TOPlist

Waze na koberečku kvůli zastřelené uživatelce v Riu (+ exkluzivní vyjádření)

waze_strelba_ico

Navigace Waze se stala středem kontroverzní pozornosti v brazilském Rio de Janeiru poté, co sedmdesátiletá žena byla pokyny této aplikace nasměrována do nebezpečného slumu. Regina Murmura a její o rok mladší manžel Francisco použili minulou sobotu Waze k navigování do restaurace ve městě Niteroi, ale aplikace je nasměrovala do nedaleké ulice se stejným názvem v notoricky nebezpečném slumu Caramujo.

Regina a Francisco Murmurovi

Jakmile nešťastníci vjeli do chudinské čtvrti, zahájilo na ně palbu asi 20 lidí, kteří se domnívali, že se jedná o policejní hlídku. „Bohužel jsme se ocitli ve slumu Caramujo, o kterém jsem nikdy předtím neslyšel. Ocitli jsme se tam a nemohli se dostat pryč. Když jsem si uvědomil, že se jedná o slum, chtěl jsem se zastavit a otočit, ale 10, 15 nebo 20 chlapů na nás střílelo.“ uvedl Francisco Murmura, který se následně se zraněním ze slumu dokázal ujet.

Průstřely ve vozidle Murmurových Průstřely ve vozidle Murmurových

Francisco Murmura viní ze smrti své ženy Waze Francisco Murmura viní ze smrti své ženy Waze

O nešťastné události informovala i přední zahraniční zpravodajská média, jako jsou CNN či Washington Post. Většinou byla zpráva podávána způsobem „žena byla zabita poté, co ji navigace zavedla do špatné odbočky.“ CNN také citovala přeživšího, který svaluje vinu na Waze: „Aplikace je za to zodpovědná. Bylo to Waze, které nás tam vedlo. Nepochybuji o tom, že jsou za to odpovědní.“ Samozřejmě je nutné brát v úvahu psychický stav autora tohoto výroku s ohledem na události, které prožil. Jistě je pod vlivem emocí jednodušší ukázat prstem na aplikaci v mobilu, než otevřeně kritizovat práci policejních složek.

Do podobné situace se před dvěma měsíci dostala také brazilská herečka Fabiana Karla, která taktéž mířila do města Niteroi, ale skončila ve slumu Caramujo. Taktéž na ni byla zahájena střelba, byla zasažena jednou z kulek, ale z oblasti se jí povedlo ujet a přežila.

Waze na koberečku

Zástupci Waze se ve středu setkali se státními a obecními úředníky v Riu, aby prodiskutovali situaci, nicméně podrobnosti schůzky nebyly publikovány, kromě konstatování, že byla „docela produktivní.“ Podle Edvala Novaese, tajemníka velení a řízení státní bezpečnosti, byl zástupkyni Waze Di-Ann Eisnor umožněn přístup k veřejné databázi statistik trestné činnosti, jakož i mapám chudinských čtvrtí města. Novaes dodal, že bude sledovat, jak se tato data využijí pro zlepšení aplikace.

Společnost Waze odmítla schůzku komentovat, ale ve středečním prohlášení konstatovala: „Bohužel je těžké zabránit řidičům v jízdě do nebezpečných regionů, pokud si je vybrali jako cíl své cesty, protože lidé, kteří žijí v těchto oblastech, se musí například dostat domů.“

Brazilské slumy jsou považovány za životu nebezpečná místa Brazilské slumy jsou považovány za životu nebezpečná místa

Pro uživatele v dopravně přetížené Brazílii je navigace Waze významným pomocníkem, který umožňuje vyhnout se dopravním zácpám a kolonám a ušetřit tak nemalé množství času. Sobotní incident však se samotnou navigací prakticky nijak nesouvisí – může ale posloužit jako výstraha, do jak komplikované situace se mohou lidé dostat bez vlastního přičinění.

Situace v chudinských čtvrtích je černým puntíkem místní policie, která reagovala na událost v pondělí skrze tiskovou mluvčí s tím, že nikdo zatím nebyl zatčen. Policie ale údajně identifikovala podezřelého ze zabití Reginy Murmura. V Brazílii je přitom dle statistik z roku 2012 ročně zavražděno 56 tisíc lidí. Jen v samotném Riu bylo podle oficiálních údajů od letošního ledna do srpna zabito 459 lidí, což je nárůst o 18 procent oproti stejnému období roku 2014.

V Riu bylo od ledna do srpna zabito 459 lidí V Riu bylo od ledna do srpna zabito 459 lidí

Otázkou tedy je, co by navigace Waze mohla udělat, aby zabránila podobným událostem. Z mnoha návrhů se jako reálné jeví například zvýraznění nebezpečných slumů v mapě samotné, nicméně vždy to nakonec bude řidič, který se bude rozhodovat, jakou cestou se vydá.

Pohled od nás

Kauzu pro SvětAndroida.cz okomentoval také koordinátor Waze pro Českou republiku Patrik Ingr: „Z našeho pohledu bezpečné země se těžko hodnotí situace v Brazílii či části města Rio de Janeiro.
Vždy je nešťastné, pokud se něco podobného stane a upřímnou soustrast pro pana Francisco Murmura, ovšem vinit z toho navigaci Waze, která je mimochodem v Brazílii velmi populární, nebo vinit jakoukoliv jinou navigaci, je zcela zcestné. Nevím o žádné navigaci, která by upozorňovala na tak specifickou situaci „tudy neprojížděj/nejezdi, je 100% možnost zabití“.
Mimo jiné, kamarádka žijící v Brazílii, která jezdí také s Waze, tvrdí, že místní obyvatelé v Rio de Janeiro a São Paulu ví, že se mají vyhnout nebezpečným místům a Waze nepoužívat pokud to tam neznají. Nebo Waze ignorovat pokud je z důvodu úspory času vede přes favely.

Navigace je vždy a jen pomůcka pro šoféra. Výmluvy řidičů v poslední době po dopravní komplikaci, které proběhly médii, že „na ty schody mne poslala navigace“, „ujela 600 km než zjistila, že ji navigace posílá špatně“, “ nákladní vůz se nevešel pod most, protože mi tam navigace navrhla trasu“, jsou úsměvné. Zodpovědný je vždy a jen daný řidič a nikdo jiný.

Z důvodu bezpečnostní situace mezi Izraelem a Palestinou má Waze na území Izraele volbu v nastavení „ignorovat Palestinské území“, tedy výpočet trasy se vždy vyhne Palestině. Dokázal bych si představit v součinnosti se státem Brazílie nebo i jiným státem, kde je podobný problém, integrovat do Waze velmi nebezpečná místa a poté již nechat na uživateli navigace, zda si volbu v nastavení zapne či nezapne dle své potřeby. Případně vždy vyskakovací okno s upozorněním při výpočtu trasy před jízdou „Pozor trasa vede přes nebezpečnou oblast“ nebo “Vjíždíte do nebezpečné oblasti”.
Možná po této události vývojáři Waze něco podobného připraví.
Nechme se překvapit, já přeji, ať se všichni dostaneme do cíle bezpečně a v pořádku.“

Zdroj: Android Authority, CNN, Washington Post.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (28)