Máte na Androidu antivirový program? (Hlasovačka)

antivirovy program android

Antivirový program na Androidu je tématem, které dělí uživatele tohoto operačního systému na dva nesmiřitelné tábory. Zatímco jedni mají řadu důvodů, proč mít nainstalovanou nějakou ochranu, druzí argumentují zbytečností takového opatření. Na čí straně je pravda? To objektivně nezjistíme, nicméně budete se ptát, zda právě vy máte na Androidu antivirový program.

Máte na Androidu antivirový program Máte na Androidu antivirový program

Obsah článku

Podstatná a nezvratná fakta

Podstatným a nezvratným faktem je, že v zařízeních s Androidem máme často uložené velice osobní a citlivé údaje. Může se jednat o kontakty, seznamy hovorů, naplánované aktivity, různé přístupy, nebo třeba fotografie. Díky hardwarové výbavě je telefon pro potenciálního útočníka zajímavějším cílem než stolní počítač. Úspěšný narušitel může sledovat vaši polohu, využívat mikrofon k odposlechu a fotoaparát ke sledování. Lze tedy usuzovat, že zájemci o osobní data či špiclování snadno najdou důvod, proč se o něco takového vůbec snažit.

Data ve vašem telefonu mohou být pro útočníky velice zajímavá Data ve vašem telefonu mohou být pro útočníky velice zajímavá

Častý argument, na který můžete narazit v diskuzích o antivirových programech pro Android, zní: viry pro Android neexistují! Svým způsobem je to také nezvratný fakt. Ano, pokud termín „virus“ budeme chápat v jeho původním smyslu (tedy jako aplikaci, která se nějakým způsobem samostatně šíří mezi zařízeními), pak je toto tvrzení pravdivé. Android je jako systém postaven tak, že (alespoň prozatím) virus tohoto formátu neznáme. Ale je tu jedno podstatné „ale“, které probereme v další kapitole.

Viry ne, škodlivé aplikace ano

Co ale pro Android zcela nepochybně existuje, jsou škodlivé aplikace. Z Obchodu Play již byly staženy stovky programů, které obsahovaly nějakou součást, která dělala něco, co dělat neměla. Poměrně časté jsou trojské koně, vydávající se za nějaký program (typicky hru), který však po instalaci začne provádět něco, s čím by uživatel skoro jistě nesouhlasil. Je ale pravdou, že v tomto směru se autoři škodlivých aplikací musí spoléhat především na uživatele, který aplikaci stáhne a odsouhlasí její instalaci.

Samozřejmě existují výjimky, kdy se malware nainstaluje skrz bezpečnostní díru. Obzvláště známá je v tomto směru zranitelnost Stagefright, která umožňovala načtení a spuštění kódu pouhým otevřením multimediálního souboru. A to je právě okamžik, kdy by za uživatelem měla stát bezpečnostní aplikace, která takovému pokusu zabrání.

Bezpečnostní díra Stagefright otřásla důvěrou v bezpečnost Androidu Bezpečnostní díra Stagefright otřásla důvěrou v bezpečnost Androidu

Dnes už tedy (s výjimkou této Víkendové hlasovačky a diskuze) většinou nemluvíme o antivirových programech, ale o bezpečnostních balících či takzvaných antimalwarových aplikacích. Pokud si ale položíme otázku, proč byste mohli na Androidu potřebovat antivirový program, pak na ni můžeme odpovědět docela jednoznačně. Bezpečnostní aplikace je pojistkou v situacích, které uživatel nemusí mít vždy pod kontrolou. Samozřejmě značnou roli z hlediska bezpečnosti hraje i samotný uživatel, zejména jeho pozornost a používání zdravého rozumu.

Máte na Androidu antivirový program?

Dostáváme se tedy k anketní otázce pro toto kolo Víkendové hlasovačky a diskuze. Zní prostě: máte na Androidu antivirový program? Pro účely hlasování považujte za „antivirový program“ jakoukoli aplikaci či balík, jejímž účelem je chránit systém před škodlivým kódem.
[gravityform id=“178″ title=“false“ description=“false“ ajax=“true“]
V diskuzi pod článkem se pak můžete zamyslet nad ochranou před škodlivými aplikacemi v obecném měřítku – tedy zda je nutné této otázce věnovat pozornost. Budeme rádi, když se podělíte o své zkušenosti a doporučíte řešení, se kterým jste sami spokojení.

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme se v rámci Víkendové hlasovačky a diskuze ptali, jak důležitá je u mobilu kvalita fotografií. Výsledky ukázaly, že uživatelé považují fotografické schopnosti telefonů za důležité. Tedy konkrétně pro 14 % hlasujících je tento faktor naprosto klíčový. Dalších 39 % pak vyžaduje, aby telefon fotil dle jejich představ. Pro 31 % respondentů je kvalita fotek podstatná, ale ne zásadní. To je celkem 84 %. Jen pro 11 % je tento faktor nepříliš důležitý a pro 5 % dokonce nepodstatný.

Jak důležitá je u mobilu kvalita fotografií?
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)