Weather Timeline: počasí v moderním designu „Material“ se strojem času

weather_timeline_ico

Předpovědí počasí pro Android je v Obchodě Play celá řada. Liší se od sebe šíří poskytovaných informací, jakož i vzhledem – zatímco některé hrají především na efekt, jiné zachovávají spíše strohý přístup. V září do již tak velké konkurence přibyl další meteorologický program: jmenuje se Weather Timeline a udělá radost především příznivcům „dlaždicového“ trendu ve stylu designu „Material“. Pojďme si tuto aplikaci představit podrobněji.

Weather Timeline: počasí v moderním designu Material se strojem času Weather Timeline: počasí v moderním designu Material se strojem času

Co Weather Timeline slibuje?

Weather Timeline deklaruje její autor Sam Ruston jako jednoduchou aplikaci, zaměřující se na souhrnnou předpověď na následující hodinu, dva dny a týden. Prognóza je zobrazována v podobě časové osy, takže požadované informace získáte v přehledné a „snadno stravitelné“ formě. K lepší představě o očekávaných povětrnostních podmínkách přispívá také barevné provedení. Zajímavá mohou být také takzvaná „meteorologická varování“ („weather alerts“), která ale evropští uživatelé nejspíš nevyužijí.

Asi nejzajímavější funkcí je „stroj času“, zde Time Machine, kde se můžete podívat na předpověď měsíce i celé roky dopředu, nebo naopak „omrknout“, jaké počasí panovalo až několik let zpět. Samozřejmě je nutné brát dlouhodobé prognózy s velkou rezervou, neboť jsou pouze orientační a často se od reality výrazně liší.

Jako hlavní vlastnosti jsou autorem v popisku v Obchodě Play jmenovány:

  • Jednoduchý a elegantní design.
  • Využití barev pro zvýšení přehlednosti.
  • Zobrazení údajů v časové ose.
  • Funkce „Time Machine“ nabízí odhad předpovědi na měsíce a roky dopředu i náhled do minulosti.
  • Místní meteorologické výstrahy.
  • Data pocházejí od renomované služby Forecast.

Jak Weather Timeline funguje v praxi?

Aplikaci jsme za částku jen lehce převyšující 20 Kč zakoupili a nainstalovali na redakční Samsung Galaxy S3 s alternativní ROM CyanogenMod 11.0 M10. Po spuštění program během několika mála sekund správně identifikoval, že se nacházíme v regionu Moravská Ostrava a Přívoz a nabídl zobrazení aktuální situace. Ta odpovídala realitě – venku skutečně pršelo a bylo 11 stupňů Celsia.

Program identifikoval, že se nacházíme v regionu Moravská Ostrava a Přívoz Program identifikoval, že se nacházíme v regionu Moravská Ostrava a Přívoz

Přes zelené kolečko v pravém dolním rohu je možné přidávat další sledované lokality, jež jsou následně zobrazovány na hlavní obrazovce. Jedním pohledem tak snadno můžete obhlížet situaci na více místech naráz. Při vyhledávání potěšil fakt, že aplikace najde i relativně malé obce, byť asi správně předpokládáme, že poskytované informace jsou vztaženy k nejbližšímu většímu městu, případně iterovány z okolních míst.

S přidáním nového místa pomůže vyhledávání S přidáním nového místa pomůže vyhledávání

Aplikace dokáže najít i menší obce Aplikace dokáže najít i menší obce

Jedním pohledem vidíte situaci na více místech naráz Jedním pohledem vidíte situaci na více místech naráz

V kontextové nabídce najdete jen dvě položky – Settings, sloužící pro vstup do nastavení aplikace, na které se podíváme v samostatné kapitole, a Report issue pro odeslání zpětné vazby autorovi aplikace.

Klepnutím na místo se dostanete k podrobnostem, kde jsou uvedeny:

  • Teplota.
  • Stručný popis meteorologické situace.
  • Rychlost a směr větru.
  • Pravděpodobnost a typ srážek.
  • Čas východu respektive západu slunce.

Následuje slovní (bohužel jen anglický) popis situace na následující 1 hodinu a 48 hodin. Po stručném slovním souhrnu vývoje na další týden přicházejí „boxíky“ s týdenní předpovědí – zde je k vidění grafické vyobrazení, textový popis, nejnižší a nejvyšší očekávané teploty v jednotlivých dnech. Klepnutím na jednotlivé dny se dostanete k podrobnější hodinové předpovědi.

Tlačítko v pravém horním rohu slouží k zobrazení obrázku z meteorologického radaru.

Na konci seznamu čeká slibovaná funkce Open Time Machine.

Stroj času neboli Time Machine

Po klepnutí na volbu Open Time Machine se otevře tradiční kalendář pro výběr data. V něm si zvolíte den, který chcete zobrazit. Pohybovat se přitom můžete nejen směrem do budoucnosti, ale i do minulosti. Podívali jsme se tedy na 21. červenec tohoto roku. Weather Timeline v časové ose zobrazil vývoj počasí během zvoleného dne hodinu po hodině. Ověřili jsme na webu In-Počasí, že uvedená data poměrně dobře odpovídají situaci, která ten den panovala.

Hledět můžete také dopředu – v tomto případě předpokládáme, že aplikace poskytuje data, založená na historických měřeních. 21. července 2015 by nejvyšší teplota neměla přesáhnout 21 C, což se nám zdá poměrně nepravděpodobné.

Očekávané počasí 21. července 2015 Očekávané počasí 21. července 2015

Očekávané počasí 21. července 2015 Očekávané počasí 21. července 2015

Očekávané počasí 21. července 2015 Očekávané počasí 21. července 2015

Zvědavě jsme také nakoukli na letošní Vánoce, které podle Weather Timeline nejspíš na sněhu nebudou. Aplikace na Štědrý den čeká teploty v rozmezí od -3 C do -1 C a žádné sněžení.

Důrazně upozorňujeme, že dlouhodobé předpovědi je nutné brát s velkou rezervou, neboť se jedná jen o statisticky zprůměrovaná data, která žádným způsobem nezohledňují reálný vývoj v atmosféře. Určitě se ale jedná o zajímavou funkci, pokud například plánujete dovolenou v nějaké exotické destinaci – snadno tak zjistíte, jaké počasí obvykle panuje v oblasti ve vámi zvoleném termínu.

Weather Timeline – Demo

Weather Timeline - Demo

Možnosti nastavení

Do nastavení se dostanete z hlavní obrazovky přes kontextovou nabídku, kde zvolíte Settings. Najdete zde řadu položek, mezi kterými se budete pohybovat vertikálním posunem. Pro lepší přehlednost jsou nastavení roztříděná do kategorií.

V sekci Units lze ovlivnit nastavení jednotek:

  • Use Celsius – přepíná mezi zobrazováním teplot ve stupních Celsia a Fahrenheita.
  • Wind Units – nabízí zobrazení rychlosti vzduchu v mílích za hodinu, metrech za sekundu, nebo kilometrech za hodinu.
  • Use 24 Hour Clock – výběr mezi 12hodinovým a 24 hodinovým formátem času.

Chování uživatelského rozhraní můžete ovlivnit v sekci Interface.

  • Disable Animated Icons – zakáže animované ikony.
  • Don’t show current place – nebude ukazovat situaci v aktuálním místě, zjištěném přes automatickou detekci polohy.
  • Open Location – po spuštění aplikace nebude zobrazovat hlavní obrazovku, ale rovnou otevře zvolenou lokalitu.

Permanentně lze informace o povětrnostní situaci zobrazovat v oznamovací oblasti. K nastavení slouží položky Notification.

Zobrazení situace v oznámeních Zobrazení situace v oznámeních

  • Show Notification – zapíná a vypíná zobrazování informací v notifikacích.
  • Notification Location – výběr oblasti, kterou chcete tímto způsobem sledovat.
  • Show Temperature as Icon – zobrazí v oznámení teplotu (během testování tento přepínač nefungoval).
  • Hide notification in status bar – skryje ikonu z oznamovacího řádku.

Připraven je také systém varování, který upozorní v případě blížícího se deště nebo jiné podstatné meteorologické události.

  • Rain Alert Notification – varuje v případě, že má během následující hodiny začít pršet.
  • Weather Alert Notification – upozorní s až hodinovým předstihem na důležitou událost počasí.
  • Alert Location – výběr lokality, pro kterou se mají aktivovat upozornění.

Nakonec tu máme nastavení automatických aktualizací, které najdete pod nabídkou Auto Updating.

  • Update data in background – automaticky aktualizuje data i v případě, kdy aplikace neběží. To je nutné především pro informace, zobrazované v oznamovací oblasti nebo widgetu.
  • Auto update only on Wi-Fi – aktualizace bude probíhat jen tehdy, jestliže je zařízení připojeno k Internetu přes bezdrátovou síť.
  • Update frequency – jak často má aplikace aktualizovat data? Na výběr je jednou za 1 hodinu/2/3/4 hodiny/5/6 hodin.
  • Only update notification/widget – stahuje pouze data nezbytná pro zobrazení widgetu a informace v notifikacích.

Widgety na domovskou obrazovku

Weather Timeline nabízí permanentní přehled o počasí nejen formou oznámení, ale také skrze widgety na domovskou obrazovku. Těch je k dispozici pět v následujících rozměrech:

  • 1×1 zobrazující jen název místa a ikonu situace.
  • 1×1, který navíc přidává i údaj o aktuální teplotě.
  • 4×1 se zobrazením ikony, názvu místa, slovním popiskem situace a teplotou.
  • 4×2, přidávající údaje o rychlosti a směru větru, pravděpodobnosti srážek a západu/východu slunce.
  • 4×2 navíc s možností listovat mezi všemi sledovanými místy.

Při vytahování prvních čtyř widgetů si můžete zvolit požadovanou lokalitu, pro kterou budou zobrazeny údaje.

Resumé

Weather Timeline podává základní informace o aktuální meteorologické situaci i předpověď na následující dny v přehledné, jednoduché a „snadno stravitelné“ podobě. Líbí se nám systém karet, mezi kterými uživatel listuje posouváním, přičemž barvy reflektují očekávané počasí. Jedním pohledem tak i bez nutnosti čtení textu poznáte, jestli bude další týden hezky, nebo spíše sychravo.

Z pohledu prezentovaných dat sice patří tato aplikace spíše mezi ty chudší, na druhou stranu ne každý potřebuje informaci o aktuálním rosném bodu. Oceňujeme možnost vybírat i menší obce, což mnoho jiných renomovaných programů neumí, byť samozřejmě víme, že data jsou buď vztažena k nejbližšímu významnějšímu místu, nebo průměrována z okolních větších měst. Chválíme také za widgety a možnost zobrazení informací v oznamovací oblasti.

K lepšímu pocitu by přispěla lokalizace do češtiny – byť při běžném používání musí uživatel číst jen minimum textu, přeložené textové popisy by jistě usnadnily život nejednomu našinci.

Kontroverzně přijímáme funkci „Time Machine“, kterou rozhodně nelze brát jako vážně míněnou dlouhodobou předpověď. Může se ale hodit při plánování termínu dovolené, byť i pro takové účely je nezbytné počítat s vrtkavostí počasí.

Více než 7 MB velkou aplikaci si za částku, odpovídající dvacetikoruně, nainstalovalo více než tisíc uživatelů a její známka v Obchodě Play je velmi dobrých 4,7 z 5,0 možných. Instalovat ji můžete na zařízení s operačním systémem Android 4.0 a vyšším.

Weather Timeline - Forecast
Weather Timeline - Forecast
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)