World Radio FM: poslouchejte rádia z celého světa

world_radio_ico

Mnohé mobilní telefony současnosti jsou schopny přijímat rozhlasové vysílání v pásmu velmi krátkých vln (FM). Uživatel tak může poslouchat rádia z vysílačů, které pokrývají danou oblast, tedy pouze lokální rozhlasové stanice. Pokud chcete poslouchat hudbu a zprávy ze vzdálenějších krajů a zemí, je v Obchodě Play k dispozici několik programů pro streamování rozhlasových stanic z Internetu. Dnes si představíme aplikaci World Radio FM.

Co World Radio FM slibuje?

S tímto programem budete moci poslouchat a nahrávat hudbu, zprávy, dokumentární pořady, rozhovory a další programy tisíce rozhlasových stanic z celého světa.

V uživatelsky přívětivém a jednoduchém rozhraní aplikace můžete snadno:

  • Vyhledat konkrétní rozhlasovou stanici z celého světa, poslouchat živě hudbu, písně svých oblíbených interpretů, programy a pořady.
  • Filtrovat a vybírat rozhlasové stanice podle žánru, země a jazyka.
  • Zobrazit si název právě přehrávané písničky.
  • Podívat se na seznam lokálních rozhlasových stanic.
  • Poslouchat rádio na pozadí.
  • Nahrávat rozhlasové vysílání a spravovat nahrávky.
  • Hlasovat pro nejlepší stanice stisknutím tlačítka Like a přidávat ty, které se vám líbí, do seznamu oblíbených pro rychlý a snadný přístup

Bavte se poslechem živého rozhlasového vysílání kdekoli na světě!

Jak World Radio FM funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 1.6 jsme nainstalovali na redakční telefon Sony Xperia Z3 s oficiálním Androidem 5.0.2 Lollipop. Stahování i instalace proběhla rychle, neboť balíček je velký jen 1,4 MB. Po spuštění se ocitnete rovnou v prostředí programu, který budete ovládat skrze levou postranní nabídku, čítající pět položek. Nelíbilo se nám ale, že aplikace bez dotázání se uživatele vytvořila zástupce na domovské obrazovce.

Sekce All Radio zobrazí přehled všech dostupných rozhlasových stanic. Autoři nijak nepublikují, podle jakého klíče jsou rádia seřazena (patrně dle počtu „lajknutí“), na prvních místech však figurují především rádia z USA a Ruska. Klepnutím na stanici spustíte přehrávání, přičemž u některých uvidíte i seznam odehraných písní, včetně časů, kdy začaly hrát, u jiných je k dispozici pouze logo. Z panelu nástrojů je možné spustit nahrávání (které nám ale nefungovalo), pozastavit a opětovně spustit přehrávání. Tlačítkem Like se dostanete na seznam sociálních sítí, skrze které se můžete přihlásit a hlasovat pro nejlepší stanice.

Přes sekci Search lze filtrovat stanice podle vašeho vkusu a nálady. Přepínačem Local Radio zobrazíte pouze místní rádia, tedy v našem případě z Česka. Podobně přepínač Like ukáže pouze seznam stanic, jež jste označili jako oblíbené. Dále můžete filtrovat podle žánru (Genre), země (Country) a jazyka (Language).

Filtry lze přitom vzájemně kombinovat (platí zde logické „A“), takže není například problém nechat si ukázat jen řecké stanice, hrající současnou popovou hudbu. Souhrnně bychom nabídku hodnotili jako relativně širokou – například z Česka lze tímto způsobem poslouchat 32 stanic, ze Slovenska dvacet.

Při pokusu o vstup do sekce Recordings aplikace opakovaně bez uvedení důvodu spadla, což jen potvrdilo problémy s nahráváním. Netušíme, zda se projevují jen na našem mobilu, nebo jde o širší záležitost.

Sekce s nahrávkami aplikaci shazovala Sekce s nahrávkami aplikaci shazovala

Podívejme se nyní na nastavení, které najdete v sekci Settings. Zde jsou poněkud paradoxně jako první odkazy na hodnocení programu v Obchodě Play a další aplikace z dílny vývojářského studia – například prohlížeč webových kamer, editor fotek či hlasový záznamník. Třetí v pořadí je odkaz pro vytvoření zástupce, kterého, jak jsme si již řekli, vytváří aplikace sama, bez dotazu na uživatele.

Teprve na čtvrtém místě je možnost volby výchozí země (My Country), následuje přihlášení přes zvolenou sociální síť (Sign In). Závěr patří odkazu na webové stránky radio.vinternete.com, formuláři pro kontaktování autorů a číslu verze.

Aplikace tedy neposkytuje často až zbytečně široké možnosti konfigurace – v podstatě jedinou položkou, kterou můžete ovlivnit, je nastavení domovské země.

Resumé

Aplikace World Radio FM by se dala jako vysloveně jednoduchá a přímočará. Nabízí seznam rozhlasových stanic z celého světa, které můžete poslouchat online. Přidanou hodnotou jsou možnosti filtrování podle země a žánru. Pokud tedy například chcete zavzpomínat na atmosféru ze své zahraniční dovolené, tento program vám ochotně pomůže oživit vzpomínky. Podobně snadno pak můžete poslouchat české rozhlasové stanice při svých pobytech za hranicemi.

Kritiku musíme vznést především za nefungující nahrávání – kdyby ho autoři neslibovali přímo v oficiálním popisku, patrně bychom se ale bez této funkce obešli. Za poměrně drzé považujeme automatické vytváření zástupce na domovské obrazovce – přeci jen tato operace by měla proběhnout pouze se souhlasem uživatele. To, že program nemá českou lokalizaci, s ohledem na jeho jednoduchost není na překážku.

Aplikaci World Radio FM si zatím nainstalovalo více než deset tisíc uživatelů a jeho hodnocení v Obchodě Play je 3,4. 1,4 MB velký instalační soubor můžete zdarma použít na telefonech a tabletech s Androidem 4.1 a novějším.

World Radio FM + Music Record, News, Events Cast
World Radio FM + Music Record, News, Events Cast
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)