Caterpillar Cat S60: Smartphone s termovizí oficiálně pro český trh

Caterpillar Cat S60-1

O smartphonu Caterpillar Cat S60 jsme vás informovali již v únoru letošního roku v rámci MWC 2016, nyní se tento telefon s infrakamerou dostává na pulty českých obchodů. Co na české zákazníky čeká?

Caterpillar Cat S60: extrémní odolnost a infrakamera

Smartphony společnosti Caterpillar cílí především na uživatele, kteří pracují s mobilním telefonem v nepříznivých podmínkách. Caterpillar Cat S60 se řadí mezi telefony, které se pyšní vojenským standardem MIL-STD-810 – přístroj by měl přežít pád na tvrdý podklad z výšky až 1,8 metru, úctyhodná je i možnost potápění se s telefonem až do hloubky 5 metrů. Výrobce navíc přislíbil péči i o zákazníky, kterým se povede displej rozbít.

Již od pohledu poznáte, že Caterpillar Cat S60 není žádný drobek – vyztužený litý rám ale telefonu sluší a jedná se dle našeho názoru o jeden z prvních telefonů výrobce, který se po designové stránce povedl. Alespoň tedy ve své kategorii odolných telefonů. Váha telefonu je oproti běžným smartphonům vysoká, přesnou hodnotu ale prozatím neznáme.

Caterpillar Cat S60-1

Inframera v telefonu? Stojí za ní známá společnost Flir

Caterpillar Cat S60 je prvním telefonem na světě, který kombinuje běžnou digitální kameru a infrakameru. Za zrodem stojí společnost Flir, která je leadrem v oboru termokamer. Kamera v telefonu do sebe kombinuje snímky ve viditelném spektru spolu s infra, což dodává do infrasnímku určité detaily. Díky infrakameře mohou uživatelé měřit teploty až na vzdálenost 30 metrů, pozorovat úniky tepla a vytvářet reporty. Vzhledem k ceně telefonu a ceně profesionálních termokamer si nejsme jisti, jak moc přesný odečet teplot bude. Mnohdy ale není přesné měření nezbytné a vystačíte si pouze se zobrazením teplotních rozdílů (kvalitativní termografie).

Přímo ve snímcích lze zobrazovat teploty pomocí kurzorů, tuto operaci lze udělat i dodatečně díky mobilní aplikaci Flir Tools. Zatím si nejsme jisti, zda telefon ukládá i radiometrické snímky, které lze dále zpracovávat například v programu Flir Tools pro PC. Přímo mobilní aplikace pro focení nám dovolí i změnu barevné palety, což se může za různých podmínek hodit.

Caterpillar Cat S60-13

Hardwarem drží krok

Přestože Caterpillar Cat S60 nemíří hardwarovou výbavou mezi nejvýkonnější telefony na trhu, parametry rozhodně nezklame. Zákazníci se mohou těšit na osmijádrový Snapdragon 617, 3GB RAM paměť, 32GB vnitřní úložiště nebo baterii s kapacitou 3800 mAh. Chybět by neměla ani plnohodnotná podpora českého LTE.

[aps_product_sz id=“403446″]

Cena a dostupnost

Čeští zákazníci zaplatí za Caterpillar Cat S60 částku 17 999 Kč. Vzhledem k přítomnosti termokamery Flir a vysoké odolnosti se jedná o adekvátní částku, ale již nyní je jisté, že se tento přístroj nestane masovou záležitostí. Využití ale najde opravdu u uživatelů, kteří dychtí po odolném telefonu nebo ve svém pracovním oboru využijí mobilní termokameru. Caterpillar Cat S60 je již nyní skladem v několika českých obchodech, do dalších se postupně dostává.

Zdroj: TK, TZ

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)