TOPlist

Přinášíme androidí novinky z Google I/O 2010! [průběžně aktualizováno]

Google IO 2015

Sedíme v Moscone West, přímo uprostřed dění konference Google I/O a v napětí očekáváme dnešní keynote. První zajímavostí je, že asi opravdu dnes půjde o Androidy. Už teď, před startem keynote, totiž po plátně běhá nekončící řada variací Androidího robotka. Nechme se překvapit!

2010-05-20 08.25.59

Aktualizováno:

Doslova před několika okamžiky skončila druhá prezentace (keynote) vývojářské konference Google I/O 2010. Nakonec jsme se spolu s ostatními fanoušky po celém světě dočkali asi hodinové prezentace novinek ze světa Androidu. Pojďme se tedy v tuto chvíli ve zkratce podívat na novinky, které jsme z živého přenosu na Youtube a naživo v místě konání zachytili.

Na úvod nejprve několik čísel:

  • za 18 měsíců představeno na 60 Android zařízení
  • na rozšíření do 48 zemí světa se podílelo 21 výrobců a 59 operátorů
  • Android je v USA druhým nejprodávanějším smartphone OS po RIM (Blackberry)
  • 100 000 nových registrací za den
  • Android Market nabízí více než 50 000 aplikací
  • Asi 180 000 vývojářů se podílí na vývoji pro Android

Hlavním tématem celé keynote byla samozřejmě dlouho očekávaná aktualizace Androidu s názvem Froyo. K dispozici ke stažení je již také vývojové prostředí Android 2.2 SDK. Pojďme se tedy v jednotlivých bode podívat na novinky v Androidu 2.2 Froyo.

Rychlost

Díky novému JIT compileru (Just-in-Time) postaveném na Dalvik Turbo by měl být Android 2.2 Froyo rychlejší a celkově výkonnější, a to až 5krát ve srovnání s Androidem 2.1 Eclair.

Cloud to Device Messaging a Backup

Nové Cloud to Device Messaging API umožní zasílání upozornění a zpráv na telefon a oboustrannou synchronizaci s jinými zařízeními. (Použití bylo krásně ukázáno na zaslání pozice na Google Maps. V desktopovém prohlížeči označím na mapě místo a tuto informaci přes tlačítko zašlu na Android telefon. Na telefonu se mi v reálném čase otevře aplikace Google Maps a zobrazí se místo, které jsem původně označil na desktopové verzi map).

Backup API umožní zálohovat data aplikací a jejich obnovu v případě ztráty.

Tethering, přenosný hotspot

Příjemnou novinkou je možnost vytvoření přenosného hotspotu z Android telefonu (= tethering). To umožní dalším zařízením (jako iPadu :)) připojit se k Android telefonu jako k přístupovému bodu a například využít jeho připojení k internetu.

V8 javascript engine a Geolocation

Z pohledu vylepšení se nejvíce novinek dočkal Android prohlížeč. Nový javascript engine V8, který používá také Google Chrome, až 3krát zrychlý běh javascriptových aplikací a tím i webových stránek.  Google si od toho s nadsázkou slibuje nejrychlejší prohlížeč na světě. Podle praktického srovnání je prohlížeč ve verzi Froyo 2-3krát rychlejší než ten ve verzi Eclair.

Díky integraci geolokačních funkcí do prohlížeče je možné například u služby Google Maps otevřené v prohlížeči otáčet mapou podle toho, jak máte natočený telefon – podobně jako s kompasem.

Podpora Adobe Flash a Air

Froyo nabídne podporu Flashe 10.1 a Air aplikací.

Rozpoznání hlasu a integrace s Google službami

Velmi zajímavým, i když pro český jazyk zatím nepoužitelným, rozšířením prohlížeče v Androidu 2.2 Froyo je využití převodu hlasu na text ve službách jako Google překladač, vyhledávání (textu i obrázků) nebo mapy. Stačí vyslovit slova k vyhledání, ta se převedou na text a ten je následně použit aplikacemi. Hlasem je možné také vytočit kontakt ze seznamu kontaktů.

Aplikace a Market

Hodně vylepšení se dočkaly také aplikace a samotný Market.

  • Web Marketplace – Market aplikací se dočká webové podoby, odkud bude možné bezdrátově nainstalovat aplikaci na Android telefon. Android Market by měl v budoucnu prodávat také hudbu.
  • Přesun aplikací z paměti telefonu na SD kartu – Aplikace se mohou přesunout automaticky (bez zásahu uživatele, pokud dojde k zaplnění místa v paměti telefonu) nebo manuálně na popud uživatele. Funkcionalita aplikace uložené na SD kartě zůstává naprosto stejná, jako kdyby byla uložena v paměti telefonu, takže není potřeba aplikaci přesouvat zpět do telefonu.
  • Auto Update – Automatický proces aktualizace aplikací v pozadí, uživatel nemusí manuálně stahovat aktualizace. V nastavení lze vypnout/zapnout přes volbu „Allow auto update“. Bude možné také aktualizovat všechny aplikace najednou (nikoliv každou zvlášť).
  • Hlášení o pádu aplikace – Pokud vám aplikace z neznámého důvodu přestane fungovat a skončí pádem, je možné odeslat zprávu vývojáři. Všechna takto odeslaná hlášení o pádu se neztratí. Jejich historie se objeví na stránce Marketu v nové sekci Bugs.

Over-The-Air

Doslova ukázkové bylo předvedení bezdrátové synchronizace mezi počítačem a Android telefonem.

  • Instalace aplikací z PC na Android telefon – Aplikace bude možné v reálném čase nainstalovat z webového Marketu na PC do Android telefonu skrze Cloud to Device Messaging (C2DM)
  • Streamování hudby z PC na Android telefon – Hudební archiv uložený na disku PC bude možné bezdrátově streamovat na Android telefon a písničky z PC přímo přehrávat v Android telefonu. Fungovat by mělo s Windows Media Playerem, iTunes, apod.

Youtube

Vestavěný Youtube přehrávač se dočkal tlačítka HQ pro přehrání videa ve vyšším rozlišení.

Nové reklamní formáty

Google se zaměřil také na vylepšení možností umístění reklamy na Android zařízeních. Vývojářům byly představeny nové formáty reklamy podle potřeb zadavatelů. Google představil textové i grafické AdSense reklamy přizpůsobené pro telefony. Pod heslem otevřenosti bude možné kromě AdSense používat i konkurenční reklamní kanály.

Reklamy budou nově pracovat také s aktuální polohou telefonu, reklamní proužek tak může být například doplněný o obrázek zeleného telefonku, jehož stisknutím se dovoláte přímo do restaurace.

Reklamy se budou nově zobrazovat také podle relevance k aktuálně prohlíženému obsahu (například pokud mám aplikaci pro výběr a nastavení obrázků na pozadí telefonu, v různých tématických kategoriích obrázků – jako auta, pobřeží – bude reklamní proužek zobrazovat relevantní reklamy na automobilku, cestovní agenturu, atp.). Více na google.com/mobileads.

Na novinky, se kterými Android 2.2 Froyo přichází, se můžete podívat také na oficiálním videu.

Android 2.2 Official Video

Android 2.2 Official Video

redakce
O Autorovi - redakce

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (18)