5 tipů a triků pro navigaci Waze, které (možná) neznáte – 3. díl

5 tipů a triků pro navigaci Waze

Tipů a triků pro navigaci Waze není nikdy dost. Proto jsme pro vás připravili třetí pokračování, ve kterém vám ukážeme některé možnosti a funkce, které jste možná ještě nezkusili.

Zobrazení uživatelského jména

Víte, s jakým uživatelským jménem v navigaci Waze jezdíte, a jak vás tedy vidí ostatní účastníci? Zjistíte to jednoduše – stačí zadat do vyhledávání řetězec ##@username. V následujícím dialogovém okně se pak zobrazí vaše uživatelské jméno.

Bezpečnější hlášení událostí

Uživatelé často řeší, zda hlášení událostí, jako jsou například policejní hlídky či nehody, je či není v rozporu se zákonem. Pokud je telefon v držáku, nejde o porušení zákona, který říká, že „Řidič nesmí při jízdě vozidlem držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení.“ Aplikovat však lze ustanovení zákona, podle kterého je řidič „povinen věnovat se plně řízení vozidla“. Ideálním řešením tedy je nechat hlášení na spolujezdci. Pokud spolujezdce nemáte, pak cestou, jak neporušit zákon, je zadat hlášení později. Funguje to následovně:

  1. Při průjezdu kolem události klepnete na oranžové tlačítko v pravém dolním rohu.
  2. Zvolíte typ události a dál si aplikace nevšímáte. Po uplynutí pěti sekund se hlášení automaticky odloží.
  3. Odloženou událost můžete vidět v podobě ikony v pravém horním rohu.
  4. Když bezpečně zastavíte, klepnete na ikonu odložené události, zadáte další podrobnosti a odešlete.

Takto nahlášená událost se pak odešle spolu s místem, kde jste ji označili (tedy nikoli s tím místem, ze kterého jste ji odeslali). Samozřejmě i zde lze namítnout, že i dvěma klepnutími na obrazovku porušuje řidič zákon, nicméně pořád je to menší odvedení pozornosti než následný výběr typu události a její odesílání.

Přidání místa do oblíbených

Pokud na některá místa jezdíte častěji, můžete si je uložit do oblíbených. Pak navigaci na ně spustíte třemi klepnutími, bez nutnosti cokoli zadávat.

  1. Klepněte na tlačítko s lupou vlevo dole na nástrojové liště.
  2. Vstupte do sekce Oblíbené.
  3. Použijte volbu Přidat nové oblíbené.
  4. Zadejte adresu nebo název objektu a nechte ji vyhledat.
  5. Vyberte z výsledků ten správný a klepněte na něj.
  6. Vyplňte název, pod kterým bude položka uložena do oblíbených.

Když budete chtít na místo navigovat, stačí klepnout na lupu, Oblíbené a zvolit požadovaný cíl. Aplikace pak najde trasu a zahájí navigaci.

Změňte si ikonku

Když v mapě potkáte jiného uživatele (poloha ostatních je zobrazována se zpožděním cca 5 minut kvůli soukromí), možná si všimnete, že má jinou ikonku než vy. Změnu vlastní ikony (tj. jak jste vidět v mapě ostatními účastníky) provedete následovně.

  1. Klepněte na tlačítko s lupou vlevo dole na nástrojové liště.
  2. Použijte malou šipku vedle profilového obrázku a jména.
  3. Přejděte do sekce Moje nálada.
  4. Zvolte si ikonku dle svého gusta.

Upozorňujeme, že měnit ikonu lze až po ujetí prvních 160 kilometrů s Waze.

Kolik máte bodů?

Ne, v tomto případě nebude řeč o bodech za dopravní přestupky. Možná jste si všimli, že když hlásíte nějakou událost, zobrazí se kromě poděkování také hláška, že jste dostali šest bodů. K čemu body jsou? V podstatě k ničemu, ale podle dosaženého hodnocení má vaše ikona dudlík (jste Waze nováček – najeli jste méně než 160 km), nic (jste Waze dorostenec), štít (jste Waze válečník, tj. dostali jste se mezi 10 % nejvýše hodnocených ve vaší zemi), meč (jste Waze rytíř, tj. dostali jste se mezi 4 % nejvýše hodnocených ve vaší zemi), nebo korunku (jste Waze veličenstvo, tj. dostali jste se mezi 1 % nejvýše hodnocených ve vaší zemi). Své skóre můžete zjistit následovně:

  1. Klepněte na tlačítko s lupou vlevo dole na nástrojové liště.
  2. Použijte malou šipku vedle profilového obrázku a jména.
  3. Přejděte do sekce Hodnocení. Zde uvidíte vaši úroveň, počet bodů.

Na záložkách Přátelé a Všichni se pak můžete podívat na žebříčky, včetně vašeho umístění v nich.

Za co dostanete body? Na speciální bonusy se můžete podívat ve výše uvedené sekci v nabídce Vaše body. Běžné bodování najdete v oficiální nápovědě, ze které vybíráme:

  • Za každý ujetý kilometr – 3,2 bodu
  • Hlášení události na cestě – 6 bodů
  • Aktualizace cen na čerpací stanici – 8 bodů
  • Komentář k hlášení jiného účastníka – 3 body

Chcete dalších 5 tipů a triků pro navigaci Waze?

Navigaci Waze jsme se věnovali už mnohokrát, všechny zajímavé informace o této navigaci najdete na našem webu. Závěrem tu máme odkazy na předcházející díly tipů a triků pro navigaci Waze:

Zaujal vás tento díl a chtěli byste další várku? Napište nám do diskuze pod článkem dotazy, náměty a třeba i vlastní tipy, kterým se máme věnovat v pokračování!
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)