Vyzkoušeli jsme Google Glass!

google-glass-hd-wallpaper

Možnost vyzkoušet si nové chytré brýle od Googlu je velikou vzácností, na kterou je potřeba obrovská dávka štěstí. Google si tyto brýle střeží jako oko v hlavě a dostupné jsou prozatím pouze vybraným vývojářům, kteří byli při rozdávání na území USA. Přesto se v České Republice v tuto chvíli nachází rovnou dva kousky. Majiteli není nikdo jiný než zkušení mobilní vývojáři, kteří se rozhodli, že budou zařízení prezentovat nejenom novinářské komunitě, ale dokonce i široké veřejnosti. Byla tedy přichystána veřejná přednáška, která byla omezena pro 80 lidí. Zde si mohl brýle každý prohlédnout, vyfotit se s nimi a vyzkoušet to, co nyní může pouze velmi omezený počet lidí na celém světě. Akce se konala v pražském TechSquare a organizátorem byla skupina gug.cz. Obrovské díky patří pánům Radek Simko a Martin Pelant, kteří byli brýle ochotni prezentovat veřejnosti.

IMG_0549

Brýle mají na první pohled a dotyk až překvapivě výborné zpracování, které vzbudilo pozornost snad všech lidí, co se jim dostaly do rukou. Funkce zařízení jsme měli možnost vyzkoušet pouze v tzv. „guest módu“, což znamená omezený přístup k nainstalovaným aplikacím a zároveň nejsou vidět žádná osobní data (tweety, facebook…). Počet dostupných aplikací je prozatím velmi malý, to se však změní s oficiálním uvedením na trh. Vyvíjet aplikace pro brýle totiž není nic složitého, na zařízení běží obyčejný Android 4.0 Ice Cream Sandwitch. Google však vydal jakási doporučení, kterých by se měli vývojáři držet, aby hotové aplikace vypadaly k světu. Jedná se zejména o jednoduchý design a o použití velmi kontrastních barev (černé pozadí s bílým textem), což bude mít ve výsledku dobrou čitelnost v prakticky jakýchkoliv podmínkách.

Další věcí, kterou je nutno zmínit – brýle nebudou fungovat jako samostatná jednotka. Vždy je potřeba mít poblíž svůj mobilní telefon, na kterém poběží speciální aplikace. Skrze tu se brýle budou připojovat k internetu, budou čerpat data z GPS a informace o SMS, zmeškaných hovorech atd. Na displeji telefonu je dokonce možné sledovat veškeré dění, které se odehrává v brýlích. Můžete tak sdílet své pocity a mnoho dalších funkcí s ostatními kamarády.

IMG_0461

Dioptrické brýle

Pokud máte již slabší zrak a musíte nosit klasické dioptrické brýle, tak mohou nastat nepříjemné problémy. Pokud totiž nepoužíváte kontaktní čočky, je použití klasických dioptrických a zároveň chytrých brýlí od Googlu prakticky nemožné. Dozvěděli jsme se však, že Google údajně pracuje na řešení a snad v budoucnu bude možné dioptrická skla připnout přímo na obroučku. V tuto chvíle je možné použít pouze klasické zatmavovací sklo, které vizuálně vypadá velmi dobře.

IMG_0588

Obraz

Mnohokrát jsem si na různých internetových diskusích všiml argumentů, které volaly po zákazu používání brýlí při řízení motorového vozidla. Po vyzkoušení mohu s čistým svědomím říci, že se jedná pouze o plané řeči lidí, kteří je nikdy neměli „na hlavě“. Brýle promítají do oka obraz, který je viditelný skrze promítací průhledný hranol. Ten je umístěný nad zorným polem člověka právě z toho důvodu, aby nebránil výhledu. Obraz se tedy objeví až ve chvíli, kdy mírně pozvedneme svůj zrak vzhůru. Za způsob a realizaci řešení musím Google velmi pochválit. Způsob řešení spolu s vysokou kvalitou promítaného obrazu působí výborným dojmem.

IMG_0533

Zvuk

Další vlastností, která je trochu netypická, je přenos zvuku. Mnoho z nás by si mohlo myslet, že se kdesi po straně nachází skrytý reproduktor, který nahlas přehrává zvukový výstup. Není tomu tak. Zvuk se přenáší skrze vibrace na spánkové kosti a opět má velmi kvalitní výstup.

IMG_0541

Ovládání

Ovládání brýlí se mi líbilo. V tuto chvíli je zařízení možné ovládat dvojím způsobem. Probuzení ze spánku probíhá mírným záklonem hlavy. Poté lze použít hlasové ovládání, které spustíme hlasovým příkazem „Ok Glass,…“ a následně již můžeme brýle bombardovat příkazy. Takto lze snadno použít například vyhledávání na internetu, diktování SMS zprávy, hledání v mapě, fotografování a mnoho dalšího. Nutno podotknout, že hlasové ovládání probíhá pouze v anglickém jazyce. Pokud jde o češtinu, není známo, kdy bude podporována. V tuto chvíli má zařízení problém dokonce i s anglickým Czech, což si přeloží jako „check“. Pokud nejsme zrovna lidé stvoření pro rozpravu v cizím jazyce, lze použít i ovládání dotykové. Na pravé straně se nachází „touchpad“, díky kterému je možné používat gesta. S nimi je ovládání snadnější. Klasickým přejezdem zprava doleva či zleva doprava je možné se pohybovat v nabídce aplikací, ťuknutím potvrzujeme výběr a tahem shora dolů říkáme, že chceme zpět.

IMG_0518

Přizpůsobení

Říkáte si, že máte v telefonu veliký počet kontaktů, každou chvíli vám chodí SMS, každých 5 minut přijde email, co 30 vteřin nějaký ten tweet a brýle by vás tedy zahlcovaly stále nějakým obsahem? Nebojte, Google při vyvíjení myslel i na tyto situace. V aplikaci na mobilním telefonu si můžete velmi lehce nastavit, od kterých kontaktů budete chtít dostávat informace a od kterých ne. Ve výsledku je vám tedy podáváno pouze omezené množství vámi vybraných informací. Nemusíte se tedy obávat neustálého přísunu nechtěného obsahu.

Celkový dojem z chytrých brýlí je až neskutečný. Jedná se o technologickou novinku, která se dle mého názoru uchytí v každé domácnosti a snad každý si ji zamiluje. Existuje sice veliká základna odpůrců, kteří mají různé argumenty proti, ale i vy sami dle mého názoru pochopíte, jak plané jsou jejich řeči po osobním vyzkoušení. Nezbývá nic jiného, než počkat na oficiální uvedení na trh. Těšíme se!

Galerie:

20130622_122433 20130622_123045

IMG_0468

IMG_0516

IMG_0493

20130622_122950

20130622_122714

20130622_122411

20130622_122334

 

 

David Mysliveček
O Autorovi - David Mysliveček

David je již od mala fanouškem nových technologií. Začátky s telefony se nesly v duchu iPhone 3G. Po představení Galaxy S3 si však našel cestu… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (16)