze kabel. To opět umožní originální síťový adaptér.

Spárování a nastavení

Snadné nastavení a zapojení je jednou z hlavních vlastností Chromecast Ultra a obecně této řady. Zařízení stačí připojit, do telefonu nainstalovat oficiální aplikaci Google Home a projít jednoduchým průvodcem. Ten nás převážně pouze informuje o průběhu nastavování a funkcích.

Pokud se připojujete skrze Wi-Fi, bude nutné vybrat danou síť. U 2,4GHz sítě si dejte pozor, že Chromecast nemusí podporovat Wi-Fi na kanálech 12-14. Nový Chromecast podporuje i 5GHz síť, což kvitujeme. Zároveň ale doporučujeme použít kabelové připojení – nízká odezva a rychlý datový tok se budou při přehrávání 4K videa hodit. Nutné je také zadat vlastní Google účet, který bude použit k přehrávání multimédií skrze služby Googlu.

Celé spárování zabralo opravdu pár desítek sekund a je velmi snadné pro každého. Pokud byste potřebovali z jakéhokoliv důvodu Google Chromecast Ultra restartovat do továrního nastavení, stačí jej ponechat zapojený a podržet několik sekund tlačítko na boční straně. Dioda začne blikat oranžově a po rozsvícení bílého světla můžete pustit tlačítko.

Google Home
Google Home

Přehrávání multimédií

Zde přichází po konektoru RJ45 druhá změna – Chromecast Ultra nabídne výstup se 4K rozlišením. Tato verze patří do rukou hlavně těm, kteří již mají nebo plánují zakoupit televizor právě se 4K rozlišením. Předchozí modely končily u Full HD. Díky připojení kabelem k internetu jsou odezvy o něco rychlejší než u staré generace.

Zařízení Chromecast jsou určena hlavně k přehrávání multimédií z internetových služeb, samozřejmostí je podpora YouTube, Google Movies, Google Music, ale i třeba Spotify, Netflix a další. Seznam podporujících služeb a aplikací naleznete na stránce Googlu.

V první řadě bychom měli uvést na pravou míru, jak vlastně přehrávání obsahu probíhá. Google Chromecast Ultra je samostatné zařízení, které si dokáže z internetu stahovat a přehrávat data samo. Mobilním telefonem či notebookem mu jen sdělíte, jaký obsah má přehrávat, a můžete jej i ovládat (přetáčení, zvuk apod.). Na telefonu tedy stačí spustit k přehrávání nějaký film a poté můžete klidně telefon vypnout – Google Chromecast Ultra jej bude přehrávat nezávisle.

[aps_product_sz id=“425110″]

Přehrávání z počítače

Google Chromecast Ultra lze ovládat skrze počítač a prohlížeč Google Chrome. Stačí například otevřít přehrávání YouTube a v pravém rohu videa se objeví ikonka Chromu, skrze kterou můžeme přehrávání spustit na Chromecastu. Tímto způsobem lze předávat multimédia z podporovaných služeb (YouTube, Movies, Music apod.).

Druhou možností je zrcadlení obrazovky. Nejnovější Chrome již má doplněk pro streamování v sobě, přesto Google doporučuje tento doplněk nainstalovat. Ten nám umožní zrcadlit jednotlivé karty prohlížeče, ale i celou plochu, což bylo po domácí síti poměrně rychlé a šlo zrcadlit slušně i video, i když nebylo 100% plynulé. Minimálně na prezentace či obrázky ale skvělý nástroj.

Google-Chromecast-Ultra-zcradleni

I když oficiálně neumí Chromecast fungovat jako DLNA, můžeme jej podobnou funkci naučit. Tedy přehrávání videí z lokálního úložiště. Postará se o to opět doplněk do Chromu. Díky němu je možné libovolné video pustit do televize a na počítači pokračovat ve své práci. Funguje to výborně a dokonce i s videem ve 4K.

Přehrávání z telefonu

Na mobilním telefonu je princip totožný. Opět aplikace, které jsou podporovány, zobrazí ikonu k přehrávání daného videa či hudby na zařízení Chromecast. Můžete znovu ovládat také například hlasitost, přetáčet nebo tvořit playlist. Možností je také zrcadlení videa, což lze provést přes aplikaci Google Home.

Pokud je Chromecast Ultra připojen kabelem, je streamování poměrně rychlé. V naší kanceláři je velké zarušení Wi-Fi sítí, a tak po přechodu na bezdrátové připojení Chromecastu se odezva zhoršila. Ani v ideálních podmínkách není ale odezva úplně nejlepší a na nějaké přesné hraní her to není. Spíše na přehrávání obrázků z dovolené.

Závěr

Jelikož se řadí Google Chromecast Ultra stále mezi novinky, na českém trhu jej zakoupit nelze. Musíte se tak zatím spolehnout jen na nákup ze zahraničí, kde za něj zaplatíte v přepočtu 1750 Kč bez DPH. Cena na českém trhu se s daní určitě vyšplhá nad 2000 Kč, což není úplně málo.

Nejnovější přírůstek do rodiny Chromecast opět není žádnou revolucí, ale spíše inovací. Google chtě nechtě musel reagovat na stále rostoucí trh se 4K televizory a musel přinést zařízení, které si s takovým rozlišením poradí. Přidává také konečně možnost připojení k internetu kabelem, což zrychluje reakce a datovou propustnost.

Mezi největší nevýhody řadíme v současné době špatnou dostupnost a vyšší cenu. Další nevýhody pramení z celkové myšlenky Chromecastů, a tedy omezení pouze na podporované služby. DLNA bohužel toto zařízení oficiálně neumí, lze si ale pomoci speciálním doplňkem do Chromu.

Závěrečné hodnocení: Google Chromecast Ultra je v našich očích povedeným zařízením, ale zároveň pouhým vylepšením předchozích generací. Poradí si nově se 4K rozlišením i kabelovým připojením k internetu, což se k novým televizím rozhodně hodí. Jinak ale funguje totožně se staršími generacemi. Pokud ale toužíte po novém Chromecastu z roku 2020, tak si přečtete recenzi Google Chromecast s Google TV.

Klady

+ Jednoduchá instalace a nastavení.
+ Podpora 4K rozlišení.
+ Podpora Wi-Fi 5 GHz i RJ45 konektor.
+ Snadné přehrávání obsahu podporovaných služeb (YouTube, Music, Movies, Netflix apod.)
+ Možnost zrcadlit obrazovku počítače i telefonu.

Zápory

– Vyšší cena.
– Špatná dostupnost.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)