Aplikace Víš co kupuješ? prozradí složení potravin

Aplikace-Víš-co-kupuješ-prozradí-složení-potravin

Víte, co jíte? Sledujete složení potravin, které konzumujete? Jde to i jednodušeji než luštit často titěrná písmenka na obalech. S aplikaci Víš co kupuješ? stačí načíst čárový kód z výrobku a během několika okamžiků se dozvíte všechny podrobnosti.

Obsah článku

Co aplikace Víš co kupuješ? slibuje?

V popisku v Obchodě Play se dočtete, že databáze aplikace obsahuje asi 24 tisíc produktů, přičemž se zaměřuje především na takzvaná „éčka“ a alergeny. Kromě toho upozorňuje také na přítomnost palmového oleje nebo glukózo-fruktózového sirupu. Program tedy bude užitečným pomocníkem především těm, kdož se zajímají o to, jakými potravinami se stravují.

Jako hlavní funkce a vlastnosti jsou jmenovány:

  • Informuje o „éčkách“, alergenech, palmovém oleji a glukózo-fruktózovém sirupu.
  • Barevné rozlišení „éček“ podle jejich škodlivosti včetně doplňujících informací.
  • Zobrazení nutričních hodnot a složení.
  • Výrobky lze vyhledávat podle názvu nebo nasnímáním čárového kódu.
  • Přehled podobných produktů bez škodlivých přísad.
  • Aplikace je zcela zdarma.

 

Víš co kupuješ?

Víš co kupuješ?


Jak aplikace funguje v praxi?

Aplikace používá moderní vzhled ve stylu Material Designu a na úvodní stránce informuje o tom, jak vlastně funguje. Nechybí ani postranní nabídka, na kterou se podíváme dále.

K zadání produktu lze použít dva způsoby. První je standardní vyhledávání, kdy zadáte název, a našeptávač vám nabídne odpovídající potraviny, ze kterých si vyberete. Ikona fotoaparátu slouží k zadání pomocí snímání čárového kódu. Ten naskenujete jednoduše foťákem telefonu, v horších světelných podmínkách lze využít přisvícení bleskem.

Aplikace zobrazí stránku produktu, na které jsou v první řadě zvýrazněna „éčka“. Pro lepší orientaci jsou dle škodlivosti podbarvena červeně, oranžově, nebo zeleně. Po klepnutí na jednotlivé položky se dozvíte další podrobnosti, jako je název či konkrétní popis, proč a jak je daná složka škodlivá. Níže následují informace o přibližné ceně a alergenech. Držíte-li dietu, pak jistě oceníte výčet nutričních hodnot, přepočtených na 100 gramů produktu, k dispozici je také přesný přehled složení tak, jak byste ho měli najít na obalu. Zajímavým bonusem pak je seznam podobných produktů bez škodlivých éček. Počítejte však s tím, že data jsou stahována z internetového zdroje, proto je nezbytné připojení k síti.

V postranní nabídce najdete odkaz pro přechod na domovskou obrazovku či rychlé přepnutí do režimu čtení čárových kódů. Zajímavá je také databáze všech „éček“, ve které je možné vyhledávat. U každého je kromě čísla a názvu uvedeno, jakým způsobem může negativně ovlivňovat lidský organismus. V sekci Poslední hledání se můžete podívat na výrobky, které jste pomocí programu Víš co kupuješ? kontrolovali.

Resumé

Aplikace je poměrně jednoduchá a její ovládání přímočaré. Stačí buď zadat název výrobku, nebo naskenovat jeho čárový kód a během okamžiku se dozvíte, jak na tom je z hlediska složení. Barevné označení „éček“ podle škodlivosti pak napomáhá v rychlé orientaci, kladně hodnotíme také nabídku alternativních produktů se zdravějším složením.

Výtku nemáme v podstatě žádnou, neboť aplikace dělá jednu věc a dělá ji, soudě i dle reakcí stávajících uživatelů, opravdu dobře. Během půlroku zaznamenala aplikace Víš co kupuješ? více než pět tisíc stažení a může se chlubit pěknou průměrnou známkou 4,6. Jen 5 MB velký balíček lze instalovat na telefony a tablety s Androidem 5.0 a vyšším.

Víš co kupuješ?
Víš co kupuješ?

Pokud vás zajímá původ potravin a rádi byste se vyhnuli produktům z holdingu Andreje Babiše, pak byste určitě měli vyzkoušet aplikaci Bez Andreje.

Sledujete složení potravin?
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)