5 tipů a triků pro Mapy Google, díky kterým budete mapový mág

Mapy Google – náhleďák

Pokud používáte aktivně aplikaci Mapy Google, možná jste si stačili všimnout, že se toho v posledních týdnech poměrně hodně změnilo. Nových funkcí přibyla celá hromada, některé jsou ale tak šikovně ukryté, že jste je mohli velice snadno přehlédnout. Podíváme se tedy na dalších 5 tipů a triků, díky kterým budete v Mapách Google doslova kouzlit.

Tipy a triky: Mapy Google

#1 Označte si důležitá místa na mapě

Přidání si vašeho domova či pracovní adresy mezi „svá místa“ umožňuje aplikaci Mapy Google upozornit vás na dopravní situaci těsně před vaším odchodem z domova do práce či obráceně. Uložit si ale můžete i další adresy a místa, která často navštěvujete.

Domov a práce jsou ale bezesporu místy nejdůležitějšími. Aby tato důležitá místa v seznamu na první pohled vynikla, můžete jim změnit ikonku. Místo nudné šedé vlaječky tak můžete svému domovu dát například vzhled hradu a práci například ponorku (protože ji míváte ze svých kolegů).

  • V aplikaci Mapy Google klepněte na „hamburger“ tlačítko v levém horním rohu a zvolte možnost Vaše místa
  • V sekci Označeno štítkem naleznete položky Domov a Práce
  • Klepněte na tlačítko „trojtečky“ u nich a vyberte možnost Změnit ikonu

 

#2 Přidejte si do navigace průjezdné body (zastávky po cestě)

Když tato funkce zavítala do aplikace Mapy Google, mnozí uživatelé jen zamumlali pod vousy „no konečně“. Ano, je pravdou, že tato funkce v aplikaci chyběla dlouhou dobu. Na druhou stranu, funkce chyběla dohromady jen asi 6% uživatelů, kteří se buď živí jako řidiči nebo těm, kteří na více zastávkové trasy vyjíždí v průměru jednou do roka.

Ať už mezi zmíněná procenta patříte či ne, hodit se vám může. Jak další zastávku přidat? Je to jednoduché. Jako obvykle si v aplikaci vyhledejte cíl cesty. Klepněte na tlačítko s Navigace (kulaté s piktogramem vozu/chodce/busu) a prohlédněte si trasu. Pak klepněte na tlačítko „trojtečky“ vpravo nahoře a vyberte Přidat zastávku. Přidat jich můžete kolik chcete a jejich pořadí můžete libovolně měnit přetahováním jednotlivých položek.

 

#3 Podívejte se, která místa jste v minulosti navštívili

Mapy Google jsou perfektním pomocníkem při hledání nových a nepoznaných míst. Mohou ale posloužit i jako historie míst, která jste navštívili.

Pokud otevřete Mapy Google na telefonu, rozbalíte „hamburger“ menu a vyberete položku Vaše časová osa, můžete vidět (s až trochu strašidelnou přesností) všechna místa, která jste navštívili a jak dlouho jste se na nich zdrželi.

Časová osa a zaznamenávání vašich pohybů ale není ve výchozím nastavení zapnuta. Historie se začne zapisovat až teprve po vašem souhlasu, který můžete aplikaci udělit po prvním navštívení časové osy.

Tato funkce je ale trochu kontroverzní. Zatímco jedni uživatelé odmítají její spuštění, protože mají strach z tzv. „Velkého bratra“, jiní jsou za funkci vděční, protože jim pomáhá organizovat si své plány. Takoví uživatelé pak ví, jak dlouho se kde zdržují, jak dlouho trvá cesta na ono místo, kde pořídili kterou fotku či kolik kilometrů najezdí v práci.

 

#4 Měření vzdálenosti

Pokud jen potřebujete vědět, jak vzdálená jsou si dvě různá místa, použijte funkci měření vzdálenosti. Stačí si v aplikaci Mapy Google otevřít libovolné místo (nefunguje úplně na všech POI, ale na většině ano) a v jeho detailu sescrollovat až na konec, kde se nachází tlačítko Změřit vzdálenost.

Jednoduchým tažením po mapě pak natahujete pomyslnou nit, kterou natáhnete až na místo, jehož vzdálenost potřebujete určit. Po jeho dosažení můžete plovoucím tlačítkem + přidat další bod a zjistit tak vzdálenost několika bodů mezi sebou. Jedná se ale samozřejmě jen o vzdálenost vzdušnou čarou.

#5 Vyhněte se dálnicím a zpoplatněným úsekům

Stále dokola slyšíme, jak někdo lamentuje nad stavem českých dálnic a cenou dálničních známek. „A za tyhle cesty tu platíme?!“ Ano, platíme. Pokud se vám to nelíbí, klidně můžete na svých cestách zvolit trasu, po které se dálnicím zcela vyhnete.

Během zadávání cílového bodu navigace a výběru trasy, najdete v pravo nahoře tlačítko „trojtečky“, pod nímž jste našli například přidání zastávky (průjezdného bodu). O něco níže v menu naleznete i Možnosti trasy. Zde můžete zadat, zda se chcete vyhnout jen dálnicím, jiným zpoplatněným úsekům nebo třeba i trajektům (při cestě přes moře).

Google Maps
Google Maps

Máte další tipy?

Dalších pět tipů a triků, které Mapy Google umí naleznete například v článku Google Mapy: 5 tipů, které se vám na dovolené budou hodit.

Věříme ale, že existuje mnohem více zajímavých triků, které dokáží proměnit používání Map Google v čiré kouzlení. Pokud i vy znáte nějaké tipy, triky nebo funkce a možnosti, které zde nezazněly, podělte se o ně s námi. Napište nám o nich na e-mail daniel.macho@svetandroida.cz a jako předmět uveďte „Mapy Google“.

A nakonec zbývá otázka: O kolika z uvedených možností jste věděli a o kolika jste neměli žádné ponětí? Využijete některý z tipů a triků na svých dalších cestách? Podělte se s námi a dalšími čtenáři v diskuzi pod článkem.

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)