Proměňte svůj Android v Xperii Z!

xperia_ico

Líbí se vám uživatelské prostředí jednoho z nejlepších telefonů současnosti – Sony Xperia Z? Není problém mít ho prakticky kompletně ve svém telefonu – vyzkoušejte launcher, widgety i živou tapetu z Xperie Z!

Launchery společnosti Sony patří nesporně k těm vizuálně pěkně zpracovaným, plynulým a funkčním, přičemž launcher z aktuální vlajkové lodi Xperia Z není v tomto směru výjimkou. Obvykle ale oficiální launchery neposkytují příliš široké možnosti nastavení – tedy přinejmenším ve srovnání s pokročilejšími alternativami z Obchodu Play. Vývojář, vystupující v diskuzním fóru XDA Developers pod přezdívkou ra3al, přišel s launcherem z Xperie Z, který rozšířil o další funkce a vylepšení. Díky němu si nyní můžete vyzkoušet launcher ze Sony Xperia Z prakticky na jakémkoli telefonu či tabletu.

Ještě než se pustíte do čtení a instalace, upozorňujeme, že aplikaci lze nainstalovat pouze na zařízení s Androidem 4.0.3 a vyšším!

Obsah článku

Co je launcher?

Ačkoli velké procento našich čtenářů můžeme bez zaváhání řadit mezi pokročilé uživatele, dovolíme si na začátek malou odbočku namířenou k začátečníkům, abychom jim objasnili, že se nemusí ničeho bát.

  • Launcher je aplikace – není tedy nutné se obávat, že byste jeho instalací změnili celý systém.
  • Stejně, jako je jednoduché launcher nainstalovat, je možné ho později bez jakýchkoli následků odinstalovat. V takovém případě vám poté bude nabídnuto použití jiného nainstalovaného – obvykle předchozího launcheru.
  • Launcher není grafická nadstavba! Nemá nic společného s TouchWizem, Sense, Optimus UI, Emotion UI apod. Samozřejmě grafická nadstavba může obsahovat svůj vlastní upravený launcher.
  • Launcher nemění vzhled celého systému – například notifikační lišta či nabídka v systémovém nastavení bude vypadat pořád stejně, bez ohledu na to, který launcher aktuálně používáte.
  • Launcher neboli „spouštěč“ je program, starající se o zobrazení domovských obrazovek a seznamu aplikací. Jednotlivé launchery se od sebe odlišují jak po stránce vzhledu (animacemi, efekty při přechodu mezi plochami), tak i šíří nabízených funkcí (např. možnost seskupování ikon do složek, způsoby řazení ikonek v seznamu aplikací či listování seznamem nainstalovaných programů).
  • Je možné mít nainstalováno více launcherů, dokonce lze mezi nimi i přepínat. Tím, že si nainstalujete nový launcher, nepřepíšete ten původní.
  • Launcher typicky nevyžaduje root.

Jak nainstalovat Xperia Launcher?

Odkaz na stažení instalačního balíčku najdete v příslušném vlákně XDA fóra hned v prvním příspěvku (stačí kliknout na QR kód). Soubor APK buď rovnou stáhněte do telefonu, nebo do počítače a následně zkopírujte do zařízení. K tomu, abyste mohli launcher nainstalovat, musíte mít povolenou instalaci aplikací z neznámých zdrojů (pokud nemáte, aktivujte zatržítko v nastavení Zabezpečení – Neznámé zdroje).

Bohužel instalace mimo Obchod Play přináší nevýhodu v nemožnosti automatické kontroly aktualizací a jejich následné instalaci. Updaty si tedy budete muset kontrolovat ručně v nastavení aplikace.

Obvykle k přepnutí na jiný launcher stačí krátce stisknout klávesu [Domů] – měla by se objevit nabídka všech dostupných launcherů. Necháváme na vás, zda si Xperia Launcher nastavíte jako výchozí či nikoli.

Co můžete očekávat?

Funkce, které nabízel již původní launcher:

  • Možnost uspořádat, přidat a odebírat domovské obrazovky.
  • Udělejte si pořádek v seznamu aplikací tím, že sdružíte ikony do složek (k dispozici pouze v režimu vlastního zobrazení).
  • Vyhledávání aplikací v seznamu.
  • Sdílení aplikace na sociální sítě (přesněji řečeno „sdílení odkazu na aplikaci“).

Funkce, které přidal ra3al:

  • Instaluje se a funguje jako normální aplikace (není nutné kopírovat soubor do /system/app).
  • Podpora pro všechna rozlišení a jakékoli DPI.
  • Uživatelsky nastavitelný počet ikon na domovských obrazovkách i v seznamu aplikací (od 3×3 až do 12×12).
  • Nastavitelná doteková gesta.
  • Procházení domovských obrazovek v nekonečné smyčce.
  • Možnost skrývání ikon v seznamu aplikací.
  • Podpora balíčků ikon z Go Launcheru a Launcheru Pro.
  • Nastavení vlastních ikon a popisků zástupců.
  • Zálohování a obnovení nastavení launcheru.

Vývojář také připravil sadu widgetů z původního launcheru, což ještě více přiblíží prostředí Sony Xperia Z, nicméně tyto widgety je nutné instalovat separátně. Odkazy na instalační balíčky najdete taktéž ve výše odkazovaném fóru. Na widgety se zběžně podíváme v samostatné kapitole.

Domovské obrazovky

Ve výchozím nastavení je, stejně jako na Xperii Z, připraveno pět domovských obrazovek, mezi kterými lze přepínat horizontálním posunem. Výchozí plochou (tj. ta, která se zobrazí po stisku tlačítka [Domů], pokud máte launcher nastaven jako výchozí aplikaci) je ta prostřední, nicméně není problém nastavit na tuto pozici jakoukoli jinou.

Ve výchozím nastavení je pět domovských obrazovek Ve výchozím nastavení je pět domovských obrazovek

Stisknete-li tlačítko [Menu] či tapnete-li dlouze na volné místo domovské obrazovky, přepne se launcher do režimu úprav.

Xperia Launcher v režimu úprav Xperia Launcher v režimu úprav

V horní části obrazovky uvidíte plochy, klepnutím na domeček v levém horním rohu nastavíte danou obrazovku jako výchozí. Tapnutím na křížek vybranou plochu odstraníte (v případě, že zde nejsou žádné ikony, smaže se plocha bez dotazu, v opačné situaci je smazání nejprve nutné potvrdit). Nenašli jsme ale způsob, jak změnit pořadí obrazovek.

Domečkem nastavíte plochu jako výchozí, křížkem ji odstraníte Domečkem nastavíte plochu jako výchozí, křížkem ji odstraníte

Jsou-li na ploše ikony, je smazání nejprve nutné potvrdit Jsou-li na ploše ikony, je smazání nejprve nutné potvrdit

Dojdete-li za poslední obrazovku, můžete přidat další plochu. Celkem tento launcher podporuje až jedenáct domovských obrazovek, což je více než dostatečné i pro hodně náročné uživatele. Při větším počtu ploch skoro jistě oceníte možnost nastavit si proházení v nekonečné smyčce (ve výchozím stavu je tato volba vypnutá).

Přidání další plochy je velmi jednoduché Přidání další plochy je velmi jednoduché

V režimu úprav je v dolní části situováno osm ikon ve dvou řádcích, které mají následující funkce:

  • Widgety – přidání widgetu na domovskou obrazovku. Bohužel v tomto směru u Sony zvolili tu méně šťastnou cestu (podobné řešení jsme viděli také ve starší verzi TouchWizu u Samsungu) – widgety jsou zobrazeny jen ve dvou řádcích, vždy po čtyřech, přičemž k zobrazení dalších je nutné „listovat“. Máte-li v nabídce například stovku widgetů a potřebujete-li přidat zrovna ten poslední, čeká vás 25 posunů prstem do strany. Oceňujeme možnost změny velikosti kteréhokoli widgetu – uživatel tak není limitován představami a záměry autora. Na druhou stranu je nutné podotknout, že ne všechny widgety takovou změnu snášejí bez problémů – v některých případech může dojít k chybě ve formátování obsažených informací.

    Widgety jsou zobrazeny jen ve dvou řádcích, vždy po čtyřech Widgety jsou zobrazeny jen ve dvou řádcích, vždy po čtyřech

    Oceňujeme možnost změny velikosti widgetů Oceňujeme možnost změny velikosti widgetů

    Možnost změny velikosti widgetů Možnost změny velikosti widgetů

  • Aplikace – přidání zástupce (ikony) aplikace funguje prakticky stejně, jako výběr widgetu – je tedy poměrně nepraktické a zdlouhavé. Naštěstí lze zástupce přidávat i obvyklejším a rychlejším způsobem – jejich vytažením ze seznamu aplikací na plochu.

    Vytvoření zástupce v režimu úprav launcheru Vytvoření zástupce v režimu úprav launcheru

    Vytvoření zástupce přetažením ze seznamu aplikací Vytvoření zástupce přetažením ze seznamu aplikací

  • Akce Launcheru – zde najdete zástupce pro některé funkce launcheru. Paradoxně není seznam zobrazen stejně, jako jsme viděli v předchozích dvou případech, ale jako klasický seznam s vertikálním listováním. Na plochu si například můžete přidat ikony pro zobrazení oznámení, otevření seznamu posledních spuštěných aplikací, vstup do nastavení launcheru, zamknutí obrazovky či otevření seznamu aplikací.

  • Tapety – nastavení tapety na pozadí, které ve většině případů probíhá obvyklým způsobem.
  • Nastavení launcheru – do této sekce se ještě podíváme níže, nicméně v každém případě musíme pochválit za prakticky kompletní lokalizaci do češtiny.
  • Systémové nastavení – vstup do nastavení systému.
  • Správa aplikací – otevře sekci Aplikace v nastavení systému.
  • Zamknout obrazovku je poněkud matoucí název, protože se nejedná o zhasnutí displeje a zamknutí obrazovky. Pokud zvolíte tuto možnost, nebude možné přesouvat ikony na domovské obrazovce, vytvářet nové, ani měnit nastavení launcheru. Pouze po stisku tlačítka [Menu] a souhlasu s odemknutím obrazovky lze opět provádět změny. Odemknutí ale není nijak podmíněno či zajištěno.

    Pokud zamknete obrazovku, musíte ji před zahájením úprav odemknout Pokud zamknete obrazovku, musíte ji před zahájením úprav odemknout

Jediné, co nám v tomto směru chybělo, bylo vytvoření zástupce aktivity – tedy ikony, která spustí aplikaci v dané sekci či s vybranou funkcí (např. je takto možné spustit Hodiny přímo v sekci pro nastavení budíku apod.).

To, na které obrazovce se aktuálně nacházíte, poznáte podle teček, zobrazujících se v horní části obrazovky. Pokud by vám toto zobrazení nevyhovovalo, lze v nastavení launcheru indikátor obrazovek přesunout dolů a/nebo zcela vypnout, případně zobrazovat pouze během přechodu mezi obrazovkami.

Ve výchozím nastavení jsou ikony na ploše umísťovány v obvyklé matici ve čtyřech řádcích a stejném počtu sloupců. Zejména na větších obrazovkách je ale tento rastr zbytečně hrubý a uživatelé ochotně využijí plochu displeje k zobrazení více ikon. V Xperia Launcheru můžete nezávisle na sobě nastavit počet řádků a/nebo sloupců na libovolnou hodnotu mezi třemi a dvanácti. Hypoteticky tak můžete na jednu obrazovku vměstnat od 9 do 144 ikon. Praktické využití vidíme například na tabletech s větší úhlopříčkou displeje nebo na neznačkových zařízeních s netradičním poměrem stran displeje.

Na plochu můžete umístit 3x3 až 12x12 ikon Na plochu můžete umístit 3×3 až 12×12 ikon

Dlouhým tapnutím na ikonu vyvoláte plovoucí menu s nabídkou úprav (změna ikony a popisku), smazání (samozřejmě nechybí možnost smazání ikony přetažením nad koš, ve který se promění ikona pro vstup do seznamu aplikací), zobrazením informací o aplikaci a odinstalaci.

Dlouhým tapnutím na ikonu vyvoláte plovoucí menu Dlouhým tapnutím na ikonu vyvoláte plovoucí menu

V případě dlouhého tapnutí na složku obsahuje nabídka pouze její odstranění (chcete-li složku přejmenovat, musíte ji nejprve otevřít a teprve poté tapnout na název složky).

Dlouhé tapnutí na složku nabídne jen odstranění Dlouhé tapnutí na složku nabídne jen odstranění

Složku je nutné před přejmenováním otevřít... Složku je nutné před přejmenováním otevřít…

...a teprve poté je možné ji přejmenovat …a teprve poté je možné ji přejmenovat

Pokud změníte počet ikon na obrazovce, možná vám přijde vhod také změna velikosti popisků. Ani tato možnost v nastavení nechybí – výchozí hodnota je 13,0, uživatelsky je možné ji změnit od 8,0 do 16,0 s krokem po 0,1. Volitelně lze také vypnout zobrazování popisků složek.

Zmínili jsme složky, pojďme se tedy podívat na to, jak je můžete vytvářet. Je to maximálně jednoduché: stačí přetáhnout jednu ikonu nad druhou. Následně se zobrazí dialog pro zadání názvu složky, po jeho vyplnění je složka vytvořena.

Stačí přetáhnout jednu ikonu nad druhou Stačí přetáhnout jednu ikonu nad druhou

K lepšímu přehledu přispívá, že jako v ikoně složky jsou miniatury prvních čtyř aplikací, takže na první pohled vidíte, jaké programy se zde schovávají.

Složka se otevírá v plovoucím okně (zbytek obrazovky následně ztmavne, abyste se mohli soustředit na výběr správné ikony). V nastavení je možné určit, jestli se má složka po ukončení spouštěné aplikace uzavřít, nebo má zůstat otevřená.

Složka se otevírá v plovoucím okně Složka se otevírá v plovoucím okně

Jestliže jste zvyklí mít více domovských obrazovek, každou nějakým způsobem „tematicky zaměřenou“, mohou vám složky usnadnit život a ušetřit místo.

Všechny sekce launcheru podporují otáčení obrazovky – pokud tuto možnost povolíte, bude na polohu telefonu reagovat jak domovská obrazovka, tak seznam aplikací.

Dolní lišta (dok)

V dolní liště najdete pět pozic, přičemž jediná, kterou nemůžete ovlivnit, je ta prostřední – vedoucí, pochopitelně, do seznamu aplikací. Na rozdíl od Launcheru Pro sice dolní lišta Xperia Launcheru nepodporuje „rolování“, její kapacitu lze ale zvýšit složkami, jež lze vytvářet i v této oblasti, což je poměrně neobvyklé.

Kapacitu dolní lišty lze zvýšit složkami Kapacitu dolní lišty lze zvýšit složkami

Možnosti práce se zástupci v doku jsou stejné, jako s ikonami na ploše – můžete je tedy odstraňovat, upravovat, podívat se na informace o aplikaci, nebo ji odinstalovat.

Možnosti práce se zástupci v doku jsou stejné, jako s ikonami na ploše Možnosti práce se zástupci v doku jsou stejné, jako s ikonami na ploše

Poměrně kuriózní je možnost dolní lištu zcela zakázat. Praktické využití jsme sice nenašli, nicméně například zástupce pro vstup do seznamu aplikací najdete v akcích launcheru a můžete si ho tak vytáhnout na kteroukoli obrazovku.

Dolní lištu je možné zakázat Dolní lištu je možné zakázat

Možnosti nastavení doku jsou jinak spíše menší – konkrétně lze:

  • Zobrazit odlesky ikon.
  • Nastavit průhledný dok.
  • Vybrat libovolný obrázek na pozadí doku.

Seznam aplikací

Seznam aplikací se poměrně radikálně liší od toho, co můžete znát z čisté Androidu. Jediné, co je společné, je pohyb horizontálním posunem po celých obrazovkách.

Ve výchozím stavu zde spatříte 4×4 ikony, nicméně v nastavení si opět můžete vybrat libovolnou kombinaci matice od 3×3 do 12×12.

V seznamu aplikací lze zobrazit od 3x3 do 12x12 ikon na obrazovku V seznamu aplikací lze zobrazit od 3×3 do 12×12 ikon na obrazovku

O tom, na které obrazovce seznamu se aktuálně nacházíte, opět informují tečky, situované v horní části obrazovky. V nastavení lze tento indikátor přesunout dolů a/nebo ho nechat zobrazovat pouze při posunu mezi obrazovkami.

Podívejme se nyní do horní nástrojové lišty, kde zcela vlevo trůní roletové menu, s jehož pomocí můžete řadit ikony podle jednoho ze čtyř kritérií:

  • podle vlastního systému,
  • podle abecedy,
  • podle četnosti použití,
  • podle data instalace/aktualizace.
Možnosti řazení ikon v seznamu aplikací Možnosti řazení ikon v seznamu aplikací

Zvolíte-li první nabízenou možnost, budete moci seskupovat ikony do složek nejen na domovských obrazovkách, ale i v rámci seznamu aplikací. Samozřejmě i zástupce aplikací si v tomto módu budete moci seřadit dle vlastních požadavků a potřeb. Mezi režimy lze průběžně přepínat, takže není problém chvíli používat řazení podle abecedy a poté se vrátit do uživatelem definovaného systému se složkami.

V režimu vlastního řazení lze vytvářet složky V režimu vlastního řazení lze vytvářet složky

Líbila se nám možnost řazení aplikací podle četnosti použití – snadno tak můžete odhalit programy, které vám v telefonu zabírají místo, ale přitom je prakticky nepoužíváte.

Jediná varianta, která nám trochu chyběla, byl režim, ve kterém by se seznamem aplikací dalo procházet vertikálním posunem – ať už po celých obrazovkách, nebo po řádcích.

Dostáváme se ke druhé ikonce v horní liště, pod kterou najdete vyhledávání. Funguje zde našeptávač a hledá se v prvních písmenech každého slova v názvu. Poté, co se vámi hledaný program zobrazí v nabídce, budete mít dvě možnosti: tapnutím na ikonu či název aplikaci spustíte, tapnutím na šipku v pravé části budete přesunuti na obrazovku, na níž se nachází ikona dotyčné aplikace.

Vyhledávání v seznamu aplikací Vyhledávání v seznamu aplikací

Následující tlačítko v nabídce slouží k odinstalaci programů. U každé ikony se zobrazí červený křížek, po tapnutí pak odinstalace probíhá standardní cestou.

V menu pod posledním tlačítkem najdete tyto možnosti:

  • Sdílet – v tomto módu se vedle každé ikony nejprve zobrazí známý symbol pro sdílení (trvá to ale poměrně dlouho). Tapnutím na ikonu poté můžete sdílet odkaz na aplikaci (odesílá se adresa v Obchodě Play) například e-mailem či na sociálních sítích.

  • Přizpůsobit – přepne do režimu správy domovských obrazovek.
  • Nastavení launcheru – stejně, jako v režimu správy domovských obrazovek slouží tato možnost k nastavení všemožných parametrů launcheru.
  • Systémové nastavení – i ze seznamu aplikací tak můžete rychle přejít do nastavení systému.
  • Zamknout obrazovku – zajistí launcher proti nechtěným úpravám.
V menu pod posledním tlačítkem najdete tyto možnosti: V menu pod posledním tlačítkem najdete tyto možnosti:

Jak již zaznělo, přetažením ikony k horní hraně displeje ji následně můžete vytáhnout na domovskou obrazovku jako zástupce.

V nastavení můžete:

  • Určit, zda má být seznam aplikací po otevření vždy na první stránce.
  • Ovlivnit, zda se má seznam aplikací automaticky zavřít po ukončení z něj spuštěné aplikace.
  • Nastavit procházení v nekonečné smyčce.
  • Skrýt libovolné aplikace ze seznamu.

    Skrývání aplikací ze seznamu Skrývání aplikací ze seznamu

  • Nastavit průhlednost pozadí nebo černé pozadí.
  • Zapnout a vypnout popisky/názvy aplikací (zvlášť v režimu na výšku a na šířku) a jejich velikost.

Gesta a klávesy

Xperia Launcher nabízí poměrně pestrou paletu možností nastavení pro hardwarová i softwarově emulovaná tlačítka, jakož i přiřazení funkcí několika gestům.

Možnosti nastavení tlačítek a gest Možnosti nastavení tlačítek a gest

Tlačítko [Domů] tak například může otevřít panel aplikací, ukázat oznámení, vyvolat seznam posledních spuštěných aplikací, zamknout obrazovku či dokonce spustit vybranou aplikaci. Celkem nabídka možných variant čítá třináct položek. Volitelně lze nastavit, že první stisk klávesy [Domů] nejprve provede návrat na výchozí domovskou obrazovku a teprve druhý stisk realizuje nastavenou akci.

Ze stejného seznamu lze zvolit akci, která se provede při dlouhém podržení tlačítka [Menu] a též pro tato doteková gesta:

  • dvojité tapnutí,
  • tažení směrem vzhůru,
  • tažení směrem dolů,
  • gesto štípnutí,
  • gesto roztažení prstů.

Záloha a obnova

Jestliže často měníte ROMky nebo potřebujete použít již vyladěné nastavení na jiném zařízení, můžete použít funkci zálohy a obnovy. Záloha je ukládána do složky mnt/sdcard/Android/data/xperia_launcher_backup, odkud ji můžete například přes Dropbox či e-mailem odeslat na jiné zařízení. Budete ji ale muset nejprve zkomprimovat, neboť záloha je ukládána do hierarchie složek, kterou například elektronickou poštou nelze odeslat.

Možnosti nastavení

Naprostou většinu možných nastavení jsme zmínili v textu, nicméně abychom na něco nezapomněli, přidáváme galerii snímků všech sekcí.

Nastavení vzhledu resp. sady ikon Nastavení vzhledu resp. sady ikon

 

Widgety

Zběžně jsme vyzkoušeli také šest z devíti widgetů, které si můžete stáhnout z XDA. Představíme si je stručně formou obrázků. Instalace probíhá opět stejně, jako v případě launcheru – aplikaci tedy musíte uložit do telefonu a odtud nainstalovat. Widgety samozřejmě můžete použít i v jiných launcherech – podmínkou jejich instalace a funkčnosti není nutně Xperia Launcher.

Pozitivně hodnotíme, že všechny widgety na českém telefonu automaticky komunikují česky.

Hodiny

(Odkaz na stažení: ClockWidgets – 4,64 MB)

Počasí

(Odkaz na stažení: WeatherWidget – 4,90 MB)

Fotografie a videa

(Odkaz na stažení: PhotoWidget – 204 kB)

Poslední hovory

(Odkaz na stažení: RecentCallsWidget – 481 kB)

Nástroje

(Odkaz na stažení: OnOffTools – 2,86 MB)

Pokud skrze tento widget chcete ovládat GPS a NFC, musíte ho nainstalovat jako systémovou aplikaci (je tedy nutné jen nahrát do /system/app a nastavit mu správná oprávnění).

WALKMAN

(Odkaz na stažení: MusicWidget – 733 kB)

Tento widget vyžaduje na telefonech jiných značek než Sony Xperia instalaci aplikace SemcMusic (Walkman) z Xperie Z, T nebo V.

Notes ICS

(Odkaz na stažení: NoteWidget ICS – 380 kB)

Tento widget vyžaduje na telefonech jiných značek než Sony Xperia instalaci aplikace SemcNotes (ICS).

Notes JB

(Odkaz na stažení: NoteWidget JB – 166 kB)

V současnosti funguje jen na originálních ROMkách Xperia a vyžaduje ke svému životu poslední verzi aplikace SemcNotes (JB) z Xperie Z.

Nejoblíbenější kontakty

Widget Nejoblíbenější kontakty Widget Nejoblíbenější kontakty

(Odkaz na stažení: TopContactsWidget – 778 kB)

Z následujícího videa si můžete udělat obrázek o vizuálním provedení, funkcích a možnostech nastavení Xperia Launcheru

Advanced Xperia Z Launcher

Advanced Xperia Z Launcher


Tapeta

K dokonalosti chybí už jen málo – kromě launcheru k intenzivnějšímu „zážitku z Xperie Z“ přispěje nesporně i originální tapeta.

Dobré zkušeností máme s tapetou Xperia Z Live Wallpaper od Wasabi, o jejíž kvalitě svědčí i známka v Obchodě Play 4,6 a více než milion stažení!

Xperia Z Live Wallpaper od Wasabi Xperia Z Live Wallpaper od Wasabi

Xperia Z Live Wallpaper v červené Xperia Z Live Wallpaper v červené

Xperia Z Live Wallpaper v zelené Xperia Z Live Wallpaper v zelené

Xperia Z Live Wallpaper v modré Xperia Z Live Wallpaper v modré

Xperia Z Live Wallpaper ve fialové Xperia Z Live Wallpaper ve fialové

Tapeta je naprosto plynulá, nezpomaluje systém a vypadá opravdu dobře. Kromě výchozího pestrobarevného provedení lze nastavit červenou, zelenou, modrou či fialovou. Ovlivnit můžete počet poletujících hvězd (nebo co to je :) ), jejich velikost a rychlost pohybu. Volitelně je možné zapnout reakci na doteky.

 

Wave Z Live Wallpaper
Wave Z Live Wallpaper

Resumé

Launcher i živou tapetu jsme nainstalovali a po dobu dvou týdnů denně používali na redakčním Samsungu Galaxy S II. Můžeme konstatovat, že jsme nezaznamenali žádné problémy – spotřeba baterie se pohybovala v relacích, na které jsme zvyklí, odezva systému byla stejná, jako při použití výchozího launcheru či Launcheru Pro. Pouze výjimečně, když z důvodu úprav nastavení launcheru došlo k jeho restartování, jsme museli chviličku počkat na opětovné načtení ikon složek.

Oceňujeme především možnost snadného a přitom přehledného seskupování ikon do složek. Na redakčním telefonu jsme takto ušetřili celou jednu obrazovku ikon a pravděpodobně bychom se při troše snahy dokázali dostat ještě níže.

Líbí se nám režimy zobrazení seznamu aplikací – řazení podle četnosti použití využijeme pro odinstalaci nepoužívaných programů, seřazení dle data instalace nám pomáhá vzpomenout si na aplikace, které jsme nainstalovali, ale zapomněli je vyzkoušet.

Vážnější výhradu bychom měli snad jen ke způsobu přidávání nových widgetů na domovskou obrazovku – „rolování“ po čtyřech widgetech je otravné, zdlouhavé a hloupé.

Ocenili bychom možnost „rolovat“ i dolní lištou (dokem), aby se sem vešlo více ikon, nicméně tento nedostatek celkem dostatečně řeší možnost vytvářet složky i v této sekci.

Můžeme konstatovat, že u Sony připravili jeden z nejlepších výchozích launcherů, se kterým se v telefonech můžete setkat. Vývojář ra3al ho pak dotáhl prakticky k dokonalosti a zpřístupnil ho všem, kdož by si ho chtěli vyzkoušet.

Chválíme také widgety – některé z nich jsou velmi praktické, většina se může chlubit i pěkným grafickým zpracováním. Tapetu lze samozřejmě hodnotit pouze po stránce estetické, tedy subjektivně, za nás ji ale dáváme jednoznačnou jedničku.

Směle si dovolíme tvrdit, že Xperia Launcher patří, bez ohledu na to, zda se vám prostředí „a la“ Sony bude líbit, k tomu nejlepšímu, co si v tomto segmentu můžete nainstalovat.

Napadá vás, jak ještě více přiblížit vzhled telefonu či tabletu ke grafickému ztvárnění ve stylu Sony? Napište nám své tipy do diskuze pod článkem!

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (44)