Nový Android pozná, odkud jste instalovali aplikace. Proč ale?

odkud_jste_instalovali_ico

Pátý vývojářský náhled nové verze operačního systému Android 7.0 Nougat by měl být poslední zastávkou na cestě ke stabilní verzi. Lze tedy předpokládat, že se jedná systém v té podobě, v jaké nakonec půjde do světa. Jednou ze zajímavých změn je možnost zjistit, odkud jste instalovali aplikace.

Do zařízení se systémem Android lze instalovat aplikace několika způsoby. Tím nejčastějším je oficiální repozitář Obchod Google Play, kde najdete drtivou většinu programů pro tuto platformu. Další cestou jsou alternativní repozitáře („obchody“ – „stores“), které slaví úspěch především v zemích, kde je Obchod Play nedostupný.

Instalovat můžete i stažením balíčku APK z alternativního zdroje a jeho následnou instalací. Protože ale Google nemůže aplikace získané tímto způsobem kontrolovat na přítomnost škodlivého kódu, je instalaci z neznámých zdrojů nutné povolit v systémovém nastavení. Tímto krokem přebírá odpovědnost za možná rizika uživatel.

Tak odkud jste instalovali aplikace?

Až dosud nebylo z hlediska systému možné odlišit aplikace nainstalované z Obchodu Play od těch ostatní. V nejnovějším testovacím vývojářském sestavení Androidu 7.0 Nougat je však náznak, že se toto změní. V zobrazení podrobností o nainstalované aplikaci totiž přibylo několik nových prvků.

Jednou z novinek je i nenápadná položka Store, pod kterou se zobrazuje zdroj instalace. Jako zdroj informací je použit řetězec získaný metodou getInstallerPackageName. V případě programu staženého z Obchodu Play je zde v anglické mutaci App installed from Google Play Store, pokud se jedná o manuální instalaci z APK balíčku, uvidíte tu text App installed from Package installer.

Bohužel to vypadá, že jsou zobrazovány pouze dvě možnosti. Redaktoři serveru PhoneArena zkusili instalovat aplikaci z Amazon App Store, ale v podrobnostech se zobrazovalo, že jde o program instalovaný z instalačního balíčku.

A komu tím prospějete?

Je tak trochu otázkou, k čemu je vlastně informace o zdroji instalovaného programu dobrá. Některé zdroje se domnívají, že se může jednat o kontrolu obsahu z hlediska autorských práv. Tato verze stojí na předpokladu, že běžně placený program, který je nainstalovaný odjinud než z Obchodu Play, je s velkou pravděpodobností pirátskou kopií. Další možností využití jsou bezpečnostní aplikace, které mohou tuto informaci použít k odstranění či omezení stahovaných aplikací, aby se minimalizovaly problémy s možným škodlivým softwarem.

Zdroje: phonearena.com, androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (2)