Telefon Oppo R7: zlatý klenot z Číny, který si vás získá (recenze)

Oppo R7 titul

Společnost Oppo patří mezi známější čínské výrobce chytrých telefonů. Oproti většině tamních výrobců však nespoléhá na nekompromisní poměr ceny a výkonu, ale naopak vsází spíše na stylový design a kvalitní, až prémiové zpracování. Přesně takto přistoupila i k výrobě smartphonu Oppo R7, který většině uživatelů pravděpodobně nevyrazí dech extrémním výkonem či nízkou cenou, ale naopak sází na stylový design a špičkové zpracování. Zda se mu tato sázka vyplatila, se pokusíme zjistit v dnešní recenzi.

Obsah recenze

Obsah balení

V balení se vedle samotného telefonu ukrývalo také příslušenství v podobě nabíječky s podporou rychlonabíjení VOOC, USB kabelu, sluchátek a sponky na vytahování šuplíku pro SIM kartu. Jako bonus pak lze brát gumový obal sloužící k ochraně zad přístroje. Sluchátka jsou klasická, pecková a většinu uživatelů jejich kvalita s nejvyšší pravděpodobností neuspokojí.

Oppo R7 obsah balení

Vzhled a dílenské zpracování

Oppo R7 silver

Jak jsme již naznačili v úvodu, hlavními zbraněmi telefonu Oppo R7 bude právě design a zpracování a na rovinu musíme uznat, že v těchto parametrech se může měřit i s těmi nejlepšími. Telefon lze zakoupit ve dvou barevných variantách – bílo-stříbrné a námi testované bílo-zlaté. Verze se zlatými zády, kterou jsme dostali na test, zaujme především ženy, které tuto stylovou kombinaci zajisté ocení. Zvolený odstín má mírný nádech do bronzova a nejedná se tak o jasně zlatou barvu. Záda telefonu tak nepůsobí kýčovitě a křiklavě, ale naopak elegantně a nenásilně. Celá záda i boční okraje telefonu jsou vyvedeny v kovovém provedení, které narušují pouze plastové pásky na horní a spodní straně zad použité kvůli lepšímu příjmu signálu. Zajímavým designovým prvkem je také vyfrézovaná lesklá linka dokola přístroje a zkosená kovová hrana na přední straně přesahující krycí sklo. Zmíněná hrana by však mohla někomu překážet, jelikož za určitých situací řeže do rukou. Zpracování telefonu Oppo R7 je jinak na špičkové úrovni a Oppo tak jasně dokazuje, že umí vyrobit telefon na úrovni prémiových konkurentů z celého světa.

Oppo R7 přední strana

Největší zajímavostí přední strany je pak použití „2.5D“ tvrzeného krycího sklad Gorilla Glass 3 se zaoblenými hranami. Zaoblení je sice opravdu jen malé, nicméně i tak v tomto případě telefonu přidává na uživatelském komfortu. Toto sklo pak překrývá celou přední stranu, a to včetně 5″ displeje, trojice senzorových tlačítek, čočky 8MPx fotoaparátu, notifikační LED diody a senzoru přiblížení spolu se světlocitlivým čidlem. Právě na přední straně nalezneme jednu z největších vad na kráse smartphonu Oppo R7 a sice nepodsvícené senzorové klávesy. K tomuto řešení se bohužel někteří výrobci uchylují z důvodu snížení nákladů čím dál častěji, s přimhouřením oka jej však lze akceptovat pouze u levných telefonů a ne u zařízení, jehož cenovka atakuje hranici 10 tisíc Kč. Pokárat bychom výrobce mohli také za použití pouze jednobarevné LED notifikační diody. Nejen, že nerozpoznáme typ oznámení již podle blikající diody, ale použitá dioda navíc bliká bíle a tím pádem není na bílé čelní straně ve dne příliš dobře vidět.

Oppo R7 záda

Na zádech telefonu nalezneme snímač 13MPx fotoaparátu obklopený mírně zvýšeným okrajem majícím zabránit poškrábání krycího skla nad čočkou fotoaparátu. Pod snímačem se nalézá jedna přisvětlovací LED dioda. Vedle toho na zádech nalezneme vyfrézované logo výrobce a výstup hlasitého reproduktoru. Vzhled zad pak trochu hyzdí nutné zlo v podobě loga evropské certifikace. Na pravém boku telefonu se nalézá kolébka hlasitosti a šuplík pro vložení SIM a případně také microSD karty. Telefon je dual SIM a nabízí jeden slot na micro SIM kartu a jeden hybridní slot pro nano SIM či microSD kartu. Uživatelé si tak musí vybrat, zda využijí více dvě SIM karty a spokojí se s vnitřním úložištěm, či oželí druhý slot pro SIM kartu a osadí jej raději paměťovou microSD kartou. Zapínací tlačítko se nalézá poněkud netypicky na levém boku přístroje, přímo naproti kolébce hlasitosti. Po pár dnech jsme si na umístění zapínacího tlačítka zvykli, nicméně i tak se nám poměrně často stávalo, že jsme zároveň s ním stiskli také jedno z tlačítek pro regulaci hlasitosti. Poněkud nešikovně umístěné zapínací tlačítko částečně kompenzuje možnost zapnout displej poklepáním po něm, či jej naopak zhasnout poklepáním na senzorové tlačítko domů. Micro USB konektor se v tomto případě nalézá spolu s telefonním mikrofonem na spodní straně telefonu, zatímco 3,5mm jack konektor nalezneme na horní hraně přístroje.

Oppo R7 – první pohled

Oppo R7 - první pohled

Hardware a displej

Jak jsme již naznačili výše, hardware není hlavní zbraní telefonu Oppo R7. Tou je především design. Ani tak se ale v oblasti hardwarové výbavy rozhodně nemá zač stydět. Použitý AMOLED displej o úhlopříčce 5 palců disponuje FullHD rozlišením a o pohon systému se stará 64bit chipset Qualcomm Snapdragon 615 taktovaný až na 1,5 GHz. Operační paměť nabízí štědré 3 GB a interní úložiště disponuje kapacitou 16 GB, z čehož je pro uživatele dostupných necelých 11 GB. Za předpokladu, že telefon nebudete využívat jako Dual SIM, jej můžete osadit paměťovou kartou microSD. Fotoaparát se může pochlubit 13MPx snímačem Isocell a objektivem o světelnosti f/2.2. Přední kamerka nabízí rozlišení 8 MPx a chladným tak nenechá snad žádného selfie maniaka. Telefon má tloušťku pouhých 6,3 mm, což bohužel odnesla použitá baterie, která se tak musela smrsknout na pouhých 2320 mAh. Její malou kapacitu pak alespoň částečně kompenzuje přítomnost rychlonabíjení VOOC.

Oppo R7 specifikace

  • displej: 5″, AMOLED, Full HD rozlišení, jemnost 445 ppi
  • procesor: Qualcomm Snapdragon 615, 64bit, 4 jádra Cortex-A53, 1 GHz, 4 jádra Cortex-A53 1,5 GHz
  • GPU: Adreno 405
  • RAM: 3 GB
  • úložiště: 16 GB, rozšířitelné o microSD
  • fotoaparát: zadní 13 MPx, f/2.2, 4K video, přední 8 MPx
  • baterie: 2320 mAh, Li-Po
  • konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, LTE, USB OTG, GPS + GLONASS, digitální kompas
  • OS: Android 4.4, ColorOS 2.1
  • rozměry: 143×71×6,3 mm
  • hmotnost: 147 gramů

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej

Jednou z největších zajímavostí, co se hardwarové výbavy telefonu Oppo R7 týče, je použitý displej. Ten totiž využívá AMOLED technologii, na kterou u současných telefonů narážíme poměrně zřídka, nepočítáme-li tedy telefony Samsungu. Díky této technologii displej nabídne „opravdovou černou“ a také syté barvy. Barevné podání displeje Oppa R7 je sice sytější než v případě telefonů s IPS displeji, avšak není až extrémně přesaturované jako v případě některých konkurentů se (Super) AMOLED displeji. Displej navíc při své relativně malé úhlopříčce 5″ disponuje FullHD rozlišením, což mu zajišťuje vynikající jemnost obrazu 445 ppi (pixelů na palec). Jediným slabším místem displeje je tak čitelnost na slunci, která by mohla být o něco lepší, jelikož za slunečného dne je displej již velmi obtížně čitelný a Oppo R7 tak v tomto ohledu zaostává za průměrem své cenové kategorie.

Oppo R7 displej

Zvukový výstup a reproduktor

Pochválit musíme telefon Oppo R7 za vynikající zvukový výstup přes 3,5mm jack konektor. V kombinaci s lepšími než přibalenými sluchátky si tak přehrávanou hudbu vychutnají i náročnější uživatelé. Ocenili bychom pokročilejší hudební přehrávač, méně náročným uživatelům bude však stačit i ten výchozí a pro zbytek nebude zajisté žádný problém si z Google Play doinstalovat svou oblíbenou aplikaci pro přehrávání hudby. Hlasitý reproduktor se nalézá v pravém dolním rohu na zádech telefonu. Zvuk z něj je dostatečně hlasitý, aby uživatel nepřeslechl vyzvánějící telefon a dostatečně kvalitní pro příležitostné zhlédnutí videa či zahrání hry, „diskotéku“ od něj však neočekávejte.

Oppo R7 repro

Test výkonu (benchmarky)

Telefon jsme rovněž podrobili obvyklé sestavě benchmarků. Jak v nich dopadl, můžete zjistit v grafech.

Herní výkon

Oppo R7 sice vzhledem k použití méně výkonného chipsetu spolu s displejem o poměrně vysokém rozlišení rozhodně nebude patřit mezi mobilními pařany vyhledávaná zařízení, občasné hráče však ve štychu rozhodně nenechá. 64bit chipset Qualcomm Snapdragon se 4 jádry Cortex-A53 o taktu 1 GHz a čtyřmi totožnými jádry taktovanými na 1,5 GHz si spolu s grafickým čipem Adreno 405 dovede poradit s většinou her pro Android, jen v některých případech se musíte spokojit s nižší úrovní detailů. V průběhu testování telefonu Oppo R7 jsme na něm vyzkoušeli tituly jako Real Racing 3, Unkilled či Modern Combat 5. Závody Real Racing 3 běžely s občasným lehkým propadem FPS a při snížených detailech bezproblémově, to samé pak platilo i pro střílečku Modern Combat 5. Jedinou hrou z této trojice, u které se Oppo R7 zapotilo, byla zombie akce Unkilled, u které jsme pozorovali poměrně časté zpomalení i při nízkých detailech. To však mohlo být způsobeno také tím, že se jedná o poměrně novou hru, která zatím není pro daný hardware dostatečně dobře optimalizovaná.

Konektivita

Co se konektivity týče, Oppo R7 připojíte k internetu prostřednictvím Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, rychlá mobilní data zde zase zastupuje LTE konektivita na frekvencích 900 / 1800 / 2100 / 2300 / 2600 MHz, jako u celé řady telefonů pocházejících z Číny. I zde tak chybí LTE pásmo 800 MHz hojně využívané operátory O2 a T-Mobile. Naopak zákazníky Vodafonu může těšit podpora LTE na frekvenci 900 MHz, která bývá u mnohých telefonů problematická. I Vodafone však v některých lokalitách využívá pro rychlé datové přenosy frekvenci 800 MHz, tudíž ani zde úplná spokojenost nezavládne. Ze zbylé konektivity musíme zmínit například Bluetooth ve verzi 4.0 a USB-OTG, NFC byste zde hledali marně. Telefon je Dual-SIM Stand by a datové přenosy podporuje pouze na kartě v primárním slotu, druhá karta si musí vystačit s 2G signálem.

GPS

Služby určování polohy fungovaly v případě telefonu Oppo R7 naprosto bezproblémově díky GPS a podpoře systému GLONASS. Telefon jsme testovali jako navigaci do auta s aplikacemi Google Mapy a Sygic. Po prvním fixu polohy fungovala GPS naprosto bezproblémově a i v městské zástavbě nás telefon navigoval naprosto suverénně. Řada uživatelů pak jistě vezme zavděk přítomnému digitálnímu kompasu.

Baterie a výdrž

Použitá baterie s kapacitou 2320 mAh v kombinaci s osmijádrovým procesorem a FullHD displejem byla velkým strašákem již před začátkem samotného testu a velkou výdrž na jedno nabití jsme rozhodně neočekávali. Telefon nás však dokázal poměrně mile překvapit, o rekordmana ve výdrži na jedno nabití se sice rozhodně nejedná, jeden pracovní den však baterie telefonu pohodlně zvládne. Na dvoudenní výdrž při plném využití si se smartphonem Oppo R7 sáhnou opravdu jen nenároční či velmi šetrní uživatelé. Chybět zde pochopitelně nemůže ani správce napájení, který umožní prodloužit výdrž na baterii jak během běžného použití, tak v případech, že potřebujete výdrž maximalizovat i za cenu omezení funkcí telefonu. Pochválit však Oppo musíme za podporu rychlého nabíjení VOOC, díky níž nabijete baterii z nuly na 75 % za půl hodiny, dle výrobce by mělo 5 minut rychlonabíjení vystačit na dvouhodinový hovor.

  • Přehrávání videa – HD (720p) video vydržel telefon přehrávat 4 hodiny 50 minut
  • Hraní her – náročnější 3D hru si na telefonu Oppo R7 zahrajete 2 hodiny a 50 minut
  • Prohlížení webu – při prohlížení webu s automatickou aktualizací stránky po 15 vteřinách se baterie odporoučela po 4 hodinách a 30 minutách
Oppo R7 GeekBench 3 baterie Výdrž baterie v benchmarku GeekBench 3

Uživatelské prostředí

Oppo R7 využívá již starší Android 4.4, nad kterým běží grafická nadstavba ColorOS 2.1, přislíbena je pak aktualizace na Lollipop. Stejně jako většina čínských nadstaveb, také ColorOS postrádá menu s aplikacemi a namísto toho řadí aplikace na jednotlivé plochy a k lepší orientaci mezi nimi můžete použít složky. U launcheru ještě chvíli zůstaneme. Za zmínku totiž stojí, že po posunutí na obrazovku úplně vlevo se nám může zobrazit zjednodušená obrazovka přehrávače a při dalším posunutí ještě fotografie. Podobně funguje i Launcher od Googlu, kde se pro změnu úplně vlevo zobrazují karty Google Now. Pokud by vám však zobrazování hudebního přehrávače či fotografií v launcheru nevyhovovalo, není problém jej vypnout.

Systém dále nabízí zajímavá vylepšení:

  • centrum zabezpečení, které pod sebou sdružuje nástroje vyčištění paměti
  • správce dat
  • blokace kontaktů
  • úsporu energie
  • režimu host

Zaujmou rovněž gesta, která lze používat při zhasnuté i rozsvícené obrazovce. Hodí se například:

  • vypnutí obrazovky poklepáním
  • spuštění aplikace nakreslením gesta
  • ovládání přehrávače gesty na vypnutém displeji
  • uspání telefonu poklepáním na tlačítko domů
  • pořízení screenshotu
  • rychlé spuštění fotoaparátu
  • úprava hlasitosti
  • zmenšení obrazovky pro lepší ovládání jednou rukou
  • a další

Pochválit musíme výrobce za to, že do telefonu neinstaloval zbytečné kvantum aplikací, které málokdo využije, ale naopak se vydal cestou jen minima dodatečných aplikací, které uživatelům usnadní práci s telefonem. Mezi takové aplikace můžeme zařadit například povedeného správce souborů, nástroj pro zálohu telefonu, balík kancelářských aplikací WPS Office či nástroje svítilna a záznamník.  V porovnání s celou řadou dalších nadstaveb čínských výrobců působí ColorOS paradoxně méně barevně a rozpustile a naopak více elegantně, i zde si však můžeme vzhled prostředí do jisté míry přizpůsobit prostřednictvím stáhnutelných témat. Vzhled systému si nejspíš nezamilují pouze ortodoxní vyznavači plochého designu, jelikož většina jeho součástí je vyvedena v plastické podobě.

Co se plynulosti systému týče, zde nemáme žádné výhrady. Během celého testu fungoval systém naprosto svižně a mimo jiné také díky 3GB operační paměti RAM jsme nepozorovali zpomalení ani při spuštění několika náročnějších aplikací zároveň. Co se stability týče, ta byla také na výborné úrovni a nesetkali jsme se s pády aplikací či zpomalením systému.

Fotoaparát a natáčení videa

Telefon je osazen Isocell snímačem o rozlišení 13 MPx a objektivem o světelnosti f/2.2. Tato kombinace produkuje poměrně kvalitní snímky s věrným zachycením barev a dostatkem ostrosti. Jen při prohlížení pořízených snímků na počítači s přiblížením si můžeme všimnout méně ostrých detailů. Při velmi slunečném dni má však fotoaparát telefonu tendenci k přepalům. Fotoaparát dále trpí na pomalejší ostření, což komplikuje focení pohybujících se objektů. Noční snímky a snímky pořízené s využitím LED blesku patří k naprostému průměru a připravit se u nich musíme na jasně patrný šum či ne úplně ostré detaily. Celkově se fotoaparát telefonu Oppo R7 řadí k lepšímu průměru kategorie. Přední 8MPx snímač na příležitostnou selfie bohatě postačuje. Jako průměrné by se pak dalo označit video, jehož největší slabinou je pomalé přeostřování.

Aplikace

Pochválit musíme aplikaci, ta se na první pohled tváří velmi jednoduše. Pokud však zabrousíte do jejího hlubšího nastavení, zjistíte, že v sobě skrývá celou řadu režimů v čele s manuálním „expertním režimem“. Zvlášť vypíchnout pak musíme podporu formátu RAW a možnost pořizovat animované .gif snímky.

Oppo R7 Fotoaparát 1

Fotografie

Video

Oppo R7 – testovací video

Oppo R7 - testovací video

Kdy, kde a za kolik?

Oppo R7 můžete zakoupit z oficiálního evropského eshopu společnosti za 349 € čili v přepočtu přibližně 9500 Kč. Podle serveru Heureka.cz jej bohužel žádný český obchod nenabízí. Přibližně o 300 Kč dráž se pak dá Oppo R7 pořídit také prostřednictvím britského Amazonu.

Závěr

Oppo R7 působí mezi naprostou většinou současné čínské produkce trochu jako exot. Jeho cena totiž není vyloženě nízká, a přesto nenabízí úplně ty nejlepší parametry spolu s až absurdním výkonem. Oppo namísto toho vsadilo na úplně jinou kartu a uživatelům nabízí opravdu špičkově zpracovaný smartphone z hodnotných materiálů a nádherným, stylovým vzhledem, jemuž podlehne zejména nejedna žena. Tím se tento číňan dostává do vod, kde suverénně kraluje Apple se svým iPhonem, a světe div se, i vedle takového pojmu, jakým iPhone bezesporu je, plave hrdě s hlavou vztyčenou.

Mezi největší neduhy tohoto prémiového číňana bychom zařadili především nepodsvícené senzorové klávesy pod displejem, slabší výdrž na baterii a absenci podpory LTE pásma 800 MHz. Řadu uživatelů by pak mohla odradit pouze roční záruka, případně složitější reklamace vzhledem k tomu, že se telefon musí posílat do zahraničí. Pokárat bychom mohli Oppo také za výkon, kterého by mohlo za danou cenu být přeci jen o trochu více. Pokud však nepatříte mezi lovce co nejvyššího skóre v AnTuTu či jiném benchmarku a namísto toho chcete výborně fungující telefon, který zůstává svižný při naprosté většině běžných činností, jste zde na správné adrese. Jen škoda, že si výrobce dává s aktualizací na novější verzi Androidu tak načas. Na druhou stranu je to lepší, než zákazníkům doručit ne zcela funkční update.

Klady

+ Design a použité materiály.
+ Kvalita zpracování.
+ Krásný displej.
+ Povedené a svižné prostředí ColorOS 2.1.
+ Kvalitní zvukový výstup.
+ Rychlonabíjení VOOC.

Zápory

– Slabší výdrž na jedno nabití.
– Chybějící LTE frekvence 800 MHz.
– Nutnost objednat ze zahraničí.
– Chybějící NFC.
– Nepodsvícené senzorové klávesy.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Oppo.

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (19)