Samsung Display neprodává technologii Super AMOLED nikomu, kromě Samsungu

samoled_ico

Navzdory skutečnosti, že displeje Super AMOLED jsou vysoce hodnoceny laiky i odborníky, generální ředitel divize Samsung Display Park Dong-jin v rozhovoru pro ZDNet Korea tvrdí, že tato technologie je používána výhradně v rámci společnosti. Důvodem jsou komplikace v prodeji technologie, neboť patří firmě Samsung Electronics. Samotný Samsung Display by se dle serveru Android Headlines rád snažil nabízet a prodávat své obrazovky i jiným výrobcům, nicméně jediným kupujícím je aktuálně pouze mateřská společnost.

Technologie Technologie Super AMOLED

Samsung zajímá například trh v Číně, kde se největší popularitě těší telefony a tablety s LCD obrazovkami. Firma se chce pokusit přesvědčit výrobce zařízení o tom, že AMOLED poskytuje bohatší uživatelský zážitek tím, že nabízí uživateli lepší vizuální dojem.

Samsung používá a zdokonaluje technologii Super AMOLED již od svého prvního modelu řady Galaxy S. Tento typ obrazovky naleznete i v nových modelech Galaxy S5 a tabletech Galaxy Tab S. V poslední generaci se konečně povedlo odstranit problém s podáním barev, které mnozí kritici hodnotili negativně. Celkově displeje AMOLED podávají živější a sytější barvy, které jsou sice příjemnější na pohled, ale méně odpovídají reálným barvám.

Samsung Display neprodává technologii Super AMOLED nikomu, kromě Samsungu Samsung Display neprodává technologii Super AMOLED nikomu, kromě Samsungu

AMOLED displeje také v některých režimech spotřebovávaly více energie a potýkaly se s horší čitelností na slunci, ale tyto nedostatky byly kompletně opraveny v nejnovější generaci této technologie, takže nyní často fungují ve stejných testech lépe než LCD panely. Nespornou výhodou AMOLEDů je pak podání černé, která je díky možnosti zhasínání jednotlivých obrazových bodů skutečně černá, na rozdíl od LCD, kde výsledný dojem kazí podsvětlení obrazovky, kvůli kterému je černá obvykle zobrazována jako „hodně tmavě šedá“.

Srovnání AMOLED a Super AMOLED Srovnání AMOLED a Super AMOLED

Proč jiné firmy raději nekupují technologie od společnosti Samsung a místo toho spolupracují s jinými partnery, nebo dokonce vytvářejí své vlastní technologie? To je téma neustálých spekulací, a ačkoli věříme, že konkurenti by jistě rádi licencovali technologii Super AMOLED, patrně se tento stav bude měnit jen velmi pozvolna, pokud vůbec.

Zdroje: Galaxy Droid, Android Headlines.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (80)