TOPlist

SolePower: nabíjení mobilu chůzí

solepower_ico

Co kdybyste mohli nabíjet svůj telefon jen tím, že půjdete na procházku? Žádná elektřina, žádné elektrické zásuvky, žádné další rozčilování nad mrtvou baterií telefonu. Tato myšlenka ve skutečnosti není tak přitažená za vlasy, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Zejména příznivce geocachingu, turistiky a dalších podobných outdoorových aktivit, kteří se zapnutou GPSkou smířeně sledují rychle se vybíjející akumulátor svého chytrého telefonu, by mohl zaujmout následující vynález. SolePower je generátor energie pro nabíjení přenosné elektroniky chůzí. Zatím je vše pouze ve stádiu projektu, kdy se na Kickstarteru shánějí peníze na další vývoj. Autoři prezentují tuto ideu jako vhodnou pro rozvojové země, nicméně jsme si takřka jisti, že své zákazníky by si našla i u nás.

Vložka pro nabíjení baterie chůzí Vložka pro nabíjení baterie chůzí

K získávání životadárné energie je používána vložka do bot, kterou můžete vložit do obuvi, jež aktuálně používáte – nabíjení tedy není vázáno na jedny konkrétní boty.

Jak to funguje?

  • Vložíte vložku do bot a skrze tkaničky provedete výstupní napájecí kabel.
  • Kabel se připojí do baterie, která je připevněná na kotníku nebo k horní části boty.
  • Chodíte, čím dochází k nabíjení akumulátoru.
  • Odpojíte baterii od nabíječky a vložíte ji do vašeho zařízení.

Specifikace

  • Vodotěsný a odolný vůči povětrnostním vlivům.
  • Životnost 100 milionů kroků (tj. dříve „ochodíte“ boty než nabíjecí vložku).
  • Za 2,5 až 5 kilometrů pěší chůze plně nabijete akumulátor iPhonu (která ovšem není vyjímatelný).

SolePower se tak může stát ideálním pomocníkem pro každého, kdo nemá přístup k elektrické energii, ale rád by využíval moderní techniku. Podnikatelé tak mohou chodit po veletrzích a přitom nabíjet svůj telefon, turisté zase ocení tento způsob nabíjení pro GPSky a kamery během dlouhých pěších túr. SolePower poslouží také v případě nouze – například během živelních katastrof, během kterých často dochází k přerušení dodávek elektrické energie.

Autoři, patrně ve snaze zaujmout investory, zejména vyzdvihují možnost využití v rozvojových zemích. Konkrétně ve svém projektu píšou: „Na celém světě existuje více než 6 miliard mobilních telefonů, z toho 1,5 miliardy jsou v rozvojových oblastech. Přenosná elektronika, jako jsou mobilní telefony, poskytuje lidem přístup ke všemu od lékařských informací po vzdělání.“

Cílem prezentace na Kickstarteru bylo získat 50 000 dolarů, což se také nakonec povedlo. Peníze půjdou na dokončení vývoje kotníkového držáku a zajištění výroby.

Na následujícím videu můžete vidět „alfa prototyp“ nabíjecí vložky.

Další vývoj?

Jak se bude situace vyvíjet dál?

  • V průběhu léta probíhají beta testy, během kterých testeři chodí s nabíjecí vložkou na výlety.
  • Od září do prosince se autoři chtějí věnovat dalšímu vylepšování na základě dat získaných z testů.
  • Během ledna až května se bude hledat výrobce a zajišťovat výrobní proces.
  • Mezi červnem a prosince 2014 by měla začít výroba a distribuce.

Další informace můžete získat na oficiálním webu, Facebooku nebo Twitteru.

Zdroje: Kickstarter, CNET a Android Police.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)