TOPlist

Představení Androidu 3.0 Honeycomb a webového Android Marketu

obchod google play hlavni

Včera proběhla přímo v centrále společnosti Google v Mountain View keynote představující novou verzi Androidu pro tablety – Android 3.0 Honeycomb. Přinášíme vám heslovité shrnutí obsahu celé prezentace tak, jak jsme měli možnost jej zaznamenat.

Úvodního slova se ujal Andy Rubin, který nejprve připomněl pár informací z veletrhu spotřební elektroniky CES 2011, který se konal v lednu v Las Vegas. Při této příležitosti Andy neopomněl vyjádřit radost a překvapení z množství nových tabletů a jiných zařízení se systémem Android, kterých se právě na veletru CES letos objevilo jako hub po vydatném letním dešti. Andy také dodal, že právě toto je smysl open source projektu: „Nikdy nevíte, co s takovým projektem lidé udělají “. Další myšlenka, kterou krátce zmínil, je cloud, tedy technologie a přístup, které Google již několik let aktivně prosazuje nejen v chystaném systému Chrome OS. V budoucnu se tak podle všeho můžeme těšit na vzájemné sdílení dat mezi telefony a tablety s Androidem, notebooky s Chrome OS a Google televizí.

Andy ještě krátce pohovořil nad smyslem open source projektů jako tahounů světových inovací. Na příkladu pak uvedl, že Google se snaží být v této oblasti vzorem, tedy jakmile Google vyvine novou technologii, díky open source licenci ji dá k dispozici široké veřejnosti, vývojářům, výrobcům.

Pojďme se ale konečně ve zkratce podívat na hlavní novinky Androidu 3.0 Honeycomb a na novou, webovou verzi Android Marketu.

Přepracované UI

Android 3.0 přináší nový typ layoutu domácí obrazovky. Kromě vlastních ikon lze na plochu přidávat také widgety, které se dělí do několika typů. Na prvním obrázku je vidět widget GMailu, kterým lze listovat a prohlížet si poslední přijaté e-maily.  Na druhém obrázku je vidět widget internetových záložek, které jsou uspořádány dlaždicově. A na třetím obrázku je tzv. „stack“ widget, kterým lze listovat položku po položce (např. oblíbenými videi, knihami, zprávami). Displej (stejně jako systém) samozřejmě podporuje multi-touch, uživatel tak může listovat i několika nabídkami zároveň.

V levém dolním rohu domácí obrazovky jsou umístěna základní ovládací tlačítka (zpět, domů, multitasking), která známe i z telefonů s Androidem. Stavové informace (např. stav sítě, baterie, hodiny) se oproti telefonní verzi Androidu u tabletů přesunuly do pravého spodního rohu.

Po stisknutí tlačítka multitasking se zobrazí seznam aplikací, které uživatel naposledy spustil.

Systém notifikací

Podobně  jako Android na telefonech, i verze pro tablety zachovává propracovaný systém notifikací. Ty se tedy nově přestěhovaly do pravého spodního rohu a díky vyskakovacím oknům (popup bublinám) má uživatel na očích důležité informace (např. upozornění na příchozí zprávy/chat, název v pozadí přehrávaného songu, atd.). Na stejném místě lze vyvolat tzv. rychlý panel nastavení, odkud můžete rychle pracovat s Wi-Fi, Bluetooth, nastavením jasu, přepnout telefon do režimu v letadle, atd.

Application fragment

Smyslem fragmentu je nabídnout vývojářům možnost vytvářet aplikace s uživatelským rozhraním optimalizovaným přímo pro tablety. Příkladem může být aplikace GMail, jejíž tablet verze nabízí v landscape módu rozhraní rozdělené do dvou sloupců (vlevo je pohled na složky, vpravo vlastní seznam přijatých e-mailů). Rozdělení na dva sloupce si aplikace nechává i po otevření konkrétní e-mailové zprávy, v takové situaci se do levého sloupce přesune seznam přijatých  e-mailů a vpravo se zobrazí samotný text zprávy. Součástí frameworku je i „drag and drop“ funkcionalita pro snadné přetahování objektů (například pro třídění zpráv do složek).

Render Script / 3D Applications Impress

Honeycomb ve velké míře sází na uživatelskou přívětivost a jednoduché ovládání. Jedním ze způsobů, jak se toho snaží dosáhnout, jsou všudypřítomné animace a 3D efekty aplikací, nabídek, nebo přechodových efektů.

Na obrázcích výše je vidět tzv. carousel efekt – seznam oblíbených knížek, které můžete otáčet jako na kolotoči. Velmi plynule probíhá také efekt otáčení jednotlivých stránek.

Hry

Díky podpoře vícejádrových procesorů a hardwarové akcelerace 2D a 3D grafiky je Honeycomb představován také jako nová (začínající) herní platforma. Včerejší prezentace zahrnovala několik 3D her, jako Monster and Madness. U her se počítá také s multiplayerem,více hráčů tak bude moci propojit své tablety a hrát hry v týmu.

Videochat

Tablety, které budou obsahovat přední kameru, nabídnou také možnost videotelefonování. Videokomunikace bude probíhat jak jinak než přes GTalk.

Webový Android Market (Android Market Webstore)

Od včerejšího dne by vám nově neměla uniknout adresa nového webového Android Marketu – market.android.com.

Včerejší představení webového Android Marketu propojily dva pohledy. Jednak Google nabízí uživatelům snadný způsob jak procházet kompletní seznam dostupných aplikací (ostatně oblibu tohoto způsobu užívání dokazují služby jako AppBrain, Androlib). Druhý pohled je ten vývojářský. Google se webovým Marketem pokouší dát vývojářům do rukou více možností, jak propagovat a monetizovat své aplikace, efektivně je nabízet uživatelům.

Hlavní a klíčovou funkcí webového Android Marketu je vzdálená instalace aplikací do telefonu a správa aplikací v telefonu. Ve webové verzi si tak najdete aplikaci, stisknete tlačítko instalovat a na vašem telefonu, který je připojený k internetu, proběhne proces, který inicializuje stažení aplikace a její následné nainstalování. Stejně, jako byste si aplikaci stáhli z mobilního Marketu.

Z webového Marketu lze také nakupovat aplikace. Market je propojený s vaším Google účtem, v sekci „Můj Market“ tak vidíte seznam všech aplikací, které máte nainstalovány v telefonu. Ale pozor. Takto se zobrazují pouze aplikace, které jste si do telefonu nainstalovali skrze Market. Nezobrazí se vám aplikace, kterou jste si stáhli z internetu a nainstalovali z neznámých zdrojů (mimo službu Market).

Ve webovém Marketu bohužel zatím nejde filtrovat zobrazování aplikací přímo podle typu telefonu. To, zda je aplikace kompatibilní s vaším telefonem, se dozvíte až při pokusu aplikaci nainstalovat. Bohužel, například pro majitele telefonů s QVGA displejem se tak seznam dostupných aplikací poměrně zúží. Podívejte se, jak vypadá chybová hláška v případě, že aplikace, kterou se chystáte nainstalovat, není kompatibilní s vaším telefonem.

Webový Android Market zobrazuje také všechny běžné informace o aplikaci, tedy stejné, jako Market mobilní (popis aplikace, komentáře uživatelů, oprávnění, atd.)

Část včerejší prezentace si můžete prohlédnout na oficiálním videu níže. Jak se vám líbí chystané novinky a nový webový Android Market?

Android Event 02-02-2011

Android Event 02-02-2011

Jan Šesták
O Autorovi - Jan Šesták

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (23)