I přes zákaz sbírá 1000 aplikací data uživatelů. Google problém i nadále ignoruje

1 000 aplikací sbírá data uživatelů

Na sběru informací dnes závisí řada projektů, ať už jsou to jednoduché aplikace nebo celé firmy. Nesmí se tak ovšem dít bez vašeho souhlasu, který danému subjektu poskytujete v oprávnění aplikací. Jenomže vývojáři jsou tvorové zvědaví a chtějí vědět o svých uživatelích maximum. Do 1 000 aplikací v Google Play tak ukryli škodlivé kódy, které sbírají informace o uživatelích i přesto, že jim přístup nepovolíte. Na problém už byl v minulém roce upozorněn Google, ten má ale zjednat nápravu a s Androidem Q.

Které aplikace sbírají data bez vašeho souhlasu?

Výzkumníci z International Computer Science Institute prověřili dohromady 88 tisíc aplikací, v nichž objevili 1 325 případů „nebezpečného“ softwaru. Ten obcházel zabezpečení nastavené Googlem v systému Android a odesílal posbíraná data na soukromé servery vývojářů. Skrze aplikace zjišťovali nejčastěji seznamy dostupných Wi-Fi sítí nebo data z pořízených fotografií.

Aplikace Shutterfly dokonce sbírala souřadnice uživatelů, jiné pak zvládly zjistit třeba sériové číslo mobilu nebo přečíst data uložená na paměťové kartě. Software obcházející zabezpečení byl objeven také v aplikaci hongkongského Disneylandu nebo u dvojice aplikací od Samsunsgu. A že jde o hodně využívané aplikace, konkrétně se jedná o Samsung Health a webový prohlížeč. Jiné appky na to šly ještě větší oklikou a po připojení telefonu k síti Wi-Fi se snažily zjistit identifikační číslo routeru.

Výzkumníci kontaktovali už v minulém roce Google, ten ale dosud s řešením nepřišel. Nápravu má pravděpodobně sjednat teprve Android Q, jehož se dočkáme zhruba v záři tohoto roku. Google v systému schová data všem aplikacím, pokud k nim nedostanou přímo přístup od uživatele v oprávnění. Problém ovšem je, že Android Q nebude dostupný pro všechny telefony; dostanou bezpečnostní záplatu i starší modely?

Jak chráníte své údaje v telefonu?

Zdroj: cnet

Lukáš Altman
O Autorovi - Lukáš Altman

Ahoj. Baví mě technologie a aplikace, které usnadňují každodenní život. Ve své tvorbě rád používám konstruktivní kritiku, fandím značkám jako Huawei, Honor nebo Xiaomi. více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)