TOPlist

Xiaomi vydá aktualizaci na Android 5.0 počátkem roku 2015

xiaomi_ico

Viceprezident Xiaomi pro product management Hugo Barra v rozhovoru pro média nastínil očekávaný vývoj produktů této významné čínské společnosti. V plánu je například brzké vypuštění firmware MIUI, založeného na Androidu 5.0 Lollipop, a firma také uvažuje o vydání telefonu v rámci programu Google Android One.

Viceprezident Xiaomi pro product management Hugo Barra Viceprezident Xiaomi pro product management Hugo Barra

Barra prohlásil, že vydání Androidu 5.0 Lollipop je z pohledu výrobků Xiaomi na světovém trhu priorita číslo jedna. Poznamenal také, že pro společnost není nová verze jen otázkou optimalizace systému, ale také harmonického spojení vzhledu MIUI a nového designového trendu Google „Material“.

„Chceme svým zákazníkům nabídnout to nejlepší z obou světů. Práce jsou nyní v plném proudu a vydání MIUI 6 s Androidem 5.0 lze očekávat do konce prvního čtvrtletí roku 2015 pro zařízení řady Mi. Aktualizace bude také k dispozici pro zařízení linie Redmi, ale nemáme konkrétní časový plán (pro tyto chytré telefony).“

Z Barrových slov je zřejmé, že globální expanze je stále důležitou prioritou společnosti, která ji považuje za klíč k úspěchu. Xiaomi se ovšem nepodařilo dostat na všechny trhy, které chtěla v tomto roce obsadit. Otevřenou otázkou je, proč Barra mluvil o MIUI verze 6, která již nějakou dobu existuje, a zároveň o změně vzhledu. Možná je to způsobeno tím, že hlavní aktualizace firmwaru bude k dispozici až s vydáním nové vlajkové lodi Xiaomi MI5.

Xiaomi vydá aktualizaci na Android 5.0 počátkem roku 2015 Xiaomi vydá aktualizaci na Android 5.0 počátkem roku 2015

Vrátíme-li se k tématu Android One, viceprezident řekl, že on i jeho kolegové jsou velkými fanoušky tohoto projektu a chtějí být jeho součástí. Podle něj je to jen otázkou času, stejně jako některé další podrobnosti, které ale podrobněji nespecifikoval. To však neznamená, že by se Xiaomi hodlalo vzdát MIUI – ve firmě prostě jen přemýšlejí, jak zvýšit svůj podíl na trhu. Je otázkou, zda projekt Android One přinese samotné platformě úspěch, protože se šíří mnohem pomaleji, než se očekávalo.

Aktualizace softwaru je pro Xiaomi zásadní a měla by se týkat všech zařízení se systémem Android, vyrobených v letošním roce. Situace vypadá slibně, protože mnozí výrobci slíbili vydat update co nejdříve. V minulosti čínští výrobci vydávali významné aktualizace jen pro své vlajkové lodi, ale pro Xiaomi je nutné nejen prodávat své telefony, ale také vybudovat armádu věrných fanoušků, k čemuž má přispět i brzké uvolnění nového Androidu pro co nejvíce produktů.

Zdroj: Hi-Tech.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)