TOPlist

Nexus 6: kdy bude představen a jaké bude mít parametry? (souhrn spekulací)

nexus_6_ico

Telefony řady Nexus, které připravuje Google ve spolupráci s předními výrobci mobilní techniky, jejichž společným znakem je zcela čistý operační systém s nejrychlejšími aktualizacemi, se těší zájmu laické i odborné veřejnosti. Proto je v pořadí šestý telefon této série doslova dychtivě očekáván, což je doprovázeno řadou spekulací. V dnešním článku se podíváme na sbírku dosud nepotvrzených informací, týkajících se Nexusu 6.

Kdy bude Nexus 6 představen?

Ačkoli neexistuje žádný oficiální zdroj, který by potvrdil datum představení telefonu Nexus 6, dá se do jisté míry vycházet z dosavadních termínů prezentace předchozích generací. Pokud zalovíte v paměti, dospějete k tomu, že poslední tři Nexusy – Galaxy Nexus, Nexus 4 a Nexus 5 – byly vždy představeny v říjnu. Lze tak předpokládat, že i Nexus 6 přijde ve druhé polovině tohoto roku, s vysokou pravděpodobností taktéž ve stejném měsíci, jako jeho předchůdci.

Jakou verzi Androidu můžeme čekat?

Další „tradicí“ je fakt, že s novým telefonem Nexus představuje Google také novou verzi svého operačního systému. Není důvod domnívat se, že by tomu u Nexusu 6 mělo být jinak, nicméně otázkou, na kterou patrně neumí odpovědět ani zodpovědní vývojáři, je číslo verze a kódové označení. Pokud přinese nový Android jen evoluční změny, patrně bude mít číslo 4.5. S ohledem na dosavadní úniky snímků obrazovek nativních aplikací, prozrazující poměrně radikální změny v uživatelském rozhraní, se ale spíše přikláníme k variantě, že Nexus 6 bude prvním telefonem s Androidem 5.0.

Jeden  z konceptů telefonu Nexus 6 Jeden z konceptů telefonu Nexus 6

V případě názvu je jistá jen jedna věc – že první písmeno bude „L“ a bude se jednat o anglický název nějaké cukrovinky, zákusku nebo dobroty. Pokud máte nápady, jak by se příští Android mohl jmenovat, podělte se o ně v diskuzi pod článkem!

Kdo bude Nexus 6 vyrábět?

Připomeňme si nejprve stručně historii spolupráce na zařízeních Nexus:

  • 2010 – Nexus One – HTC
  • 2010 – Nexus S – Samsung
  • 2011 – Galaxy Nexus – Samsung
  • 2012 – Nexus 4 – LG
  • 2013 – Nexus 5 – LG

Ohledně výrobce šestého Nexusu kolovala řada spekulací – často byla například zmiňována značka HTC, nicméně s největší pravděpodobností bude Nexus 6 opět vyrábět LG, bude vycházet z LG G3 a bude mít snímač otisků prstů. Skutečnost, že by měl Nexus 6 vycházet z „gé trojky“, jistě není překvapením, vezmeme-li v úvahu, že Nexus 4 byl postaven na základech LG Optimus G a Nexus 5 byl založen na LG G2.

Takto by mohl vypadat Nexus 6 od HTC Takto by mohl vypadat Nexus 6 od HTC

Jaké bude mít technické parametry?

Vzhledem k tomu, že první dva smartphony Nexus vyrobené LG, jsou založeny na vlajkových lodích společnosti, čekáme, že Nexus 6 bude mít podobné parametry jako LG G3, který bude oficiálně představen koncem tohoto měsíce, konkrétně 27. května.

Na konci dubna se objevila informace ze zasvěceného zdroje, že Nexus 6 bude mít snímač otisků prstů. Informace vyšla na světlo poté, co se ukázalo, že Google jedná s několika asijskými dodavateli právě o výrobě tohoto typu senzoru. Kde bude snímač umístěn? S největší pravděpodobností na předním panelu, protože umístění na zadní stranu se v případě HTC One Max ukázalo jako těžko použitelné. Otázkou je, zda senzor bude fungovat podobně, jako u iPhone 5S, nebo Samsungu Galaxy S5, případně úplně jinak.

Z hlediska hardware zatím můžeme soudit na základě nedávno představeného telefonu LG Isai, určeného pro japonský trh, který byl představen koncem minulého týdne. Tento mobil v mnohém naznačuje konfiguraci chystaného modelu G3, a tedy i Nexusu 6.

LG Isai má 5,5″ displej s rozlišením 2560 x 1440 obrazových bodů, čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 801 na 2,5 GHz a 2 GB operační paměti. K pořizování fotografií je připraven 13Mpx fotoaparát a energii dodává akumulátor s kapacitou 3 000 mAh.

Srdcem Nexusu 6 bude takřka jistě procesor Qualcomm Srdcem Nexusu 6 bude takřka jistě procesor Qualcomm

Zatímco LG G3 pravděpodobně také přijde s procesorem Qualcomm Snapdragon 801, Nexus 6 by ho mohl trumfnout Snapdragonem 805, který se začne vyrábět ve druhém pololetí. Snapdragon 805 je založen na čtyřech jádrech Krait 450 taktovaných až na 2,7 GHz a grafice Adreno 420. Na jedné straně by tak LG přišlo o potenciální kupce „gé trojky“, nicméně faktem je, že přinejmenším poslední dva Nexusy byly postaveny na nejlepších procesorech od Qualcommu.

G3 bude mít z hlediska parametrů stejný displej jako LG Isai, to jest 5,5″ a rozlišení 2560 x 1440 obrazových bodů. V případě Nexusu ale můžeme předpokládat velikost obrazovky 5,2″, takže je otázkou, zda rozlišení zůstane stejné, nebo s ohledem na menší plochu displeje o něco klesne – například G2 má při této velikosti 1080 x 1920 obrazových bodů.

Z hlediska parametrů fotoaparátu bývají Nexusy spíše průměrné, nicméně budeme doufat alespoň ve 13Mpx snímač, který by se měl objevit v LG G3. Příjemným bonusem by byla také optická stabilizace obrazu.

Jaká jsou vaše očekávání v případě telefonu Nexus 6? Vyhovovaly by vám výše uvedené technické specifikace a parametry? Podělte se o své názory v komentářích pod článkem!

Zdroj: Android Geeks.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (45)