Tip: Jak správně vymazat paměť Android zařízení

galaxy s6 memory leak titul

Chystáte se vyčistit svůj smartphone nebo ho prodat? Každý uživatel sáhne automaticky po řešení v podobě factory resetu, neboli uvedení do továrního nastavení. Jak se k továrnímu nastavení dostat a proč není pouhý factory reset dostatečným řešením před prodejem telefonu?

Jak se dostat k továrnímu nastavení?

K samotnému továrnímu nastavení se dostanete velmi jednoduše. Postup se bude mírně lišit v každém telefonu s jinou nástavbou a verzí systému, vždy se ale skrze Nastavení chceme dostat do Záloha a obnova dat. U zálohování a obnovy dat nalezneme Obnovení továrních dat – po odkliknutí si pozorně přečtěte, zda opravdu mažete všechna data. Potvrďte volbu a dopřejte smartphonu nebo tabletu několik minut, během kterých bude mazat data a restartuje se. Po restartu se telefon tváří jako nový – spousta vašich dat je však stále uvnitř!

Základní práce telefonu s vnitřní pamětí

Spousta vašich osobních dat skutečně v telefonu zůstává i po úplném factory resetu. Jsou, pravda, velmi dobře schované a jeví se jako smazané. Jak je to možné? Skutečnost není žádným překvapením a vyplývá z obecného fungování zápisů na HDD nebo SSD disk.

Vždy, když stisknete tlačítko Smazat u jakéhokoli souboru, nikdy se zcela nesmaže. Stane se neviditelným pro uživatele a uvolní danou hodnotu paměti. Nachází se kdesi na pozadí, dokud zařízení opravdu více místa nepotřebuje a původní soubor se nepřepíše novým souborem. Zdá se vám celá procedura zbytečná? HDD a SSD disky nemají nekonečnou životnost a opotřebovávají se každým přepsáním dat. Důvodem je tedy prodloužení celkové životnosti úložiště minimalizováním vykonaných zápisů. Jak se tedy před prodejem ujistit, že případný zkušený útočník nezneužije data schovaná na pozadí?

vymazat android paměť tovární nastavení factory reset

Co udělat navíc?

Zadat telefonu pokyn, aby se skutečně efektivně zbavil všech dat, bohužel není možné. Máme pro vás však několik tipů, jak s obsahem zadrženým v paměti při prodeji telefonu naložit co nejlépe:

  • Před uvedením do továrního nastavení všechna data zašifrujte: Jestliže všechna citlivá data mají v telefonu po factory resetu zůstat, proč je nezabezpečit proti zneužití. Šifrování obsahu telefonu proveďte před uvedením do továrního nastavení. Šifrování lze provádět pouze s nabitým přístrojem a celý proces může trvat i hodinu. Volbu šifrování naleznete v Nastavení > Zabezpečení > Šifrování, případně v podobné lokaci – poloha se může mírně lišit v každém telefonu. Po úspěšném zašifrování a nastavení hesla proveďte factory reset.
Screenshot_2016-03-16-13-39-24
  • Zaplňte veškerou paměť telefonu bezpečným obsahem: Klíčem k opravdovému „vymazání“ souborů je jejich přepsání jinými soubory. A přesně to umožní využití jednoduchého triku. Chcete telefon zbavit vašich osobních dat? Pak je přepište soubory, které pro vás nejsou ničím důležité. Stačí vzít libovolné soubory z internetu – ať už se jedná o hudbu, filmy či jiný obsah zabírající hodně prostoru a nahrát je do telefonu. Pokud paměť úplně zaplníte pro vás bezpečnými soubory, původní obsah bude zcela přepsán a nahradí ho nový. Poté opět stačí provést factory reset a vaše data jsou nenávratně pryč – na pozadí si nyní hoví hudba, filmy či jiné vámi nahrané soubory.
2d2c15af7c8a84b95efff7c62b9d8fd1

Řešení? Spíše cestička kolem problému

Jak už jsme zmínili, nejedná se o jednoduché řešení, které by jednou pro vždy problém s uchováváním dat vyřešilo. Díky jednoduchým trikům, které si našly cestičku kolem celého procesu, však budete moci po prodeji telefonu v klidu spát. Jak chráníte svá soukromá data vy?

Zdroj: AA.

Johanna Kovaczicz
O Autorovi - Johanna Kovaczicz

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)